Το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας υλοποιήθηκε στη βάση της ιδέας για συνένωση όλων των τάφρων της ελεύθερης και κατεχόμενης Λευκωσίας και συγκεκριμένα να μεγαλώσουν και να ενοποιηθούν σε ένα πάρκο-περιδέραιο το οποίο θα ενώνει όλη την πρωτεύουσα, αποκάλυψε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου από την Zaha Hadid Architects, Χρίστος Πασσάς.

Σε παρουσίαση της νέας Πλατείας Ελευθερίας, στους δημοσιογράφους, εξήγησε ότι αυτή ήταν η μεγάλη ιδέα του ιδίου πίσω από την ανάπλαση.  

Ανάδειξη των Ενετικών Τειχών

Ένας από τους στόχους της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν η ανάδειξη των Ενετικών Τειχών, ώστε να φαίνονται καθαρά και από τον δρόμο, καθώς, όπως είπε, πριν 15 χρόνια, όταν είχαν αρχίσει οι εργασίες της ανάπλασης, ο χώρος ήταν μπαζομένος, υπήρχαν περίπτερα και άλλες ακαλαισθησίες ενώ ο δρόμος ακουμπούσε ακριβώς πάνω στην πέτρα του τοίχους

Στο ίδιο πλαίσιο επιλέγηκαν και τα χαμηλά υδάτινα στοιχεία, ώστε να μην παρεμβάλλονται στην όψη του τοίχους.

Μιλώντας για τη γέφυρα  της Πλατείας Ελευθερίας ο κ. Πασσάς εξήγησε ότι στηρίζεται σε 13 μονόποδες, δίποδες και τρίποδες οι οποίοι δημιουργούν ένα τραπέζι πάνω στο οποίο στηρίζεται η πλάκα, η οποία γεφυρώνει τις δύο πλευρές.

Τα σημεία στήριξης της πλάκας είναι τα λιγότερα δυνατά, όπως είπε, αφού ο στόχος ήταν να ανοίξει ο χώρος, ο οποίος έχει διευρυνθεί σε πλάτος και να δημιουργηθεί διαμπερής κίνηση.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν

Για το έργο αντιμετωπίσαμε δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα, διότι ήταν τόσο αναθεωρητικό έργο, που προέκυψαν δυσκολίες σε σχέση με τις οικοδομές και σε σχέση με τα δίκτυα της πόλης τα οποία δεν ήταν καν αποτυπωμένα από προηγουμένως, ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας για τις δυσκολίες κατά την υλοποίηση του έργου.

«Υπήρχαν υπόγεια και οχετοί τους οποίους δεν μπορούσαμε να βρούμε, υπήρχαν εμπόδια κρυμμένα μέσα στο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν είναι εύκολο να χτιστεί κάτι τέτοιο, μπορεί να φαίνεται απλό αλλά έγινε πολύς κόπος για να μπορέσει η αρχιτεκτονική και η στατική μηχανική να έρθει μαζί σε ένα σύμπλεγμα», πρόσθεσε.

Για ένα λεπτό κάθε 1η Οκτωβρίου

Ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου αποκάλυψε, επίσης, το σκεπτικό πίσω από τον φεγγίτη που υπάρχει στο χώρο.

Ο φεγγίτης κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσηλωμένος προς την κατεύθυνση του ήλιου και κάθε 1η Οκτωβρίου, δηλαδή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου, στις 1 το μεσημέρι και μόνο για ένα λεπτό, το φως να περνά από τον φεγγίτη και να καθρεπτίζεται πάνω στους γυάλινους αντανακλαστήρες- με 999 γυάλινα μάτια- που τοποθετήθηκαν στο έδαφος.

«Αυτό το πράγμα συμβαίνει για ένα λεπτό, μία φορά τον χρόνο», σημείωσε.