Μια «από σπόντα» αναφορά της Προεδρίας σε χθεσινή της ανακοίνωση, περί «απαιτήσεων που υπάρχουν» σε σχέση με τα έργα υποδομής για την έλευση φυσικού αερίου στο Βασιλικό, μάλλον επιβεβαιώνουν ανεπίσημες, έως χθες, πληροφορίες του «Φ» ότι μεταξύ της ΕΤΥΦΑ (θυγατρικής της ΔΕΦΑ) και της κινεζικής εταιρείας China Petroleum Pipeline Company (CPP) υπάρχουν διαφορές, τόσο ως προς την ομαλή και έγκαιρη εκτέλεση του συμβολαίου αλλά και ως προς το τελικό κόστος του έργου.

Στο πλαίσιο χθεσινής ανακοίνωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η οποία θα ασχοληθεί με την έλευση του φυσικού αερίου και την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής. Θα μελετηθεί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πρόοδος των έργων, σε σχέση με τις απαιτήσεις που υπάρχουν και θα συζητηθούν τρόποι επιτάχυνσης τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Και μόνο το λεκτικό της διατύπωσης της Προεδρίας επιβεβαιώνει σε σημαντικό βαθμό τα όσα έγραψε στην έκδοση της Παρασκευής ο Φιλελεύθερος, για έντονη, παρασκηνιακή, ανησυχία για σοβαρή καθυστέρηση του έργου. Τις ίδιες πληροφορίες είχε επικαλεστεί ο «Φ» και σε προηγούμενο δημοσίευμα, χωρίς οποιαδήποτε αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς.

Η χθεσινή ανακοίνωση, όμως, κάνει αναφορά και σε «απαιτήσεις που υπάρχουν», κάτι που παραπέμπει σε ανεπίσημες πληροφορίες που κάνουν λόγο για απαιτήσεις της κινεζικής εταιρείας για πρόσθετη αποζημίωσή της, επικαλούμενη την εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί σε αυτή τη φάση για τη μετατροπή του πλοίου-μεταφορέα υγροποιημένου αερίου σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU).

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι η CPP αξιώνει πολλές δεκάδες εκατομμύρια επιπρόσθετη αποζημίωση, από την ΕΤΥΦΑ, ώστε να καλυφθεί το επιπρόσθετο κόστος για την εξασφάλιση των πρώτων υλών για τα κατασκευαστικά έργα στο πλοίο ΕΤΥΦΑ Προμηθέας, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο Βασιλικό ως FSRU, δηλαδή ως πλωτό εργοστάσιο μετατροπής του υγροποιημένου αερίου (LNG) ξανά σε αέριο, ώστε να διοχετεύεται στοην ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ ή και σε άλλους ιδιωτικούς σταθμούς.

Με βάση την αρχική συμφωνία, το συνολικό κόστος για την κατασκευή της υποδομής στο Βασιλικό (μαζί με το FSRU) υπολογίστηκε περίπου 290 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. είναι χορηγία από την ΕΕ. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο το συμβόλαιο περιλαμβάνει ρήτρες που επιτρέπουν στη CPP ή και στις άλλες εταιρείες που μετέχουν στην κοινοπραξία που κέρδισε τον διαγωνισμό, να αξιώσει επιπρόσθετα χρήματα, επικαλούμενη είτε τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, είτε τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, είτε την (πραγματική) εκτόξευση του κόστους πλειάδας πρώτων υλών που θα χρησιμοποιηθούν, τόσο για τη μετατροπή του LNG Carrier σε FSRU, όσο και για τις επίσης δαπανηρές εγκαταστάσεις στο Βασιλικό, που περιλαμβάνουν και μία καινούρια προβλήτα (jetty) (πολύ κοντά στην υφιστάμενη προβλήτα της VTTV), το κόστος της οποίας, δεδομένων των σημερινών συνθηκών στην αγορά χάλυβα και άλλων μετάλλων και υλών, προφανώς έχει αυξηθεί σημαντικά. Το νέο jetty στο Βασιλικό δεν άρχισε ακόμα να κατασκευάζεται και κάποιες πηγές αμφιβάλλουν αν το έργο θα είναι έτοιμο έως τις αρχές του 2023, όπως ελέχθη πρόσφατα.

Πέραν της αυξημένης αποζημείωσης που αξιώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η κινεζική εταιρεία, υπάρχει θέμα και με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου, κάτι που προκύπτει και από την ανακοίνωση της Προεδρίας και την πραγματοποίηση της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς γίνεται αναφορά στην ανάγκη επίσπευσης των εργασιών. Όπως γράψαμε και στη χθεσινή έκδοση, με αφορμή ανακοίνωση της CPP, η κινεζική εταιρεία «διαφήμιζε» μεν τα έργα κατασκευής του FSRU σε ναυπηγείο στη Σαγκάη, όμως σε κανένα σημείο της ανακοίνωσής της δεν έκανε αναφορά στο χρόνο αποπεράτωσης των έργων, κάτι που ενδεχομένως δεν έγινε τυχαία.

Η ανακοίνωση της CPP και οι μπηχτές για «τιμές ρεκόρ» μετά την πανδημία…

Στην ανακοίνωση της εταιρείας την Πέμπτη (καλύφθηκε εκτενώς στη χθεσινή έκδοση του «Φ», σελ. 8) αναφερόταν ότι «οι κατασκευαστικές εργασίες στο πλοίο «ΕΤΥΦΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», συνεχίστηκαν απρόσκοπτα καθ’ όλη την περίοδο των εορτών και βρίσκονται σε εξέλιξη για εγκατάσταση δύο ζωτικής σημασίας εξαρτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, εγκαθίστανται στο πλοίο η μονάδα επαναεριοποίησης (Regas) και η μονάδα ισχύος (Power Module), με σκοπό να το μετατρέψουν από απλό Μεταφορέα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNGC), σε Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU).

«Μόλις αυτά τα ζωτικής σημασίας εξαρτήματα εγκατασταθούν», αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς να κάνει αναφορά σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο, «το σκάφος μετατρέπεται ουσιαστικά σε Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU), διατηρώντας παράλληλα πλήρως τις λειτουργίες του ως εμπορικό πλοίο-Μεταφορέας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNGC)».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, το οποίο πλέον -μετά και τη σύσκεψη που καθορίστηκε στο Προεδρικό αποκτά μεγαλύτερη σημασία- αναφέρεται πως «η China Petroleum Pipeline έχει εξασφαλίσει την ποσότητα χάλυβα που απαιτείται για την κατασκευή των δύο μονάδων, παρά τα τεράστια προβλήματα προμήθειας και τις τιμές ρεκόρ που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως, λόγω της πανδημίας, και αυτό βοήθησε στην ελαχιστοποίηση πιθανών καθυστερήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργολάβοι λόγω της πανδημίας». Είναι πλέον σαφές ότι η αναφορά σε «τιμές ρεκόρ» δεν πρέπει να είναι άσχετη με τις πληροφορίες ότι οι άνθρωποι της CPP αξιώνουν πρόσθετη αποζημίωση για να καλύψουν αυτές τις «τιμές ρεκόρ», αλλά και τις καθυστερήσεις από τα προβλήματα εφοδιασμού, που αποδεδειγμένα υπάρχουν και στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.