H χθεσινή επισημοποίηση της συμφωνίας για πώληση επιχειρηματικών δανείων αξίας €556 εκατ. από την RCB Bank στην Ελληνική Τράπεζα αφήνει ανεπιφύλακτα κερδισμένη την Ελληνική, φαίνεται να βγάζει την RCB Bank από μια δύσκολη θέση που προκάλεσε η διεθνής συγκυρία, αφού της επιτρέπει να έχει ρευστότητα για εξυπηρέτηση πελατών της, αλλά κυρίως αποτρέπει μεγαλύτερες αναταραχές στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Οικονομικοί παράγοντες με τους οποίους μίλησε ο «Φ» για να δώσουν το δικό τους στίγμα για τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις, βλέπουν ότι από αυτή την εξέλιξη εξόφθαλμα κερδισμένη είναι η Ελληνική. Αύξησε την πελατειακή της βάση και «ξεφορτώθηκε» μέρος από την πλεονάζουσα ρευστότητα που είχε, αγοράζοντας εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο δανείων από την RCB Bank, που συνιστά ένα καλής ποιότητας περιουσιακό στοιχείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η RCB Bank, όπως σημειώνουν οικονομικοί κύκλοι, υπό άλλες συνθήκες δεν θα πωλούσε τα συγκεκριμένα δάνεια, αλλά υπό τις σημερινές έκτακτες περιστάσεις εξασφάλισε ρευστότητα για να είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των πελατών της και να διαχειριστεί τους όποιους μελλοντικούς κραδασμούς υπό το φως των διεθνών εξελίξεων. Το τρίτο σημαντικό σημείο, ίσως το σημαντικότερο, όπως σημειώνουν οικονομικοί παράγοντες, είναι ότι το τραπεζικό σύστημα απέφυγε την είσοδο σε μια ανεπιθύμητη αναταραχή.

Kομβική ημερομηνία η 24η Φεβρουαρίου

Όλα άλλαξαν την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μέρα εσπευσμένης ανακοίνωσης των πρώτων κυρώσεων εναντίον ρωσικών συμφερόντων. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας ανακοινώθηκε και η αλλαγή στη μετοχική δομή της RCB, με την αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο της VTB Bank, της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, η οποία τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η μεταφορά του 46,29% των μετοχών της VTB Bank (PJSC) στις εταιρείες Crendaro Investments Limited και Mitarva Limited.

Εκείνη η συμφωνία όμως, ήταν υπό την αίρεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ και είναι ένα θέμα κατά πόσο η καταρχήν αξιολόγηση, από τον SSM, της συμφωνίας αλλαγής μετοχικού κεφαλαίου επιτάχυνε τις εξελίξεις στην Κύπρο και σε ποιο βαθμό επηρέασε την πραγματοποίηση της συμφωνίας που ανακοινώθηκε χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τις τελευταίες εβδομάδες οι διεργασίες μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας, RCB Bank και SSM (ΕΚΤ) ήταν έντονες, για να βρεθεί μια λύση για την τρίτη συστημική τράπεζα του τόπου. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες είναι εις γνώση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και βεβαίως της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Αλλαγή

Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» ότι η κίνηση πώλησης δανείων από την RCB είναι μόνο η αρχή, καθώς σηματοδοτεί και άλλες εξελίξεις όσον αφορά το μοντέλο λειτουργίας της τράπεζας. Ούτως ή άλλως, η RCB Bank δεν είχε παράδοση στο retail banking (λιανική τραπεζική) και αναμένεται σταδιακά, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, να αλλάξει κατεύθυνση, ρίχνοντας το κέντρο βάρους της στο corporate portfolio και στο asset management (διαχείριση περιουσιακών στοιχείων) και όχι απαραίτητα στην παραχώρηση νέων δανείων. Ουσιαστικά, τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν πιο πολύ στο προφίλ μιας επενδυτικής τράπεζας και ίσως με αυτό να προσπερνούνται και τυχόν εμπόδια από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σε σχέση με τη μετοχική δομή της τράπεζας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν και άλλες εξελίξεις, που θα δείξουν και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η RCB Bank.

Τι πήρε η Ελληνική

Η συγκεκριμένη συναλλαγή, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Τράπεζας, αυξάνει την πελατειακή βάση της τράπεζας στον επιχειρηματικό δανεισμό, παρέχει ευκαιρίες για σταυροειδείς πωλήσεις, βελτιώνει τα λειτουργικά έσοδά της μέσω αυξημένων εσόδων από τόκους και δημιουργεί δυνατότητες αύξησης των μη-επιτοκιακών εσόδων της.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων με μεικτή λογιστική αξία ύψους περίπου €556 εκατ., συνδεδεμένες εξασφαλίσεις σε μετρητά και αλλά πιστωτικά υπόλοιπα περίπου €89 εκατ. και εγγυητικές επιστολές ύψους περίπου €23 εκατ. Περίπου 75% των δανείων αφορούν κυπριακά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο περίπου 25% αφορά δάνεια για ακίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κύριοι τομείς του χαρτοφυλακίου είναι: 37% ακίνητα και κατασκευές, 29% ξενοδοχεία και 19% χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Περίπου 54% των δανείων στην Κύπρο σχετίζονται με υφιστάμενους πελάτες της τράπεζας. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο είναι επαρκώς εξασφαλισμένο και αποτελείται από εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια σε 103 δανειολήπτες.

Ως μέρος της συναλλαγής, μέχρι 16 υπάλληλοι της RCB Bank, που διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο αυτό, θα μεταφερθούν στην Ελληνική.

Ξεσκόνισμα δανειοληπτών

Οι εμπλεκόμενοι δανειολήπτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα ελεγχθούν για συμμόρφωση με τις κυρώσεις και τους κανονισμούς για παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την αυστηρή παρακολούθηση που διενεργεί η Ελληνική Τράπεζα για διαχείριση όλων των σχετικών κινδύνων και συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να μην αποδεχθεί δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήριά της.

Δύο μέρη δανείων, Α και Β

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο που αγόρασε η Ελληνική αποτελείται από το μέρος Α (που αφορά μόνο κυπριακά δάνεια) περίπου €292 εκατ. και μέρος Β, με δάνεια περίπου €264 εκατ. Η απόκτηση του μέρους Α αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο 24 Μαρτίου 2022, ενώ η απόκτηση του μέρους Β αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου 2022, και υπόκεινται σε σχετικό έλεγχο δέουσας επιμέλειας, τελική συμφωνία και όλες τις σχετικές εποπτικές εγκρίσεις.