Στα €43,5 εκατ. έφτασε η αξία των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΧΑΚ. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο, η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε στα €5,1 εκατ. και των υπολοίπων συναλλαγών στα €38,4 εκατ.

Τις συναλλαγές διαχειρίστηκαν 17 χρηματιστηριακά γραφεία-μέλη του ΧΑΚ, με τη CISCO να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της σχετικής λίστας, με συνολικό μερίδιο αγοράς ύψους 32,46%, αθροιστική αξία συναλλαγών ύψους €14,1 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €78.367.

Με συνολικό μερίδιο αγοράς ύψους 14,03%, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η MEGA Equity Financial Services LTD, με αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €5,3 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €29.776.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τρίτη κατατάσσεται η Eurobank EFG Equities AΕΠΕΥ, με ποσοστό 13,07%, αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €5,7 εκατ. και μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ύψους €31.655.

Η ATLANTIC SECURITIES LTD, με αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών ύψους €10,07 εκατ., είναι τέταρτη στη σχετική λίστα. Η αθροιστική αξία συναλλαγών μετοχών της ήταν ύψους €3,8 εκατ. και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της στο εξάμηνο ήταν ύψους €21,375.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Prochoice Χρηματιστηριακή ΛΤΔ, με συνολικό μερίδιο αγοράς ύψους 9,90%.

Μηδενικά επίπεδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΧΑΚ, οκτώ από τα 17 χρηματιστηριακά γραφεία-μέλη του ΧΑΚ κατέγραψαν συνολικό μερίδιο αγοράς κάτω του 1%.

Συγκεκριμένα, δύο γραφεία, τα Athlos Capital Investments Ltd και Skanestas Investment Ltd δεν έχουν καθόλου μερίδιο αγοράς (0%) ενώ τα γραφεία Alpha Finance Α.Ε.Π.Ε.Υ., SOLIDUS Securities ΑΧΕΠΕΥ και Εθνική Χρηματιστηριακή Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών είχαν συνολικό μερίδιο αγοράς ύψους 0,09%, 0,14% και 0,17% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον φετινό Ιούνιο, η αξία των συναλλαγών στο ΧΑΚ ανήλθε στα €7,4 εκατ., με την αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών να φτάνει τις €694.041 και την αξία των υπολοίπων συναλλαγών τα €6,8 εκατ.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Η τελευταία ευκαιρία

Την παρακμιακή πορεία που ακολουθεί εδώ και χρόνια το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αντικατοπτρίζουν τα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των μελών του ΧΑΚ, για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μοναδική διέξοδος για να ξεφύγει από την αφάνεια στην οποία έχει περιέλθει, φαντάζει η ιδιωτικοποίηση του. Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία ενώ άρχισε πριν από 20 χρόνια περίπου, εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή, λόγω των εμποδίων που συναντά μέχρι σήμερα η υλοποίηση της ιδέας.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει για την Κύπρο το Ταμείο Ανάκαμψης.              Π.Χ.