• Ευνοϊκά χρηματοδοτικά σχέδια από τις τράπεζες για «πράσινα» οχήματα

Ενώ όλα τα δεδομένα οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου έδειχνε να ξεπερνά τους σκοπέλους που έβαλε η πανδημία ειδικά στην εφοδιαστική αλυσίδα ήρθε και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αλλάξει ξανά την δύσκολη εξίσωση. Στην Κύπρο ο τομέας του καινούριου αυτοκινήτου χρησιμοποιεί όλα τα βέλη από την φαρέτρα του, που διαθέτει αυτή την χρονική περίοδο.

Ό,τι πιο νέο κυκλοφορεί στις ξένες αγορές ήρθε στο νησί και ρίχνεται στο παζάρι. Από υβριδικά και ηλεκτρικά αλλά και μια μεγάλη γκάμα από συμβατικά αυτοκίνητα για όλα τα βαλάντια και με πολλές ευκολίες στον τρόπο αποπληρωμής.

Επίσης οι εταιρείες για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες μεγάλωσαν και τον χρόνο εγγυήσεις που δίνουν για την αγορά νέου αυτοκινήτου που μπορεί να φτάσει και τα δέκα χρόνια. Στο «παιχνίδι» μπήκαν και οι τράπεζες αφού το αυτοκίνητο βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητες του Κύπριου. Τα σχέδια δανειοδότησης που «τρέχουν» αυτή την στιγμή οι τράπεζες καλύπτουν κάθε ανάγκη αγοράς οχήματος με τα καλύτερα σχέδια χορηγιών να αφορούν τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά. Αν κάποιος μπορεί αυτό το διάστημα να αγοράσει αυτοκίνητο ίσως είναι από τις καλύτερες περιόδους για το πράξει.

Κοντά στις εξελίξεις οι εισαγωγείς 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, η συνεργασία των Κύπριων εισαγωγέων αυτοκινήτων με τους κατασκευαστές, διέπεται από ένα ευρύ φάσμα υποχρεώσεων που τυγχάνουν παρακολούθησης και αξιολόγησης σε συνεχή βάση. Τόσο στον τομέα πωλήσεων αλλά ιδιαίτερα και πολύ περισσότερο στη μετά την πώληση εξυπηρέτηση, αυτές οι υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνουν τη κατάλληλη στελέχωση, συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων, πιστοποίηση, ανάπτυξη υποδομών, εξοπλισμού, ηλεκτρονικών εργαλείων, συγκεκριμένων διαδικασιών και πολλά άλλα. Όταν μέλος προωθεί στην αγορά αυτοκίνητα με νέα τεχνολογία, θεωρείται ότι έχει διασφαλίσει τις πιο πάνω υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.  Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι κατασκευαστές εστιάζουν την προσοχή τους σε όλο το περιεχόμενο και οικοσύστημα που έχει σχέση με το αυτοκίνητο και όχι μόνο στο κινητήρα. Αυτό έχει να κάνει με συνδεσιμότητα, τεχνολογίες Artificial Intelligence και πολλά άλλα. Τα εργαλεία που έχουμε και θα έχουμε στη διάθεση μας, σκοπό έχουν να βελτιώσουν τη ασφάλεια, αξιοπιστία και ευκολία χρήσης του οχήματος.

Η προτίμηση των Κυπρίων για το νέο τους αυτοκίνητο

Υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο δηλώνει ότι θα επιλέξει το 85% των Κυπρίων, σε περίπτωση που αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο, σύμφωνα την έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το Κλίμα 2021-2022. Συγκεκριμένα, το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο την επόμενη φορά που θα αγοράσουν όχημα, ενώ μόλις το 15% εξακολουθεί να προτιμά βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο αυτοκίνητο. Ειδικότερα, το 51% θα αγόραζε υβριδικό όχημα και το 34% θα επέλεγε ηλεκτρικό όχημα. Οι Κύπριοι ηλικίας 30-64 ετών ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αγοράσουν υβριδικό αυτοκίνητο (57%), ενώ οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών κυρίως τείνουν να επιλέξουν ηλεκτρικό όχημα (40%). Οι Κύπριοι φαίνεται ότι τείνουν λιγότερο να επιλέξουν βενζινοκίνητο/ντιζελοκίνητο όχημα: το 24% των νέων θα αγόραζαν αυτόν τον τύπο αυτοκινήτου, ποσοστό 11 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των συμμετεχόντων ηλικίας 30-64 ετών (13%).

