Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 06.05.2022, στο ξενοδοχείο Sofitel Athens Airport, η πρώτη Ελληνική – Κυπριακή Επιχειρηματική Συνάντηση Κορυφής «1st Greece – Cyprus Business Summit», η οποία διοργανώθηκε από την Boussias, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών Ελλάδος και Κύπρου, του Υπουργείου Τουρισμού Ελλάδος, του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) της Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) της Κύπρου.

Υπουργοί της Ελλάδας και της Κύπρου επιφανείς μελετητές, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και πρόεδροι οργανισμών συμμετείχαν σε συζητήσεις και αναλύσεις με σκοπό την προώθηση και ανάδειξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι υπάρχει αληθινή προσέλκυση ξένων επενδυτών και ότι φέτος η Ελλάδα θα πετύχει ρεκόρ επενδύσεων των τελευταίων 18 χρόνων, καθώς δεν υπάρχει μείωση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, παρά τις δύσκολες συνθήκες. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην επικαιρότητα, ξεκαθάρισε ότι απ’ τα 3 δις ευρώ που προσέφερε η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το 1,1 δισ. προέρχεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η Ελλάδα, από ένα πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα του 7% το 2020, έπεσε στο 5% το 2021, και η προσδοκία για φέτος είναι να μειωθεί περαιτέρω στο 2%, και το 2023 να υπάρξει πλεόνασμα +1%.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη καλή δημοσιονομική εκτέλεση, το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε στην άκρη από τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα σε ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρώπη, πάνω από 39 δισ. ευρώ και η εκτίμηση ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας – αν και έχουμε πληγεί – είναι πάνω από 3%, δημιουργείται ο χώρος να στηρίξουμε τα νοικοκυριά με αυτά τα 3 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημείωσε ότι «ο πληθωρισμός είναι ένα νομισματικό φαινόμενο. Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει, αντί να πέσουν λεφτά στην αγορά, να φύγουν. Αν δείτε τα έκτακτα μέτρα που πήρε η Κύπρος, ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ. Συνολικά, στη στήριξη κατά αναλογία πληθυσμού, είμαστε από τις χώρες που έδωσαν την μεγαλύτερη στήριξη συγκριτικά με την Ευρώπη».

5 Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου 

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου «1st Greece – Cyprus Business Summit, υπεγράφησαν 5 MOUs (μνημόνια κατανόησης) ανάμεσα σε φορείς των δύο χωρών. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε 4 MOUs με φορείς της Κύπρου. Αναλυτικότερα, υπεγράφη από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Κύπρου το Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Υδάτινων Πόρων. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ συνυπόγραψε με την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Διανομής Νερού στους καταναλωτές και με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Και Αμαθούντας Λάρνακας, για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής και Επεξεργασίας Λυμάτων της πόλεως της Λεμεσού.

Επίσης, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων της Λάρνακας, Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον Τομέα της Συλλογής και Επεξεργασίας Λυμάτων της Λάρνακας.Το πέμπτο MOU υπεγράφη από τον Δήμο Πειραιά και τον Δήμο Λάρνακας για συνεργασία και σύσφιξη των Διμερών Σχέσεων. Το έκτο Μνημόνιο Συναντιλήψης ανακοινώθηκε και θα υπογραφεί στο εγγύς μέλλον από το Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου. Επίσης υπεγράφησαν από Υπουργούς, εκπροσώπους πολιτικής ηγεσίας, δημόσιων οργανισμών, θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκής κοινότητας και επιχειρήσεων 15 κοινές δηλώσεις και συνεργασία και σύσφιξη των διμερών σχέσεων. 

