Δύο δικηγόροι, εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενεών, ανασκοπούν το χθες και ατενίζουν το αύριο στο χώρο της νομικής
Η Ηλίας Νεοκλέους και ΣΙΑ ΔΕΠΕ αποτελεί μια εμβληματική εταιρεία στον τομέα παροχής νομικών υπηρεσιών. Στη μακρά ιστορία μας στο χώρο υπήρξαμε σταθερά πρωτοπόροι στις αλλαγές κάθε εποχής, προσηλωμένοι στις αξίες και στους ανθρώπους μας. Μέσα από αυτήν τη συνέντευξη, εκπρόσωποι δυο γενεών δικηγορών, που ανδρώθηκαν επαγγελματικά στην εταιρεία μας, ο Χρίχτος Μελίδης και ο Δημήτρης Ρωτή, μοιράζονται τις σκέψεις τους για την εξέλιξη του νομικού πλαισίου και των θεσμών, δίνοντας και τις συμβουλές στους νεότερους συναδέλφους, ο καθένας από την ιδιαίτερη οπτική του γωνιά.
ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Χρίστος Μελίδης Δικηγόρος / Συνεταίρος, Δικαστηριακό Τμήμα
Πως θα περιγράφατε το χθες και το σήμερα του νομικού πλαισίου της Κύπρου;
Η πάροδος του χρόνου, έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο νομικό μας πλαίσιο. Αυτό οφείλεται στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τη συνακόλουθη υιοθέτηση πληθώρας νομοθετικών κειμένων που άπτονται ζητημάτων που ενδεχομένως να μην είχαν απασχολήσει τον Κύπριο νομοθέτη, όπως νομοθετήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, αλλαγές που άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω και της αυξανόμενης επιρροής που έχει το ΕΔΑΔ, όπως για παράδειγμα ψήφιση νομοθετημάτων για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων ατόμων. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους, δυστυχώς, υπάρχει ακόμη στασιμότητα και επιβάλλεται εκσυγχρονισμός το συντομότερο.
Πως σχολιάζετε την εξέλιξη του συστήματος δικαιοσύνης με την εισαγωγή του i-justice;
Κάθε προσπάθεια για εκσυγχρονισμό, βελτιστοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, που σκοπεί στην αποφυγή της γραφειοκρατίας και την αυτοματοποίηση, όπως είναι και το i-justice, είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Στο στάδιο αυτό, επιβάλλεται η εξοικείωση των λειτουργών του δικαίου, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων και να περιοριστεί το περιθώριο λαθών ή παρατυπιών. Περαιτέρω, η συνεχής και συστηματική βελτίωση του προγράμματος, θα είναι αναμφισβήτητα σημαντική, ιδίως όπου διαφανούν προβλήματα κατά τη λειτουργία του. Θα πρέπει να θυμόμαστε όμως ότι αριθμός συναδέλφων και συνανθρώπων μας, δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στη σχετική τεχνολογία.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που επιλέγουν τη νομική επιστήμη;
Η Νομική παρέχει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και, συνεπώς, θα τους συμβούλευα να επωφεληθούν τα μέγιστα τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε επίπεδο καλλιέργειας κριτικής σκέψης. Επίσης, να έχουν πάντα κατά νου, ότι για τίποτα δεν υπάρχει μία και μόνο απάντηση ή ένας απόλυτος κανόνας και ότι η κάθε υπόθεση κρίνεται, τελικά, με βάση τις εξαιρέσεις που τυχόν εφαρμόζονται και τις ιδιαίτερες περιστάσεις που υπάρχουν. Επιπλέον,θα τους παρακινούσα, οποιοδήποτε δρόμο και αν ακολουθήσουν, να καθοδηγούνται από τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, σε όλες τις περιπτώσεις, να έχουν υπόψη τους ότι, η κοινή λογική συνήθως δίνει τις απαντήσεις, ακόμη και στα πιο πολύπλοκα νομικά ή άλλα ερωτήματα.
ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
Δημήτρης Ρωτή Δικηγόρος / Συνεταίρος, Τμήμα Εταιρικού και Εμπορικού Δικαίου
Πως θα περιγράφατε το χθες και το σήμερα του νομικού πλαισίου της Κύπρου;
Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε επέφερε θεμελιακές αλλαγές, σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν μας. Το νομικό μας περιβάλλον (συν)διαμορφώνεται πλέον από τους κανόνες της Ένωσης, οι οποίοι σημειώνω ότι είναι υπέρτεροι των εσωτερικών. Με πολλαπλές ιδιαιτερότητες, η ευρωπαϊκή επίδραση δεν αφορά μόνο στην ουσία των ρυθμίσεων· λειτουργεί και σε επίπεδο δικαστικού προηγουμένου. Σε γενικότερο επίπεδο, οι υπερεθνικές κανονιστικές πρωτοβουλίες προβλέπεται να συνεχιστούν, στο πλαίσιο και άλλων οργανισμών και διακρατικών πρωτοβουλιών, με πρόσφατα παραδείγματα τη λειτουργία των κρατικών φορολογικών συστημάτων και το δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται σε σχέση με τους τεχνολογικούς κολοσσούς της εποχής.
Πως σχολιάζετε την εξέλιξη του συστήματος δικαιοσύνης με την εισαγωγή του i-justice;
Ο εκσυγχρονισμός των δικαιοδοτικών μας μηχανισμών, αποτελεί ασφαλώς εξέλιξη θετική. Ενδεικτικά, μειώνει σημαντικά το κόστος (χρηματικό και μη) λειτουργίας του δικαιοδοτικού συστήματος, καθώς και το περιθώριο ανθρώπινου λάθους, ενώ βελτιστοποιεί τη χρήση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όπως είχα διαπιστώσει και πριν 12 χρόνια όταν δούλευα στο City του Λονδίνου.
Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ασφάλεια και ακεραιότητα των όποιων τεχνολογικών εφαρμογών χρησιμοποιηθούν, ενώ η εκπαίδευση των λειτουργών της δικαιοσύνης, πρέπει να είναι επαρκής και συνεχής.
Οι όποιες μεταρρυθμίσεις τεχνολογικού χαρακτήρα, δεν πρέπει να οδηγούν σε αποκλεισμό (ουσιαστικό και / ή πρακτικό) ανθρώπων που για διάφορους λόγους, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τεχνολογικές δομές.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που επιλέγουν τη νομική επιστήμη;
Στην ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ & ΣΙΑ ΔΕΠΕ δίνουμε εφόδια στους νέους νομικούς να διευρύνουν το πεδίο γνώσεων. Βασική εξοικείωση με τομείς όπως η οικονομική επιστήμη και η πληροφορική, σαφέστατα βοηθά. Σε πρακτικό δε επίπεδο, η καλή γνώση ξένων γλωσσών, επιπλέον της καθιερωμένης Αγγλικής, εμπλουτίζει σημαντικά το επαγγελματικό τους κεφάλαιο.