• Το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρώπη που έχει αναπτύξει ένα τέτοιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών

 

Τα θλιβερά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατέδειξαν στον μέγιστο βαθμό τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία ακραία φόρτιση σε μια κατασκευή.

Παρόλο που η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων αποδίδεται σε ένα συνδυασμό ακραίων δράσεων (απώλεια σημαντικού τμήματος του δομικού συστήματος λόγωπρόσκρουσης αεροσκάφους, καθώς επίσης τεράστιας έντασης πυρκαγιές λόγω των μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων του αεροσκάφους), προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό των μηχανικών και αποτέλεσε την αφετηρία μιας έντονης, συστηματικής και μακροχρόνιας ερευνητικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των κατασκευών έναντι ακραίων συνθηκών φόρτισης.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που αναδείχθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι πρώτες επίσημες διατάξεις αντιμετώπισης του προβλήματος μέσω εξασφάλισης κατάλληλου βαθμού δομικής ευρωστίας (δηλαδή, ικανότητας μιας κατασκευής να επανέλθει σε κατάσταση ισορροπίας έπειτα από απώλεια τμήματος του δομικού της συστήματος, χωρίς να οδηγηθεί σε εκτεταμένη προοδευτική κατάρρευση) εντάχθηκαν στον Βρετανικό Κανονισμό σχεδιασμού κατασκευών στο τέλος της δεκαετίας του 1960, έπειτα από την κατάρρευση σημαντικού τμήματος ενός κτηρίου 22 ορόφων στο Ανατολικό Λονδίνο λόγω μιας σχετικά ήπιας έκρηξης υγραερίου σε ένα από τα διαμερίσματα του 18ου ορόφου. Παρόμοιες διατάξεις ενσωματώθηκαν αργότερα στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κανονισμούς (Ευρωκώδικες).

 

Μολονότι αυτές οι διατάξεις συμπεριλαμβάνονται στους κανονισμούς εδώ και αρκετά χρόνια, μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις αποτελούν βασικό κριτήριο στον σχεδιασμό μιας κατασκευής. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι περισσότεροι μηχανικοί δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτεί η εφαρμογή τους (καθώς κάποιες από αυτές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αναβαθμισμένες υπολογιστικές μεθόδους), αλλά και στο ότι γίνεται συχνά η θεώρηση ότι ο επιθυμητός βαθμός ευρωστίας εξασφαλίζεται έμμεσα μέσω ικανοποίησης των κριτηρίων σχεδιασμού έναντι συμβατικών συνθηκών φόρτισης (π.χ. μόνιμα και κινητά φορτία βαρύτητας, φορτία ανέμου, σεισμικά φορτία, κλπ.) με τα οποία οι μηχανικοί είναι πιο εξοικειωμένοι. Όμως, ακόμη και στις περιπτώσεις στις οποίες κάποιες από τις απλοποιημένες διαθέσιμες διατάξεις μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν, οι μηχανικοί έχουν περιορισμένη δυνατότητα αξιολόγησης της ευρωστίας της κατασκευής καθώς πρόκειται κυρίως για κανονιστικές διατάξεις παρά για μεθόδους που στηρίζονται στην προσομοίωση της πραγματικής συμπεριφοράς.

Μέσω της έντονης ερευνητικής δραστηριότητας της τελευταίας 20-ετίας, ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί τείνουν να ξεπεραστούν με την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης και σχεδιασμού δομικών συστημάτων έναντι ακραίων συνθηκών φόρτισης, οι οποίες βασίζονται στην προσομοίωση της δομικής συμπεριφοράς αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν την δυνατότητα εύκολης εφαρμογής στην πράξη. Καθώς η ανάλυση των κατασκευών έναντι ακραίων συνθηκών φόρτισης (π.χ. προσκρούσεων, εκρήξεων, πυρκαγιάς, κλπ.) τείνει όλο και περισσότερο να αποτελέσει βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού των κατασκευών, η ανάγκη κατάλληλης εκπαίδευσης των μηχανικών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Επί του παρόντος, στα περισσότερα προγράμματα σπουδών πολιτικής μηχανικής παγκοσμίως, τα θέματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο καλύπτονται σε πολύ μικρό βαθμό και μόνο σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ωστόσο, για τους λόγους που αναφέρθηκαν προηγουμένως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα επόμενα χρόνια αυτή η κατάσταση θα αλλάξει δραματικά. Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Ανατολική Μεσόγειο – και στην Ευρώπη – που έχει αναπτύξει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχοντας αξιολογήσει τη σημαντικότητα του προβλήματος, τις ανάγκες για σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μηχανικών στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς και την έλλειψη αντίστοιχων προγραμμάτων στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις ξεκινά να προσφέρει το “Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ανθεκτικότητα των Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης: Πυρκαγιά, Έκρηξη, Σεισμός” από το εαρινό εξάμηνο 2021-2022.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα κατασκευών έναντι ακραίων φορτίσεων, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα σενάρια, καθώς και διαφορετικά είδη κατασκευών. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει σύγχρονες γνώσεις σε μια σειρά από διαφορετικές περιοχές και να καλύπτει πολλαπλά θέματα όπως η δομική ευρωστία και η διαχείριση κινδύνων σε έργα μηχανικού. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνικών, αναλυτικών, κριτικών, ηθικών και ηγετικών ικανοτήτων, οι οποίες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την προαγωγή της δομικής ασφάλειας στο πλαίσιο της διαδικασίας σχεδιασμού. Το πρόγραμμα συνδυάζει θεωρία και πρακτική, και εστιάζει στις σύγ- χρονες μεθόδους, διαδικασίες και τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και σε ποικίλες τεχνολογικές λύσεις, αναγκαίες για τον σχεδιασμό ανθεκτικών κατασκευών που μπορούν με ασφάλεια να ανταποκριθούν σε συνθήκες ακραίων φορτίσεων.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ανθεκτικότητα των Κατασκευών σε Ακραίες Συνθήκες Φόρτισης έχει σχεδιαστεί έχοντας ως γνώμονα την ευθύνη των πανεπιστημίων για καινοτόμο ανάπτυξη, καθώς και την ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κλάδου Πολιτικής Μηχανικής στην Κύπρο και διεθνώς. Παράλληλα, η εκπαιδευτική φιλοσοφία του προγράμματος ευθυγραμμίζεται με την γενικότερη αποστολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις, η οποία είναι η επιδίωξη της αριστείας στη διδασκαλία και την έρευνα, καθώς και η παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Λεωφόρος Δανάης 2, 8042 Πάφος,

Κύπρος, Tηλ. +357 26 843300,

Φαξ. +357 26 931944,

Email: info@nup.ac.cy

www.nup.ac.cy