• H εκπαιδευτική μεθοδολογία στηρίζεται στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική πράξη και στην ευελιξία στις σπουδές

Ο ακαδημαϊκός κόσμος ασχολείται με την ψηφιακή εκπαίδευση εδώ και χρόνια και χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το οποίο ιδρύθηκε το 2002, λειτούργησε το 2006, και έκτοτε προσφέρει ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, διά βίου μάθηση) αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Το ΑΠΚΥ είναι το καινοτόμο δημόσιο ψηφιακό πανεπιστήμιο της Κύπρου και παρότι η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία covid-19 επέβαλε πλημμυρίδα αλλαγών στην εκπαίδευση (από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο) και την επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση των εκπαιδευτικών πρακτικών, το ΑΠΚΥ ήταν ήδη μπροστά από τις εξελίξεις. Εκ της φύσεώς του, η εκπαιδευτική μεθοδολογία στηρίζεται στην τεχνολογία, στην αποτελεσματική ενσωμάτωσή της στην εκπαιδευτική πράξη και στην ευελιξία στις σπουδές, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να σπουδάζει από τον προσωπικό του χώρο, στον δικό του χρόνο και ρυθμό μάθησης, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.

Στην ψηφιακή εποχή, ο στόχος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι η υψηλής ποιότητας προσβάσιμη διαδικτυακή εκπαίδευση. Η χρήση της τεχνολογίας σε όλο το φάσμα των διδακτικών και παιδαγωγικών μεθόδων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η online εκπαίδευση, όμως, δεν είναι η απλή μεταφορά της διδασκαλίας σε ψηφιακές πλατφόρμες. Το ψηφιακό πανεπιστήμιο επενδύει σε διδακτικές μεθόδους κατάλληλες για την εκπαίδευση ενηλίκων και σε εργαλεία διδασκαλίας και μάθησης που διασφαλίζουν τη διαδραστικότητα, αλληλεπίδραση, αλληλόδραση και συνεργασία σε ένα κατάλληλα προσαρμοσμένο ψηφιακό περιβάλλον εκπαίδευσης. Στο ΑΠΚΥ έχει αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογικών υποδομών και μέσων που υποστηρίζουν ψηφιακή εκπαίδευση υψηλών επιδόσεων: ασφαλής και ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης, η οποία προσομοιώνει τις παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας; εύχρηστα εργαλεία ψηφιακής διδασκαλίας και μάθησης (χρυσά βραβεία στα Cyprus Education Leaders Awards 2019/20/21 για καινοτομίες ενσωμάτωσης gamification, 3-D εφαρμογών και Internet of Things); εικονικά εργαστήρια; πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό; διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Εν μέσω πανδημίας και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου με ηλεκτρονικά μέσα και διαδικασίες ηλεκτρονικής επιτήρησης και προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Βάσει των πιο πάνω, στο ΑΠΚΥ οι φοιτητές/τριες διαχειρίζονται αποτελεσματικά την πορεία μάθησής τους σε αλληλεπίδραση και με ουσιαστική υποστήριξη/καθοδήγηση από εγνωσμένου κύρους καθηγητές-συμβούλους.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης προϋποθέτει και την ενίσχυση των ψηφιακών ικανοτήτων τόσο των φοιτητών, όσο και του ακαδημαϊκού προσωπικού. Αναπόφευκτα, η συνεργασία διδασκόντων-φοιτητών μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ οδηγεί σε μεγαλύτερη διαδραστικότητα και προσαρμοστικότητα, καθώς και στην ανάπτυξη ουσιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Όλα τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες στις διδακτικές πρακτικές και ενισχύουν τις ψηφιακές δεξιότητες. Πιο εξειδικευμένα μεταπτυχιακά προγράμματα είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: Cognitive Systems, Εφαρμοσμένη Πληροφορική της Υγείας & Τηλεϊατρική, Ασφάλεια Υπολογιστών & Δικτύων, Διοίκηση, Τεχνολογία & Ποιότητα, Ψηφιακό Δράμα & Θέατρο στη Μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, Μέσα Επικοινωνίας στο Σύγχρονο Σχολείο. Προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό το ΑΠΚΥ κατευθύνει και ερευνητικές δράσεις του που χρηματοδοτούνται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς και προγράμματα. Συμμετέχει ενεργά στο Κέντρο Αριστείας CYENS, το οποίο ειδικεύεται σε διαδραστικά μέσα, έξυπνα συστήματα και αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ στο ΑΠΚΥ εδρεύει το Κυπριακό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας CyCAT, το οποίο προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία στην προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Το Εργαστήριο Υπολογιστικής Νόησης επικεντρώνει την έρευνά του στη μηχανική μάθηση, ενώ το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας εξειδικεύεται στην αξιοποίηση των τεχνολογιών και της επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής για τη μάθηση και τη διδασκαλία. Το Εργαστήριο Κυβερνοασφάλειας & Τηλεπικοινωνιών εστιάζει, μεταξύ άλλων, την έρευνά του σε θέματα κυβερνοασφάλειας, προστασίας κρίσιμων υποδομών και σχεδιασμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ενώ τις ερευνητικές υποδομές του ΑΠΚΥ συμπληρώνουν το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Χημικής Αειφορίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ερευνητικών έργων που υποστηρίζουν το ψηφιοποιημένο μας μέλλον είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής: [YNSPEED] Youth new personal & employable skills development, [INSTANT] Έξυπνη πλατφόρμα Στελέχω- σης και Κατάρτισης στη Ξενοδοχειακή βιομηχανία, [I_AM] Inclusive Education using Animation & Multimedia, [ImTech4Ed] Immersive Technologies for Education. Το ΑΠΚΥ είναι πρωτοπόρο στην ψηφιακή εκπαίδευση στην Κύπρο.

Στον βαθμό που η βέλτιστη τριτοβάθμια μαθησιακή εμπειρία θα είναι νομοτελειακά ψηφιακή και το μοντέλο της υβριδικής εκπαίδευσης θα αποτελέσει τη νέα κανονικότητα, το ΑΠΚΥ αποτελεί εγγύηση στις εξ αποστάσεως σπουδές σήμερα.

4 Προπτυχιακά και 22 Μεταπτυχιακά προγράμματα

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 προσφέρονται 4 Προπτυχιακά και 22 Μεταπτυχιακά προγράμματα, εκ των οποίων τα τέσσερα στην αγγλική γλώσσα, 21 ερευνητικές περιοχές για Διδακτορική έρευνα και 300+ Αυτοτελείς Θεματικές Ενότητες στις Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες, τις Θετικές & Εφαρμοσμένες Επιστήμες και τις Οικονομικές Επιστήμες και τη Διοίκηση. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ως τις 24 Μαΐου 2022 στο www.ouc.ac.cy

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

www.ouc.ac.cy

+357 22 411600 • [email protected]