Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, μετά την πλήρη απομάκρυνση των διυλιστηρίων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, θα πάρει σάρκα και οστά η πρώτη μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό ταμείο RKF Investments αγόρασε πρόσφατα μεγάλο τεμάχιο γης, συνολικής έκτασης 15.000 τ.μ. στην περιοχή και ετοιμάζεται να καταθέσει την αίτησή του για πολεοδομική άδεια για οικιστική ανάπτυξη συνολικής αξίας €30 εκατ.

Η ανάπτυξη θα βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας και θα περιλαμβάνει 100 πολυτελή διαμερίσματα, με εστιατόρια και καταστήματα στο ισόγειο των πολυώροφων κτηρίων που θα ανεγερθούν. Οι τιμές των διαμερισμάτων, όπως μας τονίστηκε από αρμόδια πηγή, θα είναι προσιτές και σε Κύπριους και σε ξένους επενδυτές, αφού θα είναι σαφώς χαμηλότερες από τις τιμές για του ίδιου βεληνεκούς διαμερίσματα που πωλούνται στη Λεμεσό. Κοινωνός του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι και ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο οποίος εμφανίζεται ικανοποιημένος για τις προθέσεις του ξένου επενδυτικού ταμείου.

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, πως στην περιοχή ήδη η Petrolina Bayfront Ltd αγόρασε τρία ακίνητα, συνολικού εμβαδού 76,254 τ.μ., σκοπεύοντας να προχωρήσει σε ανάπτυξη. Η RKF Investments εμπιστεύεται έμπρακτα την οικονομία και κτηματαγορά της Κύπρου, μιας και από την έναρξη της πανδημίας έχει επενδύσει πέραν των €20 εκατ. ευρώ, με την τελευταία της επένδυση να αφορά την αγορά του Minos Tower, στην καρδιά της Λευκωσίας.

Στα ορεινά οι Υπεραγορές Αλφαμέγα

Θετικά βλέπουν το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες περιοχές της ορεινής Κύπρου οι Υπεραγορές Αλφαμέγα. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στο πρώτο κατάστημα που άνοιξε, στα τέλη του 2021, η αλυσίδα στα ορεινά και συγκεκριμένα στην Τριμίκλινη, επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της εταιρείας ότι ο κόσμος των ορεινών περιοχών αποζητά τη δημιουργία μεγάλων υπεραγορών, κάτι που λείπει έντονα από την ορεινή Κύπρο. Η άφιξη της αλυσίδας, με υπεραγορά 1000 τ.μ. στην Τριμίκλινη, από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, προσέλκυσε αρκετό κόσμο, τόσο μόνιμους κατοίκους της Τριμίκλινης και των γύρω κοινοτήτων, όσο και τουρίστες αλλά και ανθρώπους που διατηρούν εξοχικά στη γύρω περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατάστημα της Τριμίκλινης είναι το 19ο των Υπεραγορών Αλφαμέγα.

Ελικοδρόμιο στο Τρόοδος 

Πράσινο φως άναψε πρόσφατα η περιβαλλοντική Αρχή για τη δημιουργία ελικοδρομίου σε κρατικό τεμάχιο γης στο Τρόοδος και συγκεκριμένα στην περιοχή Λινού, της επαρχίας Λευκωσίας. Το έργο χωροθετείται βόρεια της οροσειράς του Τροόδους, στη βάση των κοιλάδων Σολέας και Μαραθάσας. Το τεμάχιο της προτεινόμενης ανάπτυξης είναι κρατικό και, όπως σημειώνεται, έχουν προωθηθεί όλες οι διαδικασίες για να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Το έργο θα περιλαμβάνει χώρο προσγείωσης και απογείωσης των ελικοπτέρων, άλλους δυο χώρους στάθμευσης και μικρής κλίμακας κτηριακές εγκαταστάσεις για την ανάπαυση του προσωπικού, όταν υπάρξει ανάγκη. Το ελικοδρόμιο θα χρησιμοποιείται από ελικόπτερα της Αστυνομίας, για τις ανάγκες της αστυνομικής διεύθυνσης Μόρφου, καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών και άλλων υπηρεσιών, για σκοπούς πυρόσβεσης και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, κυρίως στην περιοχή Τροόδους. Θα χρησιμοποιείται, επίσης, σε έκτακτες περιπτώσεις και περιοδικά σε ασκήσεις ετοιμότητας των υπηρεσιών αυτών. Τέλος, η συχνότητα των πτήσεων από και προς το ελικοδρόμιο δεν αναμένεται να επηρεάσει τις γειτνιάζουσες χρήσεις γης και κατοικημένες περιοχές όσον αφορά τον θόρυβο, καθώς αναμένονται λιγότερες από 60 πτήσεις το χρόνο.

