Δεν υπάρχει σημείωμα της ΕΚΤ που να μην ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τις εξελίξεις στην RCB Bank, αλλά και για τις άλλες τράπεζες ρωσικής ιδιοκτησίας που υπάρχουν στην Ευρώπη ή έχουν άμεσους δεσμούς με την Ρωσία και βρίσκονται υπό πίεση λόγω των κυρώσεων.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε έγγραφο του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που δόθηκε για ανταλλαγή απόψεων στους υπουργούς Οικονομικών, με αφορμή το Eurogroup που έγινε στις 4 Απριλίου, και άλλες θυγατρικές ρωσικών μητρικών ιδρυμάτων με έδρα την ΕΕ είναι υπό την άμεση εποπτεία των εθνικών εποπτικών αρχών. Τονίζεται ότι οι άμεσες επιπτώσεις είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμες, αλλά υπάρχουν αρκετές έμμεσες οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις που εξ ορισμού είναι πιο πολύπλοκες στην παρακολούθηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε γενικές γραμμές ενημερώθηκαν για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα, την εποπτική δραστηριότητα στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, τις προτεραιότητες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και την στάση της ΕΚΤ σχετικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επηρεάζει όλο το φάσμα της οικονομίας μας ο πόλεμος

Στο έγγραφο σημειώνεται ότι ορισμένες τράπεζες της ζώνης του ευρώ ενδέχεται να χρηματοδοτήσουν μεγάλες επιχειρήσεις της αγοράς που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας. Οι έμποροι εμπορευμάτων σημειώνεται, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, που συνήθως εμφανίζονται μεταξύ των 50 κορυφαίων πελατών τραπεζών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Σύμφωνα με δημόσιες αποκαλύψεις, αναφέρεται στο σημείωμα, σε παγκόσμιο επίπεδο οι έμποροι εμπορευμάτων έχουν ανεξόφλητα τραπεζικά δάνεια περίπου 80 έως 100 δισ. ευρώ. Περίπου το ένα τρίτο αυτού του ποσού μπορεί να προέρχεται από ιδρύματα που εποπτεύονται από την ΕΚΤ. Λόγω του κινδύνου ρευστότητας που μπορεί να προκύψει από τα πιστωτικά όρια που προσφέρονται σε πελάτες που εστιάζουν στα εμπορεύματα, βρίσκονται στο επίκεντρο συνεχούς εποπτικού διαλόγου και ζητούνται περαιτέρω πληροφορίες για την αξιολόγηση του κινδύνου, αναφέρει το εποπτικό σημείωμα.

Πλήττονται τα εμπορικά ακίνητα

Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ ενημερώνει τους υπουργούς Οικονομικών ότι με τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνει σαφέστερη η προγραμματισμένη ανάλυση των τομέων που συνήθως πλήττονται από την πανδημία, όπως τα εμπορικά ακίνητα. Θα πρέπει να συνοδεύονται από στενή παρακολούθηση, όπως τα χαρτοφυλάκια που συνδέονται με εμπορεύματα και ενέργεια, που είναι πιο πιθανό να υποφέρουν ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού σοκ.

Σε περιόδους αυξημένης αστάθειας, όπως αυτή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, πρέπει να αυξηθεί ο εξονυχιστικός έλεγχος της δραστηριότητας δανεισμού με μόχλευση, ενημερώνει το εποπτικό συμβούλιο τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ατζέντα για κλίμα

Στα τέλη Μαρτίου, σημειώνεται, είχε σταλεί επιστολή σε όλους τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, με το εποπτικό συμβούλιο να διευκρινίζει τις περαιτέρω προσδοκίες σχετικά με τη σημασία του καθορισμού της διάθεσης ανάληψης κινδύνου. Η αυξημένη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, επισημαίνεται, είναι ένας λόγος για την εντατικοποίηση της εποπτείας όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι διαταραχές των επιτοκίων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Οι συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ειδικότερα οι απειλές για την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια που εμφανίζονται, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων και έτσι να τεθεί σε κίνδυνο η παγκόσμια ατζέντα για το κλίμα, αναφέρεται προς τους υπουργούς Οικονομικών.

Σήμερα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ, τονίζει στο σημείωμα το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ, να καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Οι κίνδυνοι θέτουν ήδη σημαντικές προκλήσεις για τις τράπεζες βραχυπρόθεσμα και είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στην επιχειρηματική τους στρατηγική, τη διακυβέρνηση και το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου.

Το εποπτικό συμβούλιο υπενθυμίζει στους υπουργούς Οικονομικών τη σημασία της ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε περιόδους αναταραχής, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα ρυθμιστικά και θεσμικά πλαίσια κάνουν τις τράπεζες πιο ανθεκτικές και πιο ικανές να υποστηρίζουν τους πολίτες και την ευρύτερη οικονομία, κάτω από όλα τα πιθανά σενάρια. Το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού και τώρα πρέπει να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στους κινδύνους που προκύπτουν από τη γεωπολιτική κρίση, αναφέρει το εποπτικό συμβούλιο.