Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου να θωρακίσουν τους εγγυητές δανείων από την επεξεργασία δεδομένων τους από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Και αυτό γιατί τα δύο μέρη δεν βρήκαν τη χρυσή τομή, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πιθανότερο οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών, μέσω των βάσεων δεδομένων της Άρτεμις και του Κτηματολογίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχεδόν τα βρήκαν για διαχειριστές δανείων και εγγυητές

Η μη επίτευξη συμφωνίας επί του νομοσχεδίου προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει να διακυβεύεται η εκταμίευση των €85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χθες, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προωθήθηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως εξαιρεθούν από τον έλεγχο των εταιρειών διαχείρισης τα συνδεδεμένα πρόσωπα και πάροχοι εξασφάλισης. Σε σχέση με το μείζον θέμα των εγγυητών, όμως, το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, περιέλαβε στο νομοσχέδιο πρόνοια με την οποία οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι εταιρείες διαχείρισης δεν θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των εγγυητών μόνο όταν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση που ακυρώνει τη σύμβαση εγγύησης, η οποία περιλαμβάνει καταχρηστικές ρήτρες. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται στο νομοσχέδιο πως θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος διαφώνησε με το υπουργείο, αναφέροντας πως η αλλαγή δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εγγυητών, οι οποίοι ως φυσικά πρόσωπα εμπλέκονται στη διαδικασία και ως καταναλωτές προστατεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία. Επίσης, υποστήριξε πως από την στιγμή που έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση, το επηρεαζόμενο φυσικό πρόσωπο παύει να είναι εγγυητής.

Στο μεταξύ, Υπουργείο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικός Επίτροπος διαφωνούν για τον ορισμό του διαχειριστή. Ο Επίτροπος δήλωσε πως η μη υιοθέτηση των ορισμών ως έχουν στην οδηγία ενδεχομένως να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μάλιστα, εισηγήθηκε να υπάρξει διαφορετική νομοθεσία για την ΚΕΔΙΠΕΣ, για να μην επηρεαστεί το σχέδιο «ενοίκιο αντί δόση». Η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε πως με κατακερματισμό των νομοθεσιών θα υπάρξει πρόβλημα με την εναρμόνιση, τονίζοντας πως με το νομοσχέδιο δεν γίνεται έμμεση προσπάθεια κάλυψης της ΚΕΔΙΠΕΣ αλλά εξυπηρετούνται όλοι οι διαχειριστές.

Με τις θέσεις του Επιτρόπου διαφώνησε και η Νομική Υπηρεσία.