Η Κύπρος δεν βρίσκεται στον κατάλογο των 40 χωρών ανά τον κόσμο με τον ψηλότερο δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τον οποίο ετοιμάζει ο οίκος EY (Ernst & Young). Σύμφωνα με την ΕΥ, ο Δείκτης Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατατάσσει τις 40 κορυφαίες αγορές στον κόσμο ως προς την ελκυστικότητα των επενδύσεων και των δυνατοτήτων ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κατάταξη αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις του οίκου, για τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς.

Η έκθεση αποτελεί την 58η έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Renewable Energy Country Attractiveness, και ως χώρα με τις πιο ελκυστικές επενδύσεις που αφορούν τις ΑΠΕ παραμένουν οι ΗΠΑ. Δέκα τέσσερις από τις 40 χώρες του καταλόγου, σύμφωνα με την ΕΥ, ανήκουν στην ΕΕ (με σειρά εμφάνισης στον κατάλογο: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Φινλανδία και Ουγγαρία).

Την πρώτη πεντάδα αποτελούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σημαντικότερες ανακατατάξεις που καταγράφει η ΕΥ στον πίνακα αφορούν τις επτά θέσεις που κέρδισε η Ινδονησία (από 46η ανέβηκε στη 39η θέση), τις τέσσερις θέσεις που ανέβηκε η Σουηδία (από την 24η στην 20ή), την άνοδο του Βιτενάμ στην 29η θέση, από την 34η και τις τέσσερις θέσεις που κέρδισαν το Βέλγιο και οι Φιλιππίνες, από την 30ή και 31η θέση ανέβηκαν στην 26η και 27η θέση αντίστοιχα.

Η Ελλάδα ανέβηκε στην 24η θέση, από την 26η που βρισκόταν κατά την προηγούμενη συγκριτική μελέτη, χάρη σε έναν μεγάλο και επιτυχή μειοδοτικό διαγωνισμό την άνοιξη.

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΥ που συνοδεύει τον πίνακα, εν μέσω της πανδημίας και της ύφεσης οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2% το 2020 (σε 303,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), ενώ οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκαν κατά 45% σε σύγκριση με το 2019 (στα 265 GW: 1 gigawatt = 1,000 megawatts MW), σηματοδοτώντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1999. Σύμφωνα με τον οίκο, οι προοπτικές φαίνονται ακόμη πιο ρόδινες το 2021, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να προβλέπει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα επεκταθεί κατά περισσότερο από 8% και θα φτάσει τις 8.300 TWh (τεραβατώρες, μία TWh: ένα τρισεκατομμύριο μεγαβατώρες).