Στον αέρα, ως προς το νέο σχήμα στο οποίο θα καταλήξουν, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, βρίσκονται έξι δήμοι και συγκεκριμένα οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Στροβόλου, Αραδίππου, Δερύνειας, Ύψωνα και Γεροσκήπου.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς φαίνεται να συνενώνεται με τη Λευκωσία, η Γεροσκήπου φαίνεται να ενσωματώνεται στον Δήμο Πάφου, ο Στρόβολος δεν ξεκαθάρισε ακόμη αν θα συνενωθεί με τη Λευκωσία, η Δερύνεια μάλλον καταλήγει στο Παραλίμνι ενώ εκκρεμότητα υπάρχει και για τον Δήμο Ύψωνα. Όσον αφορά τον Δήμο Αραδίππου του οποίου την αυτονομία προωθεί ο ΔΗΣΥ, φαίνεται να προκαλούνται και αντιδράσεις από ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών οι οποίοι με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Βουλής, τάσσονται υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο Λάρνακας. Υποδεικνύουν επίσης, πως η πρόταση που υπεβλήθη για συνένωση με τους Τρούλλους είναι ατεκμηρίωτη, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και δεν βασίζεται σε καμία ουσιαστική μελέτη που να μπορεί να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά της. Σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων τοπικών παραγόντων και προσωπικοτήτων. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις, φαίνεται ότι η συνένωση με την κοινότητα Τρούλλων δεν αποτρέπεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικές «πινελιές» στη μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Πάντως τα κόμματα, ούτε και χθες άνοιξαν τα χαρτιά τους, κάτι το οποίο παραπέμπει σε παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής ζητώντας εφαρμογή του κανονισμού ώστε οι τροπολογίες να κατατεθούν 48 ώρες πριν την ολομέλεια, ώστε να δοθεί χρόνος μελέτης τους από όλους.

Εκτός από τον αριθμό των δήμων τους οποίους η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπερβαίνουν τους 17, ανοικτό είναι και το θέμα των δημοψηφισμάτων αν και δεν αποκλείεται κάποια κόμματα να μην επιμείνουν στη διεξαγωγή τους, αν ικανοποιηθούν με τον αριθμό και τη σύνθεση των νέων σχημάτων. Όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, αλλά τελικά έκανε ένα βήμα πίσω αποδεχόμενη ένα ενιαίο δημοψήφισμα επικρατείας αντί της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για κάθε νέο σχήμα ή ενός δημοψηφίσματος σε κάθε τοπική Αρχή η οποία θα συμμετέχει στα νέα σχήματα, όπως επεδίωκαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα πιο πάνω ζητήματα μάλλον θα ξεκαθαρίσουν στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου. 

Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας έκανε αναφορά σε τροπολογίες ενώπιον της Ολομέλειας, που άπτονται των δημοψηφισμάτων.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για δημοψηφίσματα θέτει σε κίνδυνο ή τουμπάρει την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε. Ανέφερε επίσης πως «ο ΔΗΣΥ έχει καταθέσει τροπολογία για 17 δήμους».

Έκανε επίσης αναφορά σε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «όσοι έχουν εξαντλήσει τις τρεις θητείες και περισσότερες θα μπορούν να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ακόμη μία θητεία, μέχρι το 2029».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας επανέλαβε τις θέσεις της παράταξης, κυρίως στα δύο ακανθώδη ζητήματα, δηλαδή τον αριθμό των δήμων και τα δημοψηφίσματα. Ειδικότερα ανέφερε πως η ΔΗΠΑ  τάσσεται κατά της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, αφού, όπως εξήγησε, όποια μορφή και αν προσλάβουν (τοπικά ή περιφερειακά) δυνατόν να έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση.

Εξάλλου επανέλαβε τη θέση της ΔΗΠΑ για 14 δήμους. «Υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας ότι στο τέλος οι δήμοι θα είναι πολύ λιγότεροι από τους 20 ή από τους 17», κατέληξε.