Καθώς το 85% των Κυπρίων αγοραστών αυτοκινήτου δηλώνουν ότι θα επέλεγαν υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, φαίνεται ότι οι Κύπριοι τείνουν περισσότερο να στραφούν σε νέες τεχνολογίες αυτοκινήτου συγκριτικά με τους Γερμανούς (52%) και τον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ (67%).

Ειδικότερα, οι Κύπριοι αγοραστές αυτοκινήτου φαίνεται ότι τείνουν ιδιαίτερα να επιλέξουν υβριδικό όχημα: το 51% δηλώνει ότι το επόμενο αυτοκίνητό του θα έχει αυτόν τον τύπο κινητήρα. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων (41%), των Γερμανών (29%) και τον μέσο όρο της ΕΕ (39%). Οι Κύπριοι αγοραστές αυτοκινήτου φαίνεται ότι τείνουν λιγότερο να επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (34%) συγκριτικά με τους Έλληνες (40%). Ωστόσο, αυτό το ποσοστό παραμένει υψηλότερο του ποσοστού των Γερμανών (το 23% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο) και του μέσου όρου της ΕΕ (28%).

Γενικά, οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν να προτιμούν τα υβριδικά οχήματα (39%), ενώ τα βενζινοκίνητα ή ντιζελοκίνητα οχήματα βρίσκονται στη δεύτερη θέση (33%) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην τρίτη (το 28% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Ενώ οι Κινέζοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν περισσότερο από όλους να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (44%), οι Αμερικανοί θα επέλεγαν πρώτα υβριδικό όχημα (38%), ύστερα βενζινοκίνητο ή ντιζελοκίνητο όχημα (33%) και τέλος ηλεκτρικό αυτοκίνητο (29%).

Ο απολογισμός του 2021 στις εγγραφές αυτοκινήτων

Μείωση κατά 11,8% καταγράφηκε στις εγγραφές οχημάτων το 2021 σε ετήσια βάση, ενώ το Δεκέμβριο η ετήσια μείωση ήταν της τάξης του 38,6%, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία  στην έκθεση «Εγγραφές Μηχανοκίνητων Οχημάτων» που καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, το Δεκέμβριο 2021, οι συνολικές εγγραφές μηχανοκίνητων οχημάτων έφτασαν τις 2.018, σημειώνοντας μείωση 38,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2020. Οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν επίσης κατά 38,6% στις 1.567.

Αναφέρεται ότι κατά την διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων οχημάτων μειώθηκε κατά 11,8% και έφτασε τις 34.716, σε σύγκριση με 39.367 κατά την ίδια περίοδο του 2020. Επίσης, οι εγγραφές επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν μειώθηκαν κατά 12,8% και έφτασαν τις 26.634, σε σύγκριση με 30.554 την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Από το σύνολο των επιβατηγών αυτοκινήτων σαλούν, 10.611 ή 39,8% ήταν καινούρια και 16.023 ή 60,2% ήταν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Προστίθεται ότι οι εγγραφές λεωφορείων μειώθηκαν στις 51 την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, από 305 την ίδια περίοδο του 2020.

Παράλληλα, οι εγγραφές των οχημάτων μεταφοράς φορτίου μειώθηκαν στις 4.035 την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με 4.833 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας μείωση 16,5%. Συγκεκριμένα, τα ελαφρά φορτηγά μειώθηκαν κατά 19,5% στα 3.070, τα βαριά φορτηγά κατά 18,4% στα 461 και οι ελκυστήρες δρόμου (ρυμουλκά) κατά 0,5% στους 181, ενώ τα οχήματα ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 17,9% στα 323.

Σε σχέση με τις εγγραφές μοτοποδηλάτων < 50κε, αναφέρεται ότι παρέμειναν στις 246 την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, όσες και την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αντίθετα, οι εγγραφές μοτοσικλετών > 50κε αυξήθηκαν κατά 11,2% στις 3.324 την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με 2.989 την ίδια περίοδο του 2020.

Οι κύριοι προμηθευτές μηχανοκίνητων οχημάτων στην Κύπρο το 2021 ήταν η Ιαπωνία (33,3%), η Γερμανία (17,1%), η Γαλλία (7,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (6,6%).