Ψάχνει ταλέντα ο Invest Cyprus

Ο Invest Cyprus ανακοίνωσε κοινή δράση με αντίστοιχους οργανισμούς από 16 κράτη-μέλη της ΕΕ, για υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών, με στόχο την προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας και την προώθηση της Ευρώπης ως την καλύτερη επιλογή παγκοσμίως για σκοπούς εργασίας. Στην κοινή διακήρυξη που υπογράφουν οι συμμετέχοντες οργανισμοί αναφέρεται ότι έχουν στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών διαφόρων ευρωπαϊκών σχεδίων και αδειών διαμονής για ταλέντα στον τομέα της τεχνολογίας και τη δημιουργία μέχρι το τέλος του 2022 ενός ευρωπαϊκού γραφείου εξυπηρέτησης, τύπου one-stop shop, το οποίο θα στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα και θα συμβάλει στην προσέλκυση ταλέντων στην Ευρώπη, συμπληρωματικά των όποιων εθνικών σχεδίων. Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει σε συνεργασία με το European Startup Nations Alliance (ESNA).

Το γραφείο θα τροφοδοτεί τους ενδιαφερόμενους παγκοσμίως με πληροφορίες σε σχέση με τα ισχύοντα σχέδια στα κράτη-μέλη αλλά και σε σχέση με τον γενικότερο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Ο λαϊκισμός για κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών

Αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, φωνές και κατηγορίες κατά των τραπεζών εκφράζονται το τελευταίο διάστημα, κυρίως από τοπικές αρχές, για την απόφαση τους να κλείσουν υποκαταστήματα. Αν μιλήσουμε ρεαλιστικά για το θέμα, οι τράπεζες από τη στιγμή που είναι ιδιωτικές εταιρείες και είναι υπόλογες στους μετόχους τους, οφείλουν να κάνουν ενέργειες για να μεγιστοποιήσουν το όφελος τους. Υπάρχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που επένδυσαν δεκάδες εκατομμύρια στις τράπεζες της Κύπρου, προσδοκώντας σε απόσβεση της επένδυσης τους μέσω της επιστροφής των τραπεζών σε μερισματική πολιτική, κάτι το οποίο έχει να γίνει από το 2013. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει σε άλλο να μην προχωρήσει σε εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων του και να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Κάθε τράπεζα έχει δικαίωμα να προχωρήσει στη συγχώνευση αριθμού καταστημάτων της σε όλες τις επαρχίες, για να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και παράλληλα να πάρει και το ρίσκο να χάσει πελάτες με το κλείσιμο καταστημάτων της. Μάλιστα, σε απομακρυσμένες κοινότητες παρέχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω κινητών μονάδων. Από την άλλη, οι δήμοι και οι κοινότητες, που διαφημίζουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν σε όλους όσοι κατοικούν στα όρια τους για να μειώσουν και τα έξοδα τους, κατηγορούν τις τράπεζες ότι δεν μπορούν να επικαλούνται για όλα την εποχή της ψηφιοποίησης και τις καλούν να δουν το θέμα ανθρωπιστικά. Άρα, στην ουσία ψηφιοποίηση αλά καρτ.

Ως δημοτικός σύμβουλος Λακατάμιας που είμαι, η εύκολη οδός θα ήταν να λαϊκίσω και να κακίσω την πρακτική αυτή των τραπεζών. Δεν θα το πράξω, όμως, γιατί θεωρώ πως οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και οι τράπεζες, οφείλουν να εξηγήσουν στους πελάτες τους πώς να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά τους κανάλια, αντί να τους «χαϊδεύουν» τα αυτιά για να μην χάσουν ψήφους. Ρεσιτάλ λαϊκισμού, πάντως, για άλλη μια φορά έδωσε και η Βουλή, αποφασίζοντας να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση. Αλήθεια, τι θα συζητήσετε ρε μάγκες, τις αποφάσεις που έλαβε μια ιδιωτική επιχείρηση ή την ανεπάρκειά σας να εξηγήσετε στους πολίτες πώς να κάνουν σωστή χρήση των ψηφιακών καναλιών;

Διάκριση για Παν. Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται φέτος, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, στα κορυφαία 100 νέα πανεπιστήμια διεθνώς, καταλαμβάνοντας αυτή τη φορά την 99η  θέση, παρά τα μόλις 30 σχεδόν χρόνια από την εισδοχή των πρώτων φοιτητριών/των του. Τα αποτελέσματα της κατάταξης στα καλύτερα «νέα» πανεπιστήμια στον κόσμο, δηλαδή πανεπιστημίων που λειτουργούν για λιγότερο από 50 χρόνια, δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι Times Higher Education. Πάντως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει επιτύχει να κατατάσσεται στα κορυφαία πανεπιστήμια και στις τρεις πλέον αναγνωρισμένες λίστες κατάταξης: Λίστα Σανγκάης (Academic Ranking of World Universities), Times Higher Education World University Rankings και QS World University Rankings.