Οι ολοένα μεταβαλλόμενες συνθήκες οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αναζήτηση αποτελεσματικότερων μεθόδων αύξησης της παραγωγικότητας. Η ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, λοιπόν, ώθησε τις επιχειρήσεις να ενεργοποιήσουν μια πιο αποτελεσματική διαχείριση του ανθρωπινού δυναμικού τους, έχοντας κατανοήσει ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι η κινητήρια δύναμη τους. Μια επιχείρηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της πρέπει να συνδέσει τα σχέδια και τις δράσεις της με το ανθρώπινο δυναμικό της.
Στη σημερινή εποχή της ελεύθερης οικονομίας, της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης, η ανάπτυξη και η επιβίωση των επιχειρήσεων μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της ολοκληρωμένης διαδικασίας του προγραμματισμού για τον αριθμό εργαζόμενων και εξειδικεύσεων, για τη συμπεριφορά των εργαζόμενων και την κουλτούρα της επιχείρησης, για το σχεδιασμό της επιχείρησης και την κάλυψη των ατομικών εργασιών, για την τυπική και την άτυπη οργάνωση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι κρίσιμοι και αλληλοσχετιζόμενοι, για την επίτευξη των οραμάτων της επιχείρησης. Σίγουρα όμως διαφορετικές επιχειρήσεις δίνουν διαφορετική έμφαση σε κάθε ένα από αυτούς τους παράγοντες.
Το ανθρώπινο δυναμικό (HR) είναι το σύνολο των εργαζομένων, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται (ή συνδέεται άμεσα με) έναν οργανισμό, έναν τομέα ή μια οικονομία. Επίσης, στη διοίκηση επιχειρήσεων, αναφέρεται στη διαχείριση των εργαζομένων σε μια συγκεκριμένη οργάνωση. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι το σύνολο των εργαζομένων, των εργαζομένων, που ανήκουν σε έναν οργανισμό, έναν συγκεκριμένο τομέα, καθώς και μια οικονομία στο σύνολό της. Κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει σύνδεση με έναν οργανισμό, τομέα ή οικονομία, θεωρείται ανθρώπινος πόρος. Με τη σειρά του, στη διοίκηση επιχειρήσεων, η έννοια αναφέρεται στη διαχείριση που πραγματοποιεί η εταιρεία με τους εργαζομένους της. Από την πρόσληψη έως την απόλυση, είναι δουλειά του τμήματος ανθρώπινων πόρων. Με άλλα λόγια και ανεξάρτητα από την προοπτική από την οποία το προσεγγίζουμε, οι ανθρώπινοι πόροι αναφέρονται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, διατηρούν μια σχέση με οποιονδήποτε οικονομικό παράγοντα ή την ίδια την οικονομία.
Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας στην σύγχρονη δομή της επιχείρησης και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική ικανοποίηση των εργαζομένων όπως και την ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι δημιουργούν αξία για την εταιρεία τους και μπορούν να αυξήσουν την κερδοφορία τους έως και 20%.