Οι υπουργοί υπέγραψαν Κοινές Δηλώσεις

Επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης υπέγραψαν Κοινή Δήλωση. Η δήλωση αναδεικνύει την κοινή επιθυμία των δύο χωρών να συνεργαστούν και την ανάγκη εδραίωσης μίας μακροχρόνιας και επωφελούς συνεργασίας. Ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Δημητριάδης, υπέγραψαν επίσης Κοινή Δήλωση συναντίληψης. Οι δύο  Υπουργοί αναγνωρίζοντας την ανάγκη συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας συνεισφέρουν έμπρακτα στην ενίσχυση  των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.  Οι Υφυπουργοί  Τουρισμού της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη και Σάββας Περδίος υπέγραψαν Κοινή Δήλωση. Οι δύο Υφυπουργοί με κοινό γνώμονα τη διάθεση για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασία των χωρών, συμφωνούν να εργαστούν στενά, να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να προωθήσουν από κοινού δράσεις με σκοπό την άνθιση του Τουρισμού στις δύο χώρες. Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, αναγνωρίζει την ανάγκη συνεργασίας και διεύρυνσης των διαύλων επικοινωνίας των δύο κρατών, υπογράφοντας την Κοινή Δήλωση συναντίληψης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Μάκης Βορίδης, επεσήμανε ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση, στο επίπεδο της ψηφιοποίησης «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αναφέρθηκε στην προγραμματική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών Ελλάδας και Κύπρου, η οποία επιτρέπει στις δύο κυβερνήσεις να εμβαθύνουν τις συνεργασίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με την αντίστοιχη Κυπριακή Σχολή.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, υπογράμμισε ότι το σημείο αφετηρίας δεν πρέπει να είναι η τεχνολογία, αλλά ο πολίτης. «Η τεχνολογία έρχεται ως εργαλείο, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολίτες», ανέφερε.

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στον τουριστικό κλάδο 

Τις επιπτώσεις του πολέμου στον τουριστικό κλάδο συζήτησαν η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος.

«Στο 2% αποτιμούνται τα έσοδα από την Ρωσία και Ουκρανία, συνεπώς η έκθεσή μας δεν είναι μεγάλη σε αυτές τις αγορές», σχολίασε η κα. Ζαχαράκη. Ο υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, σημείωσε ότι «η Κύπρος έχει τουρισμό και τον χειμώνα. Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι καλά, παρά την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον και της ρωσικής εισβολής. Το πρώτο τετράμηνο του έτους είναι στο 70% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Δεν θα είμαστε στα επίπεδα του 2019, καθώς η εξάρτηση του τουρισμού μας από ρωσόφωνες χώρες αναμένεται να επηρεαστεί. Το 2019 που είχαμε ρεκόρ αφίξεων (4 εκατ. αφίξεις) το 20% ήταν από ρωσόφωνες αγορές. Φέτος αναμέναμε 800.000 αφίξεις μόνο από αυτές τις χώρες, αλλά καταφέραμε να μετριάσουμε τις απώλειες αυτές, με την ανάπτυξή μας και σε άλλες αγορές».

Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια – Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων

Στο πάνελ «Εθνική Οικονομία και Εξωστρέφεια – Νέες πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων» οι ομιλητές καλέστηκαν να συζητήσουν τις προοπτικές που υπάρχουν στην επενδυτική αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο από τη συνεργασία των δύο χωρών αλλά και αντάλλαξαν ιδέες για τις νέες αγορές που μπορούν να στραφούν οι οικονομίες για εξαγορές. Ο Αντώνης Αντωνίου, Πρόεδρος της ΟΕΒ τόνισε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο εξωστρεφείς χώρες. Χρειάζεται μετάβαση στην εξωστρέφεια και επίλυση των διοικητικών προβλημάτων και της γραφειοκρατίας».

Ο κ. Σπύρος Βασιλείου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Invest Cyprus ανέφερε ότι «έχουμε ένα πενταετές επενδυτικό πλάνο που βασίζεται σε τρεις άξονες, την προσέλκυση ταμείων για εγγραφή στην Κύπρο, τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο και τον τρίτο να καταστήσουμε την Κύπρο ένα περιφερειακό κόμβο τεχνολογίας».

