Ξεσκονίζουν έναν προς έναν κάποιους λογαριασμούς πελατών οι κυπριακές τράπεζες και κυρίως των ονομάτων που έχουν σχέση με την πολιτική και οικονομική εξουσία της Ρωσίας ή/και περιλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Οι τράπεζες μελετούν τη λίστα των κυρώσεων, «sanctions list», που αφορούν ή δυνατό να αφορούν την Κύπρο και εξετάζουν αν ονόματα του πελατολογίου τους έχουν σχέσεις με πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία, για να προχωρήσουν στις διαδικασίες που απαιτούνται ή για να συνεχίσουν να τελούν σε εγρήγορση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεκτικές για τις κυρώσεις οι κυπριακές τράπεζες
Πάντως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωντσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος παραβρέθηκε την Παρασκευή στην ευρεία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με υπουργούς και υπηρεσιακούς, ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τους παρευρισκόμενους ότι το πελατολόγιο των τραπεζών παρακολουθείται στενά, λόγω των κυρώσεων που έχουν υποβληθεί και δεν υπάρχουν προς το παρόν λόγοι ανησυχίας. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν στον «Φ» πως έχουν μπλοκαριστεί ελάχιστοι λογαριασμοί, αλλά γενικά η κατάσταση που δεν εμπνέει ανησυχία, είπαν.
Στην αρχική λίστα των κυρώσεων έχουν προστεθεί ακόμα 26 άτομα και μία νομική οντότητα, σε σχέση με τον ρόλο τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κατάλογος περιλαμβάνει ολιγάρχες και επιχειρηματίες με εμπλοκή στον πετρελαϊκό τομέα, τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και μέλη της κυβέρνησης Πούτιν, στρατιωτικούς αξιωματούχους, μέλη της Δούμας και «προπαγανδιστές που συνεισφέρουν στην εξάπλωση αντι-ουκρανικής προπαγάνδας και προωθούν θετική προσέγγιση προς την εισβολή της Ουκρανίας».
Μέχρι στιγμής, έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα κατά 680 φυσικών προσώπων και κατά 53 νομικών προσώπων, σε σχέση με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως ενημέρωσαν τραπεζικές πηγές τον «Φ», μέχρι «να κάτσει η σκόνη» για το Ουκρανικό, οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς θα συνεχίσουν να είναι εξονυχιστικοί. Ακόμη και στις περιπτώσεις προσώπων ή εταιρειών που διαφαίνονται σκιές, οι τράπεζες είναι έτοιμες να προχωρούν στις ενδεδειγμένες ενέργειες που προβλέπουν οι κυρώσεις. Στη λίστα των «sanctions» που έχει δοθεί στη δημοσιότητα από τη FT περιλαμβάνοονται τα παρακάτω:
Τα περιουσιακά στοιχεία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, υπόκειται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ο Σεργκέι Σόιγκου, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας και ο Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) και ο Valery Gerasimov, αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Σε κυρώσεις υπόκεινται επίσης τα μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου, το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας και αξιωματούχοι της Λευκορωσίας. Στη λίστα της FT βρίσκεται και ο Kirill Shamalov, ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας και προηγουμένως παντρεμένος με την κόρη του Πούτιν, Καταρίνα.
Ο Petr Fradkov, επικεφαλής της Promsvyazbank και γιος του πρώην επικεφαλής της ρωσικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Ντένις Μπόρτνικοφ, αντιπρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας VTB και γιος του επικεφαλής της FSB. Ο Yury Slyusar, διευθυντής της United Aircraft Corp και η Elena Georgieva, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Novikombank, ενός κρατικού αμυντικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων. Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ο έκτος πλουσιότερος ολιγάρχης της Ρωσίας, που ελέγχει την ιδιωτική επενδυτική εταιρεία Volga Group, η οποία έχει συμφέροντα στην ενέργεια, τις μεταφορές και τις κατασκευές.
Σύμφωνα με την FT, o Boris Rotenberg, Ρώσος ολιγάρχης που είναι συνιδιοκτήτης της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας για αγωγούς φυσικού αερίου στη Ρωσία, SMP Group, όπως και ο ανιψιός του Igor Rotenberg, πλειοψηφικός μέτοχος της Gazprom Drilling, επίσης υπόκεινται σε κυρώσεις. Ακόμα, η Violetta και ο Lyubov Prigozhina, η μητέρα και η σύζυγος του Yevgeny Prigozhin, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΕ είναι υπεύθυνος για την αποστολή μισθοφόρων του Ομίλου Wagner στην Ουκρανία.
Η λίστα περιλαμβάνει και τον Σεργκέι Ιβάνοφ, έναν Ρώσο ανώτερο αξιωματούχο και πολιτικό, που υπηρέτησε στο παρελθόν στην KGB, και τον γιο του, Σεργκέι, διευθύνων σύμβουλο της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξόρυξης διαμαντιών Alrosa και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprombank. Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ο γιος του, Αντρέι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Neft, ο ολιγάρχης Ιγκόρ Σετσίν και ο γιος του Ιβάν, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος της Rosneft.
Τέλος, ανώτατα στελέχη σε κρατικές τράπεζες: Alexander Vedyakhin (Sberbank), Andrey Puchkov και Yuriy Soloviev (VTB), καθώς και η σύζυγος του Soloviev, Galina Olegovna Ulyutina.