ΤΟ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΜΕΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Η στελέχωση μια εταιρείας με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί το άλφα και το ωμέγα για την επιβίωση της αναφέρει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου. Η οικονομική δραστηριότητα και το είδος είναι αυτή που θα καθορίσει τις ανάγκες μια εταιρείας σε προσωπικό και η επιλογή του πρέπει να είναι προσεκτική στην βάση αυτού σημειώνοντας εμφαντικά πως είναι υψίστης σημασίας για την ύπαρξη της ίδιας της επιχείρησης η επιλογή ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιου Μιχαήλ , ο οποίος σημειώνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για μια επιχείρηση ιδιαίτερα σε περιόδους ανάπτυξης όπως αυτή που διανύουμε αυτή την χρονική περίοδο. Γενικά στην Κύπρο, σημειώνει πως αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού ειδικά στους τομείς του Λιανικού εμπορίου, Τουρισμού και Οικοδομών. Τονίζει πως υπάρχει και η εναλλακτική λύση για κατάρτιση του προσωπικού από την ίδια την επιχείρηση.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ;
Το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα το εξειδικευμένο, είναι υψίστης σημασίας για επιχείρηση για να επιβιώσει, σημειώνει η κ. Παναγιώτου. Τονίζει δε πως για να υπάρχει αγαστή συνεργασία του προσωπικού με την εταιρεία ανάλογα με την θέση και την εξειδίκευση η επιχείρηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις λεγόμενες καλές πρακτικές, δηλαδή να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον εργαζόμενο ώστε οι καλές πρακτικές να είναι στοχευμένες. Αυτή η διαχείριση προϋποθέτει ολοκληρωμένη προσέγγιση ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον. Σημειώνει πως όταν χρησιμοποιούμε τον όρο καλές πρακτικές δεν εννοούμε μόνο όσα επιβάλλει η νομοθεσία. Τέλος αναφέρει πως τα οφέλη μια μακροχρόνιας καλής εργασιακή σχέσης εργαζομένου και εταιρείας είναι πολλά.
Από την πλευρά του ο κ. Μιχαήλ θεωρεί σημαντικό για μια εταιρεία να διατηρεί το ανθρώπινο δυναμικό της και ειδικά το ειδικευμένο, καταρχήν με καλούς όρους εργοδότησης αλλά και στην δημιουργία ενός φιλικού εργασιακού περιβάλλοντος που αποδειγμένα αυξάνει και την παραγωγικότητα του εργαζομένου.
ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Η GOOGLE
Οι εταιρείες που διακρίνονται ως Best Workplaces έχουν βρει τρόπους να κρατούν τους εργαζομένους τους ικανοποιημένους, προσαρμόζοντας τις παροχές και τις πρακτικές τους στις ανάγκες τους.
Κάποιες καινοτόμες πρακτικές που έχουν υιοθετήσει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του, πολυβραβευμένες για το εργασιακό τους περιβάλλον, για τη διακράτηση του εργασιακού τους δυναμικού έχουν μεγάλη επιτυχία και είναι εμφανής και στον τρόπο που μπορούν να προσελκύσουν υψηλής ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό. Μεταξύ άλλων, η Google για παράδειγμα παρέχει για τους εργαζομένους της στην Αμερική, σε περίπτωση θανάτου, το 50% του μισθού τους στον/στη σύντροφό τους για 10 χρόνια. Παροχή που ελάχιστοι θα χρησιμοποιήσουν, δεδομένου του χαμηλού μέσου όρου ηλικίας τους. Δεν παύει όμως να είναι εντυπωσιακή. Άλλη μεγάλη πολυεθνική, θέλοντας να κάνει τη διαφορά, προσφέρει απεριόριστες ημέρες διακοπών, επενδύοντας προφανώς στην εμπιστοσύνη στην κρίση για ορθή διαχείριση χρόνου των ανθρώπων της.
Μπορεί οι επιχειρήσεις στην Κύπρο να μην μπορούν να συγκριθούν με τις παροχές που προσφέρει η Google, μπορούν όμως να διαβάσουν τις ανάγκες του προσωπικού τους και να αναζητούν πρακτικές που θα τους δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προσέλκυση και στη διατήρηση ικανών εργαζομένων.
Κοινά αποδεχτώ πλέον είναι πως τα υψηλά πακέτα αποδοχών δεν αρκούν από μόνα τους να δημιουργήσουν έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο. Η αίσθηση της αποτελεσματικής συνεισφοράς στην ομάδα, στους στόχους της εταιρείας και στην κοινωνία, παράλληλα με την αναγνώρισή της, δημιουργούν δέσμευση που διαρκεί. Η συλλογή, για παράδειγμα, βελτιωτικών προτάσεων από τους εργαζομένους και η υιοθέτηση κάποιων από αυτές συμβάλλει ουσιαστικά στη δέσμευση και στην αίσθηση συμβολής των εργαζομένων.
Από το περιοδικό «Insider» Φεβρουαρίου