Γερασμένος ο στόλος των οχημάτων

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο εν ενεργεία στόλος σε κυκλοφορία είναι γερασμένος, περισσότερο δε στηn κατηγορία των εμπορικών αυτοκινήτων.  Επιπρόσθετα, η Κύπρος, σαν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι υποχρεωμένη να ικανοποιεί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και για τα οχήματα, με εξαίρεση σε βαθμό παραδοξότητας να επιτρέπονται από τους κανονισμούς στην Κύπρο, εγγραφές μεταχειρισμένου επιβατικού  χωρίς Ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Για τα καινούργια αυτό δεν επιτρέπεται. Αυτό ευνοεί τη μεγάλων διαστάσεων τροφοδότηση του στόλου με εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, ακυρώνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια ουσιαστικής ανανέωσης του στόλου.

Τι θα φέρει η δεκαετία που διανύουμε για την αυτοκίνηση

Παρ’ όλο τον ενθουσιασμό γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που λειτουργούν αποκλειστικά μέσω μπαταρίας, είμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου μέχρι την κυριαρχία τους. Στην πραγματικότητα, τα υβριδικά μοντέλα θα κατέχουν την κυριαρχία στο «ηλεκτροδοτούμενο» κομμάτι των δρόμων του πλανήτη για ένα σημαντικό χρονικό μεσοδιάστημα.

Οι επενδυτές έχουν εκτινάξει τις τιμές των μετοχών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τις κεφαλαιοποιήσεις των τελευταίων να έχουν καταστεί πολύ υψηλότερες από εκείνες που η δραστηριότητά τους ή τα κέρδη τους θα δικαιολογούσαν. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιστοιχούν μόλις στο 2,6% των συνολικών οχημάτων που πωλήθηκαν το 2019 και μόνο στο 1% του συνόλου των αυτοκινήτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους. Το μερίδιο τους στο σύνολο των οχημάτων αναμένεται να έχει ανέλθει στο 6,6% έως το 2040.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κλάδο του αυτοκινήτου την επόμενη δεκαετία είναι η επιτυχής μετάβαση της αγοράς στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Γενικότερα, η ηλεκτροκίνηση (μαζί με την αυτόνομη οδήγηση) θεωρούνται τα next big things στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, η οικονομία στα τέλη κυκλοφορίας, η ελευθερία κίνησης μέσα στον δακτύλιο μεγάλων πόλεων και η φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία στρέφουν όλο και περισσότερο τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα κράτη και τους καταναλωτές προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια σημαντική παράμετρος προς αυτή την κατεύθυνση (για την περιοχή της Ευρώπης) είναι η πολιτική της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή, που έχει θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών καυσαερίων των αυτοκινήτων έως το 2030.

Συνοψίζοντας, οι ευκαιρίες που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια αγορά του αυτοκινήτου είναι, η ηλεκτροκίνηση, η αυτόνομη οδήγηση, το car sharing, η εισαγωγή και άλλων εταιρειών (Apple, Google, Yahoo, etc) στην κατασκευή και πώληση (ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων), η συμπίεση του κόστους παραγωγής, η περαιτέρω ανάπτυξη & κατασκευή ηλεκτροκινήτων αυτοκινήτων από Κίνα/Ινδία, η πώληση online (μέσω διαδικτύου) αυτοκινήτων, και η απόσυρση των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Τα προβλήματα που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες παλεύουν να αντεπεξέλθουν στην έλλειψη τσιπ και να συγκρατήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε σε πολυετή υψηλά τις τιμές πετρελαίου, ο κλάδος βρίσκει αντιμέτωπος με άλλο ένα εμπόδιο στην αύξηση παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων: το νικέλιο – ένα μέταλλο που εξορύσσεται κατά κόρον στη Ρωσία και χρησιμοποιείται στην κατασκευή προηγμένων μπαταριών.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό νικέλιο, θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες. Η εφοδιαστική αλυσίδα του νικελίου, που ξεκινάει από τη Ρωσία με προορισμό τις Φινλανδία και Γερμανία για την παραγωγή των μπαταριών ιόντων λιθίου, είναι προβληματική. Η ειρωνεία της κατάστασης έγκειται στο ότι η Ευρώπη, θέλοντας να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και ντίζελ, στρέφεται από τα οχήματα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία και πάλι θα εξαρτάται από τη Ρωσία για την προμήθεια νικελίου.

Το εύρος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες –τσιπ, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτίναξη κόστους πρώτων υλών– είναι πρωτοφανές στους πρόσφατους καιρούς, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, Adam Jonas. “Έχω δει πολλά στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών τα τελευταία 25 –και πλέον– χρόνια. Τίποτα όμως σαν τη διάχυση των προβλημάτων και τη “θολό” μέλλον που βλέπουν οι επενδυτές σήμερα”.

