Με προβληματισμό παρακολουθούν οι τέσσερις μεγάλες -πολυεθνικές- λογιστικές εταιρείες το «διαζύγιο» από τις δραστηριότητές τους στν Ρωσία, ως μέρος των κυρώσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τις ανησυχίες δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο τομέας των εργασιών των εταιρειών στην Κύπρο και η πιθανότητα να δεχθεί πλήγμα λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί, τόσο από τις ευρωπαϊκές όσο και από τις αμερικάνικες Αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το Σαββατοκύριακο ήταν ιδιαίτερο έντονο, μετά την απόφαση των λεγόμενων Big Four να αναστείλουν τις εργασίες τους στη Ρωσία, εντείνοντας τις ανησυχίες για ευρύτερες επιπτώσεις στον κλάδο. Την αρχή έκαναν οι ελεγκτικοί οίκοι KPMG και PwC και ακολούθησαν οι EY (πρώην Ernst & Young) και Deloitte. Υπενθυμίζεται πως η PwC και η KPMG είχαν ανακοινώσει τις αποφάσεις το βράδυ της Κυριακής, επικαλούμενες τις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Ακολούθησε η Deloitte, η οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι θα διαχωρίσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το παγκόσμιο δίκτυό της και ότι θα πάψει να δραστηριοποιείται στις εν λόγω χώρες. Στη συνέχεια ακολούθησε η ΕΥ, η οποία αναμένεται ότι θα αναστείλει τις εργασίες των 4.700 υπαλλήλων της στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες αναπτύξεις: Λεμεσός και Πάφος τα πρώτα «θύματα»

Οι κινήσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες στην Κύπρο. Σχεδόν αμέσως άρχισαν τηλεδιασκέψεις στελεχών των οίκων για να αξιολογηθεί η κατάσταση αλλά και να υπολογιστούν οι επιπτώσεις που μπορεί να υποστούν ο κύκλος εργασιών τους και το πελατολόγιο τους σε κυπριακό επίπεδο από τις κυρώσεις που έχουν υποβληθεί από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές Αρχές. Δεν είναι μόνο ο βραχνάς των κυρώσεων αλλά και οι επιπτώσεις από τo capital control που επέβαλαν οι ρωσικές αρχές για την εξαγωγή κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται εμβάσματα για πληρωμές που μπορούν να διενεργούν εταιρείες από τη Ρωσία σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Αυτό το μέτρο έρχεται να προστεθεί στον αποκλεισμό συγκεκριμένων τραπεζών από το σύστημα Swift, κίνηση που μπλοκάρει συναλλαγές με εταιρείες ή και πρόσωπα.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους αλλά στην παρούσα φάση δεν ήταν όλοι έτοιμοι για μια αρχική εκτίμηση των παρενεργειών που μπορούν να προκληθούν στην Κύπρο από τις κυρώσεις που έχουν υποβληθεί.

Ο Πιερής Μάρκου, διευθύνων σύμβουλος της Deloitte στην Κύπρο, σημείωσε στον «Φ» ότι λόγω του τερματισμού των εργασιών του οίκου στη Ρωσία προκύπτουν πρακτικά προβλήματα, λόγω κοινών συστημάτων που μπορεί να υπάρχουν και θα πρέπει να δούμε, είπε, πως επηρεάζονται οι εσωτερικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των FT, οι Big Four είναι δομημένοι ως δίκτυα τοπικών συνεργασιών, με τα περισσότερα από τα κέρδη να διατηρούνται σε κάθε χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ρωσικές δραστηριότητές τους θα συνεχίσουν να υπάρχουν ως αυτόνομες οντότητες με νέα ονόματα.

Για αυτό το σημείο, ο κ. Μάρκου διευκρίνισε ότι μένει να δούμε, μετά την αποχώρηση της Deloitte από τη Ρωσία, ποιας μορφής συνεργασία θα υπάρχει με το νέο γραφείο, για τους πελάτες που δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Σε σχέση με το κομμάτι των εργασιών στην Κύπρο και για το αν οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο, ο κ. Μάρκου σημειώνει ότι σ’ ένα βαθμό θα επηρεαστούν και οι εδώ εργασίες των ελεγκτικών οίκων αλλά είναι νωρίς να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό. Ακόμη και αν προχωρήσουν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πρόσθεσε, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αρθούν οι περιορισμοί, τονίζοντας ότι από την κατάσταση που έχει προκληθεί δεν επηρεάζεται μόνο οι ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλά επίσης οι δικηγόροι και άλλα υποστηρικτικά επαγγέλματα.

Σενάρια για την κατάσταση

Το βράδυ της Κυριακής είχε ανακοινωθεί και η απόφαση της KPMG για αποχώρηση του δικτύου από Ρωσία και Λευκορωσία. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του οίκου στη Λευκωσία, μετά από επικοινωνία του «Φ» μαζί του, «αν και αναμένεται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών λόγω της απόφασης αυτής, το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων δεν μπορεί να εκτιμηθεί σήμερα, καθώς εξαρτάται από παράγοντες όπως η διάρκεια του πολέμου, ο χρονικός ορίζοντας που χρειάζεται για τυχόν επιστροφή στην κανονικότητα, το μέγεθος τυχόν νέων κυρώσεων που δυνατόν να επιβληθούν, καθώς και οι πρακτικές δυσκολίες που τυχόν να δημιουργηθούν στην πορεία. Ο οίκος μελετά και αναπτύσσει διάφορα σενάρια αντιμετώπισης της νέας κατάστασης».