Η κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής της Κύπρου, σημείωσε ότι «σημαντικό είναι να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις καθώς δεν μπορούμε να τις επηρεάσουμε. Η ανάπτυξη των δύο χωρών βασίζεται στο πόσο ανταγωνιστικές είναι και πόσο εύκολα αντιδρούν και προσαρμόζονται στις εξελίξεις». Η κα. Βενετία Κουσία, Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σημείωσε ότι «όλοι οι επενδυτές κυνηγούν ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα. Πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να διαχωρίσουμε τον ανταγωνισμό από την ανταγωνιστικότητα. Οι επενδυτές αναθεωρούν που επενδύουν. Λόγω της τεχνολογίας κυνηγούν ταλέντα και όχι φθηνό εργατικό δυναμικό».

Η κα Βίκυ Μακρυγιάννη, Senior Advisor ExportReady  από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Ελλάδας, τόνισε ότι «έχουμε χρονιές ρεκόρ σε εξαγωγές παρά τις αντίξοες συνθήκες. Μόλις το πρώτο δίμηνο του 2022 φτάσαμε τα 7 δισ. σε εξαγωγές. Ανοίγουμε την βεντάλια των εξαγωγών σε νέες χώρες και νέες αγορές όπως η ΝΑ Ασία και η Λατινική Αμερική που αναπτύσσονται τώρα».

Ο κ. Μιχάλης Περσιάνης, Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ανέφερε ότι «οι πιέσεις είναι καθολικές και οριζόντιες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός και η λύση είναι να μην κάνουμε τίποτα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η κοινωνική στήριξη, μακριά από οριζόντια μέτρα. Τέλος, ο κ.Γιάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος Enterprise Greece σημείωσε ότι «εν μέσω κορωνοϊού μπορέσαμε να διατηρήσουμε τις επαφές ώστε να έχουμε άλματα εξαγωγών από τους εξαγωγείς. Η κυβέρνηση πέρυσι ξεκίνησε το πρώτο και φέτος λειτουργεί το δεύτερο πιλοτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας που περιλαμβάνει 670 δράσεις σε 48 χώρες και έτσι κερδίζουμε και οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και συντονίζουμε τις δράσεις μας ανοίγοντας νέες αγορές». 

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου Δρ Χάρης Πουαγκαρέ, μιλώντας στην ενότητα Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Απορροφητικότητα για Βιώσιμη Ανάπτυξη  τόνισε ότι «παρά τις όποιες εκτιμήσεις η οικονομία της Κύπρου δεν έχει  τόσο μεγάλη εξάρτηση είτε από την Ρωσία είτε από την Ουκρανία».

Θέτοντας την ίδια ώρα ως παράδειγμα ότι «το καθαρό εμπορικό ισοζύγιο είναι περίπου 1,1 δις. εκ των οποίων το μισό είναι ο τουρισμός και το υπόλοιπο υπηρεσίες και άλλα προϊόντα». Συνεπώς, σημείωσε ότι όχι μόνο δεν έχουμε δει διαφοροποίηση, «αντιθέτως σε κάποια σημεία έχουμε δει θετική διαφοροποίηση». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε «είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Την ίδια ώρα ωστόσο ανέφερε πως «οι Τράπεζες ανησυχούν ιδιαίτερα για τα θέματα πληθωρισμού».

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών Θεοδώσης Τσιόλας, σημείωσε πως στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποια άμεση αναστολή των επενδυτικών δράσεων. Η Κύπρος όπως σημείωσε, συνεχίζει να προσφέρει ένα περιβάλλον σταθερό. «Έχουμε καταφέρει και έχουμε προσελκύσει μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Καταφέραμε να κάνουμε ευκαιρία την κρίση στην Ουκρανία σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες που ήταν σε αυτές τις χώρες», κατέληξε.