Η επόμενη μέρα μετά την πώληση εξυπηρετούμενων δανείων αξίας €556 εκατ. από την RCB Bank στην Ελληνική Τράπεζα και οι πληροφορίες για αλλαγή του λειτουργικού της μοντέλου σε εταιρεία asset management company έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους 339 εργαζόμενους (στοιχεία του 20202) της RCB Bank, αλλά και στην αγορά.  Από χθες το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το προσωπικό, το οποίο δεν ανήκει στην συντεχνία της ΕΤΥΚ, προσπαθούσε να μάθει αν θα επηρεαστεί το εργασιακό του μέλλον.

Η τράπεζα έχει 8 καταστήματα και 8 ΑΤΜ. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι 16 εργαζόμενοι της RCB Bank, από το τμήμα δανείων, θα μεταφερθούν στην Ελληνική, με αντικείμενο τη διαχείριση του εξυπηρετούμενου δανειακού χαρτοφυλακίου των €556 εκατ. Αναμένεται ότι σύντομα η τράπεζα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο νέος ρόλος της στην τοπική αγορά, ώστε να γνωρίζουν εργαζόμενοι και πελάτες τι μέλλει γεννέσθαι. Το σημαντικό είναι ότι με την πώληση δανείων αξίας €556 εκατ. η RCB Bank έχει ενισχύσει την ρευστότητα της και μπορεί, όπως η ίδια έχει ανακοινώσει, να εκπληρώσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των πελατών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η πώληση εξυπηρετούμενου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου αξίας €556 εκατ. από την RCB Bank στην Ελληνική Τράπεζα έβαλε πιο δυνατά στον ανταγωνισμό τη δεύτερη συστημική τράπεζα, η οποία δεν είχε τόσο μεγάλη παράδοση στον επιχειρηματικό δανεισμό, διευρύνοντας το πελατολόγιο της σε τομείς όπως ξενοδοχειακή βιομηχανία, εμπορικά ακίνητα, κατασκευές και ανάπτυξη γης, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταποίηση, εστίαση. Ακόμη και όταν μεταφέρθηκε το καλό χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού στην Ελληνική, η πλειοψηφία των δανείων αφορούσε το κομμάτι της λιανικής τραπεζικής, με έμφαση τα στεγαστικά δάνεια, με αποτέλεσμα το εταιρικό χαρτοφυλάκιο να μην αυξηθεί αντίστοιχα.

Οι δυο συγκεντρώνουν το 61,2%

Οι δυο μεγάλες συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα,  διατηρούν τη μερίδα του λέοντος στα δάνεια και τις καταθέσεις, ειδικά με το κλείσιμο του Συνεργατισμού το 2018. Και οι δυο μαζί συγκεντρώνουν περίπου το 61,2% της αγοράς στον τομέα των δανείων που έχουν δοθεί στο τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να έχει την πρωτιά, τόσο στο σύνολο δανεισμού στην Κύπρο, όσο και στην παροχή επιχειρηματικών χορηγήσεων. Είναι ο μεγαλύτερος παροχέας δανείων στην Κύπρο, με το μερίδιο αγοράς της επί των δανείων να ανέρχεται σε 38,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το σύνολο των χορηγήσεων είναι €12,26 δισ., εκ των οποίων €2,63 δισ. είναι επιχειρηματικά δάνεια, €2,16 διεθνή επιχειρηματικά (global corporate) και €1,76 δισ. χορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το σύνολο των χορηγήσεων της Ελληνικής, με βάση τα αποτελέσματα εννιαμήνου 2021, είναι €6,71 δισ., εκ των οποίων τα επιχειρηματικά δάνεια είναι €2,73 δισ. Με την αγορά των δανείων από την RCB Bank, το σύνολο των χορηγήσεων αυξάνεται σε €7,26 δισ. Το μερίδιο αγοράς χορηγήσεων της τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 22,4% (31 Δεκεμβρίου 2020: 21,5%).

Το υπόλοιπο 38,8% του μεριδίου της αγοράς στις χορηγήσεις μοιράζεται μεταξύ της Alpha Bank, της Eurobank, της Astrobank, της Ancoria, του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και μέχρι πρότινος είχε σημαντική συμβολή και η RCB Bank. H RCB Bank έχει δημοσιευμένα τα αποτελέσματα του 2020, τα οποία δείχνουν ότι οι χορηγήσεις ήταν €3,49 δισ. Η Eurobank τέλος του 2021 έχει χαρτοφυλάκιο δανείων €2,60 δισ. H Alpha Bank έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της τα αποτελέσματα του 2020 και οι χορηγήσεις είναι €1,36 δισ., παρουσιάζοντας μείωση 9% κυρίως λόγω απομόχλευσης. Οι χορηγήσεις της Astrobank τέλος του 2020 ήταν €1,10 δισ. Τα συνολικά ακαθάριστα δάνεια της Ancoria Bank τέλος του πρώτου εξαμήνου 2021 ήταν €297 εκατ.