Προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται πως προκαλούν προτάσεις νόμου των Οικολόγων, με τις οποίες αυξάνεται η άδεια μητρότητας στις 52 εβδομάδες. Χθες, οι προτάσεις νόμου συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και αποφασίστηκε να συζητηθούν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και να τύχουν περαιτέρω νομοτεχνικής επεξεργασίας.

Η πρώτη πρόταση προβλέπει την παραχώρηση του δικαιώματος σε δικαιούχο άδειας μητρότητας να επιλέγει κατά πόσο θα λαμβάνει άδεια μητρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, νοουμένου ότι το εν λόγω διάστημα δεν ξεπερνά τις πενήντα δύο (52) εβδομάδες. Σήμερα, η άδεια μητρότητας για ένα παιδί είναι 18 εβδομάδες, στο δεύτερο παιδί η άδεια αυξάνεται στις 22 εβδομάδες και στο τρίτο παιδί αυξάνεται στις 26 εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο από τη Βουλή για ευελιξία στην άδεια πατρότητας

Η δεύτερη πρόταση νόμου προβλέπει την επέκταση της περιόδου για την οποία η δικαιούχος λαμβάνει επίδομα μητρότητας, έτσι ώστε να συμπίπτει με την περίοδο άδειας μητρότητας που επιλέγει να λαμβάνει, χωρίς ωστόσο το ύψος του επιδόματος να μεταβάλλεται.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων και εισηγητής των προτάσεων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, παρουσιάζοντας τις προτάσεις νόμου ανέφερε πως η επέκταση της άδειας δεν θα επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας υπήρξαν επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε περίπτωση αύξησης του επιδόματος. Όπως λέχθηκε, η πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω, στο πλαίσιο της συναφούς ευρωπαϊκής Οδηγίας και των άλλων δράσεων που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως είναι στο τελικό στάδιο η ετοιμασία νομοσχεδίου για τη γονική άδεια, ενώ η κυβέρνηση θα καταθέσει και νομοσχέδιο για την παραχώρηση άδειας πατρότητας και στους πατέρες που αποκτούν παιδί και δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε το ΑΚΕΛ.

Οι προτάσεις νόμου, αφού συζητηθούν στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, θα τεθούν εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής σε περίπου δύο μήνες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, δήλωσε ότι οι προτάσεις για προστασία της μητρότητας είναι προτάσεις με σωστό προσανατολισμό. Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε πως τον Αύγουστο το κράτος θα καταθέσει νομοσχέδιο για πληρωμένη γονική άδεια 18 εβδομάδων μέχρι τα 8 χρόνια του παιδιού.