Toυ Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες γνωστής αεροπορικής εταιρείας για απευθείας πτήσεις, για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλ ντε Γκωλ. Ως γνωστό, για την ώρα η αεροπορική σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας γίνεται από τα αεροδρόμια της Μασσαλίας και του Μποβέ.

Το αεροδρόμιο του Μποβέ, Beauvais Tille Airport (BVA), ωστόσο, είναι αρκετά μακριά από το κέντρο του Παρισιού, γύρω στα 85 χιλιόμετρα και είναι ένα μικρό αεροδρόμιο, χωρίς πολλές ανέσεις. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στην περιοχή Tille, λίγο έξω από την πόλη της Beauvais και είναι βάση για πολλές αεροπορικές εταιρίες low cost, όπως τη Ryanair και τη Wizzair.

Το Σαρλ Ντε Γκωλ, αντίθετα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους στον κόσμο και επίσης το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας. Πήρε το όνομά του προς τιμή του 18ου Προέδρου της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ. Αποτελεί το 5ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο σε κίνηση επιβατών, το 8ο παγκοσμίως σε κίνηση αεροσκαφών (και 1ο σε όλη την Ευρώπη) και το 7ο παγκοσμίως σε κίνηση εμπορευμάτων. Το αεροδρόμιο είναι έδρα και κόμβος της Air France. Εγκαινιάστηκε το 1974 και αντικατέστησε το Αεροδρόμιο Ορλύ, ως το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Στο τραπέζι η ΑΤΑ

Στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή θα τεθούν πολύ σύντομα το θέμα της ΑΤΑ και οι αντίθετες απόψεις των εργαζομένων, που ζητούν επαναφορά της και της ΟΕΒ που ζητούν κατάργησή της. Η στήλη πάντως θεωρεί πως η χρυσή τομή θα είναι η επέκταση της υφιστάμενης συμφωνίας, που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς αφενός οι εργοδοτικές οργανώσεις επικαλούνται το αυξημένο κόστος, το οποίο μάλιστα συνδέουν με τη θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού και αφετέρου οι συντεχνίες θεωρούν πως η ΑΤΑ αποτελεί ευλογία για τους εργαζόμενους. Προς συζήτηση, πάντως, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, θα τεθεί και το θέμα της άρσης της αναλογιστικής μείωσης του 12% σε όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου για την πλήρωση δύο θέσεων που αφορούν την υλοποίηση του Μέτρου «Προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας σε Ξενοδοχειακές Εγκαταστάσεις», στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου (2021-2026). Συγκεκριμένα, άνοιξε μία θέση Λειτουργού Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος με εξειδίκευση στην κυκλική οικονομία, ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας με έμφαση στο ξενοδοχειακό κλάδο και μία θέση Λειτουργού Τμήματος Ενέργειας & Περιβάλλοντος με εξειδίκευση στην κυκλική οικονομία και βιωσιμότητα με έμφαση στο ξενοδοχειακό κλάδο. Το πιο πάνω μέτρο χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του μέσου «Next Generation EU». Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι έχουν εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και εμπειρία ή/και εξειδίκευση στα θέματα κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο. Εμείς πάντως χαιρόμαστε να βλέπουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να ενισχύονται με νέο προσωπικό και να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πόσο πλήρωσε τη Logicom η Ελληνική

Οι πληρωμές που έγιναν δυνάμει συμφωνιών μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας Δημόσιας Εταιρείας Λτδ (η «Εταιρεία») και των εταιρειών Logicom Solutions Limited και NewCytech Business Solutions Ltd, οι οποίες είναι 100% θυγατρικές της Logicom Services Ltd, η οποία έμμεσα κατέχει πέραν του 5% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας κοινοποιήθηκαν στο ΧΑΚ. Οι υπό αναφορά συμφωνίες αφορούν αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών υποστήριξης και άλλων συναφών υπηρεσιών πληροφορικής, εξοπλισμού, λογισμικού και άλλων συναφών προϊόντων καθώς και αδειών χρήσης, για την περίοδο 01.01.2021 – 30.09.2021. Το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε από την Εταιρεία αναφορικά με τις συμφωνίες με τη Logicom Solutions Limited ανέρχεται στο ποσό των €4.684.161,19 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (όπου εφαρμόζεται) και το συνολικό ποσό το οποίο καταβλήθηκε από την Εταιρεία αναφορικά με τις συμφωνίες με τη NewCytech Business Solutions Ltd ανέρχεται στο ποσό των €2.453.664,83 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (όπου εφαρμόζεται).