Τα δάνεια για αγορά  αυτοκινήτου που προσφέρουν οι τράπεζες

Πραγματοποιήσαμε έρευνα για τι προσφέρουν οι κυπριακές τράπεζες όσο αφορά την χρηματοδότηση της αγοράς αυτοκινήτου. Η δανειοδότηση από όλες τις τράπεζες γίνεται υπό της μορφή της ενοικιαγοράς. Παρ’ όλες τις συνθήκες οι τράπεζες προσφέρουν ικανοποιητικά πακέτα για χρηματοδότηση της αγοράς του νέου σας αυτοκίνητου καλύπτοντας και τα καινούρια αλλά και μεταχειρισμένα. Υπάρχουν επίσης  ειδικά σχέδια με περαιτέρω έκπτωση αν η εν λόγω αγορά αφορά υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα .

Τράπεζα Κύπρου

Για αγορά νέου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου  η τράπεζα σου δίνει την δυνατότητα επιλογής για  κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο, ανάλογα με το είδος του αυτοκινήτου (καινούργιο ή μεταχειρισμένο) και το ύψος της προκαταβολής. Επίσης προσφέρει μειωμένο επιτόκιο αν είστε συνδρομητής, κάντε αίτηση μέσω 1bank κατά 0,25% .Για πράξεις μέσω προμηθευτών δεν χρεώνονται αρχικά τραπεζικά έξοδα. Αν η αγορά γίνεται από ιδιώτη, τα τραπεζικά έξοδα χρεώνονται κανονικά. Η διάρκεια αποπληρωμής εξαρτάται από το είδος του αυτοκινήτου.  Μέγιστη διάρκεια 7 χρόνια για καινούργιο αυτοκίνητο και 5 χρόνια για μεταχειρισμένο. Υπάρχει ελάχιστη προκαταβολή 15% για καινούργιο αυτοκίνητο και 20% για μεταχειρισμένο. Υπάρχει δυνατότητα για πρόωρη εξόφληση, χωρίς οποιοδήποτε κόστος.   

Η χρηματοδότηση γίνεται με Συμφωνία Ενοικιαγοράς, δηλαδή  όταν εγκριθεί το αίτημά σας μεταβιβάζεται το αυτοκίνητο στο όνομα της Τράπεζας Κύπρου και στο όνομά σας και πληρώνεται ο πωλητής. Όταν εξοφληθεί η χρηματοδότηση, το αυτοκίνητο μεταβιβάζεται στο όνομά σας, με την καταβολή €50 στην Τράπεζα ως δικαίωμα αγοράς. Το δικαίωμα αγοράς είναι ενσωματομένο στην τελευταία δόση.

Για Ενοικιαγορά περιβαλλοντικού αυτοκινήτου για ιδιώτες και επιχειρήσεις η Τράπεζα Κύπρου το επιτόκιο είναι ανάλογα με την προκαταβολή δηλαδή όσο μεγαλύτερη η προκαταβολή χαμηλότερο επιτόκιο με ελάχιστη προκαταβολή 15%.. Σημαντικό είναι πως για πράξεις μέσω προμηθευτών δεν χρεώνονται αρχικά τραπεζικά έξοδα.

Η δανειοδότηση αυτή ισχύει για ιδιώτες και επιχειρήσεις που θέλουν να αγοράσουν καινούργιο υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Μπορείτε να αποπληρώσετε την χρηματοδότησή σας σε περίοδο μέχρι και 7 χρόνια με την δυνατότητα για πρόωρη εξόφληση, χωρίς οποιοδήποτε κόστος.

Ελληνική Τράπεζα

Η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση μέσω ενοικιαγοράς αυτοκινήτου με σημαντικά ωφελήματα όπως σταθερό επιτόκιο, σταθερή μηνιαία δόση για όλη τη διάρκεια του δανείου και 15% ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια αυτοκινήτου αν γίνει από την Παγκυπριακή Ασφαλιστική. Η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει μέχρι τα 7 έτη και χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα με ελάχιστη προκαταβολή ίση με το 15% της αξίας του αυτοκινήτου. Η προσφορά αυτή  ισχύει για καινούρια αυτοκίνητα.

Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τυγχάνουν άλλης τιμολόγησης και όρων με όπως μικρότερη χρηματοδότηση και διάρκεια του δανείου.