Πωλείται το πιο γνωστό κτήριο της Κυπερούντας

Το ποσό των €600 χιλιάδων από ενδιαφερόμενους επενδυτές ζητά η Altamira για το ίσως πιο γνωστό εμπορικό κτήριο στην κοινότητα της Κυπερούντας. Πρόκειται για διώροφο κτήριο με μεσοπάτωμα και υπόγειο. Το ισόγειο του κτηρίου αποτελείται από γραφειακούς χώρους, κουζίνα και αποχωρητήριο. Το μεσοπάτωμα αποτελείται από γραφειακούς χώρους και κουζίνα, ενώ ο 1ος όροφος αποτελείται από γραφεία. Στο υπόγειο υπάρχουν χώροι στάθμευσης, αποθήκες και υποσταθμός ΑΗΚ. Το εμβαδό του ισογείου ανέρχεται σε 293 τ.μ (περίπου), του μεσοπατώματος σε 200 τ.μ (περίπου) και του 1ου ορόφου σε 118 τ.μ (περίπου). Μέρος του ισογείου ενοικιάζεται προς €100/μήνα. Το υπόλοιπο τμήμα του κτηρίου ενοικιάζεται σε τραπεζικό οργανισμό προς €2000/μήνα. Ο υποσταθμός ΑΗΚ ενοικιάζεται προς €85.43/χρόνο. Το συνολικό ενοίκιο ανέρχεται στα €2117/μήνα.Η συνολική απόδοση ανέρχεται στο 4.2%.

Επιστρέφουν στην οικογένεια Ortega τα Zara

Η Inditex ανακοίνωσε ότι η Marta Ortega Perez, κόρη του ιδρυτή του ισπανικού ομίλου ειδών ρουχισμού Zara, πρόκειται να γίνει η νέα πρόεδρος. Η Ortega θα διαδεχθεί τον Pablo Isla Alvarez, εκτελεστικό πρόεδρο από το 2011, ο οποίος θα παραιτηθεί από τη θέση του στις 31 Μαρτίου 2022, τόνισε η εταιρεία.Ο πατέρας της Ortega, Amancio Ortega, ίδρυσε την εταιρεία, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της τις Zara και Pull & Bear, μεταξύ άλλων. Η τελευταία του κίνηση, με την τοποθέτηση της 37χρονης Marta στην κεφαλή του Ομίλου, επαναφέρει την αλυσίδα Zara υπό τον έλεγχο της οικογένειας, έπειτα από μια δεκαετία που τη διηύθυναν “ξένοι”. Ο Amancio Ortega, 85 ετών, παραιτήθηκε από πρόεδρος το 2011. Ωστόσο, παραμένει ο κύριος μέτοχος με 60% στην εταιρεία, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με περιουσία που αποτιμάται στα 73 δισ. δολάρια. Για την ιστορία, η μετοχή της Inditex υποχώρησε κατά 6% μόλις έγινε γνωστή η είδηση της διαδοχής, “σβήνοντας” περισσότερα από 3 δισ. δολάρια της περιουσίας του Amancio Ortega.

Η Searchlight Capital επενδύει στη Louis plc           

Σε συμφωνία με το διεθνές επενδυτικό ταμείο Searchlight Capital Partners για την ανακεφαλαιοποίηση της Celestyal Cruises Ltd και τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας έχει έρθει η Louis plc, η οποία υπέγραψε αυτή την εβδομάδα τη σχετική συμφωνία. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Searchlight Capital Partners, αρχικά, θα παραχωρήσει στην Celestyal Cruises χρηματοδότηση ύψους €30 εκατ. και επιπλέον €10 εκατ., υπό μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων.Η συμφωνία προνοεί επίσης την παροχή πρόσθετης χρηματοδότησης μέχρι €30 εκατ., υπό την αίρεση ικανοποίησης συγκεκριμένων όρων και προυποθέσεων, προς υποστήριξη των αναπτυξιακών σχεδιασμών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της ανανέωσης του στόλου της. Η Celestyal Cruises θα προχωρήσει  επίσης σε κεφαλαιοποίηση των €31,75 εκατ., τα οποία της είχε παραχωρήσει υπό μορφή δανεισμού η Louis Hotels. Ακολούθως, το σύνολο των μετοχών της Celestyal Cruises θα πωληθεί σε μια νεοσυσταθείσα ιθύνουσα εταιρεία η οποία ανήκει 100% σε ένα επίσης νεοσύστατο συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης.

Αυτοί «έσπρωξαν» την οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 5,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 5,6%. Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: “Ξενοδοχεία και Εστιατόρια”, “Μεταποίηση”,  “Μεταφορές, Αποθήκευση και Επικοινωνίες”, “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων “, “Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία”, “Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών”. Πάντως η αλήθεια να λέγεται η ανάπτυξη εν καιρώ πανδημίας, επιβεβαίωσε και τις αντοχές της κυπριακής οικονομίας. Το ζήτημα, πλέον, θα πρέπει να εστιαστεί στη μείωση του δημόσιου χρέους και στη συνέχιση της συνετούς διαχείρισης.