Όσο αφορά τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο, σταθερό επιτόκιο, σταθερή μηνιαία δόση, μέχρι 7 χρόνια διάρκεια αποπληρωμής και χωρίς αρχικά τραπεζικά έξοδα.

Σημείωση πως πρόωρη αποπληρωμή μπορεί να γίνει χωρίς χρέωση. Υπάρχει επίσης 20% ετήσια έκπτωση στην ασφάλεια υβριδικού αυτοκινήτου από την Παγκυπριακή Ασφαλιστική.

Alpha Bank

Το Alpha Αυτοκίνητο σας παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσετε καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, με ευνοϊκό επιτόκιο, με ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης €3.500, με μειωμένα ασφάλιστρα και δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής χωρίς επιβάρυνση. Θα πρέπει να υπάρχουν απαραίτητες εξασφαλίσεις. Το κυμαινόμενο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια του δανείου. Διαφοροποιείται ανάλογα με το αν το αυτοκίνητο που θα αγοράσετε είναι καινούργιο ή μεταχειρισμένο και μπορεί να μειωθεί ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής. Μέγιστο ποσό χρηματοδότησης €50.000 για καινούργιο αυτοκίνητο και €20.000 για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και ποσό χρηματοδότησης έως και 80% για καινούργιο αυτοκίνητο και έως 60% για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής έως και 7 χρόνια για καινούργιο αυτοκίνητο και έως 5 χρόνια για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χωρίς κόστος πρόωρης ολικής ή μερικής εξόφλησης μετά τον 1ο μήνα από την εκταμίευση. Έκπτωση σε ασφάλεια της Altius Insurance ως  50% τον πρώτο χρόνο, 30% τον δεύτερο χρόνο και 25% για τα υπόλοιπα χρόνια του δανείου. Επίσης, προσφέρεται έκπτωση κατά 0,20% στο περιθώριο του επιτοκίου σε περίπτωση αγοράς καινούργιου οικολογικού αυτοκινήτου που αφορά στις περιπτώσεις υβριδικού οχήματος, ηλεκτρικού οχήματος, οχήματος διπλής προώσεως (δηλαδή όχημα που προωθείται με δυο πηγές ενέργειας π.χ. φυσικό αέριο, υγραέριο, υγρά καύσιμα σε συνδυασμό με ηλεκτρισμό) και οχήματος με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (=<90g CO2/km).

Ancoria Bank

Για καινούριο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο  η τράπεζα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι €50.000 και 80% της τιμής αγοράς του αυτοκινήτου με διάρκεια από ένα μέχρι εφτά έτη. Στην περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου, υπάρχει η πιθανότητα τελών προπληρωμής.

Το Eco Δάνειο για ηλεκτρικό και υβριδικού αυτοκίνητο από την Ancoria Bank ισχύει για μέχρι €50.000 και το 80% της τιμής αγοράς του αυτοκινήτου με διάρκεια μέχρι τα 7 χρόνια. Το Eco Δάνειο για Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο ισχύει μόνο για καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στην περίπτωση πρόωρης εξόφλησης του δανείου, υπάρχει η πιθανότητα τελών προπληρωμής. Για όλα τα σχέδια χρηματοδότησης τα επιτόκια δανείων ποικίλλουν ανάλογα με τη συνεισφορά και το είδος του αυτοκινήτου.

AstroBank

Το προϊόν που προσφέρει η τράπεζα είναι υπό την μορφή της Ενοικιαγοράς. Το σχέδιο είναι από 0% προκαταβολή και μέχρι 8 χρόνια περίοδος αποπληρωμής. Προσφέρει εκπτώσεις και στα ασφαλιστήρια σχέδια αυτοκινήτου της Atlantic υπό συγκεκριμένους όρους. Επίσης επιπλέον έκπτωση 0,25% στο επιτόκιο στην περίπτωση χρηματοδότησης «Πράσινου» αυτοκινήτου δηλαδή υβριδικό αυτοκίνητο / ηλεκτρικό αυτοκίνητο, (β) αυτοκίνητο διπλής προώσεως (δηλαδή όχημα που προωθείται με δύο πηγές ενέργειας π.χ. φυσικό αέριο, υγραέριο, υγρά καύσιμα σε συνδυασμό με ηλεκτρισμό) γνωστά και ως Fuel Flexible Vehicles (FFVs) και (γ) αυτοκίνητο με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (=<90g CO2/km). Δεν υπάρχουν χρεώσεις σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής.

*Από το τεύχος Απριλίου του περιοδικού Forbes