Στην υφιστάμενη καλή επιδημιολογική εικόνα ποντάρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο να κλείσει με τους καλύτερους οιωνούς. Αν και εκφράζεται ανησυχία και προβληματισμός για το τι συμβαίνει διεθνώς στις αυξήσεις των τιμών στις πρώτες ύλες, στα ναύλα, στα καύσιμα και την ενέργεια που επηρεάζουν το κάθε νοικοκυριό και την αγοραστική του δύναμη, στο λιανικό εμπόριο για την ώρα υπάρχει αισιοδοξία.

Μιλώντας στον «Φ», ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι η περίοδος των Χριστουγέννων και κυρίως οι πρώτες είκοσι ημέρες θα είναι καθοριστικές για την οικονομική χρονιά των επιχειρήσεων ενώ ημέρα-ορόσημο, όπως είπε, θα διαδραματίσει και η Black Friday.

Ο κ. Αντωνίου, κληθείς να απαντήσει εάν οι αυξήσεις στα προϊόντα επηρέασαν και το λιανικό εμπόριο, σημείωσε πως όλες οι αυξήσεις (προϊόντα πρώτης ανάγκης, καύσιμα, ηλεκτρισμός) επιβάρυναν το κάθε νοικοκυριό της Κύπρου τονίζοντας πως αυτή η εξέλιξη προκάλεσε και προβληματισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς μειώνεται η αγοραστική δύναμη.

Είπε πως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος κινήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα και αυτό οφείλεται στο τέλος του τουρισμού. «Αν και η αρχή του τουρισμού χαρακτηρίζετο μουδιασμένη και απογοητευτική, το τέλος του τουρισμού και κυρίως οι δυο αυτοί μήνες έδωσαν πραγματική ανάσα στις τουριστικές πόλεις της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Πάφου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια επαγγέλματα έχουν ζήτηση και τι μισθούς προσφέρουν

Ερωτηθείς για το πώς κινείται το λιανικό εμπόριο στα είδη ένδυσης και υπόδησης, είπε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ώρα βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με το 2019, το οποίο έχει τεθεί ως χρονιά-ορόσημο. «Δεν συγκρίνουμε την περσινή χρονιά ένεκα της πανδημίας και των τότε τοπικών lockdown.

Σε σχέση με το 2019, που ήταν χρονιά που βρισκόμασταν στην κανονικότητα, μπορώ να πω ότι δεν έχουμε αγγίξει νούμερα του 2019 αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλά επίπεδα».

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε αν έπεται δύσκολος χειμώνας, με τον γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ να αναφέρει πως ο μήνας Δεκέμβριος είναι ο πιο καθοριστικός μήνας του συνόλου του λιανικού εμπορίου ο οποίος καθορίζει όλη τη χρονιά μιας επιχείρησης. «Είναι ο μήνας του διπλού τζίρου, λόγω του 13ου μισθού και των δώρων που θα πάρει ο καταναλωτής. Πρόκειται για ένα δεκαπενθήμερο το οποίο θα καθορίσει τα αποτελέσματα όλης της οικονομικής χρονιάς μιας επιχείρησης.»

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο λιανικό εμπόριο υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός με τις επιχειρήσεις να αναμένουν την Black Friday, την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, η οποία σηματοδοτεί τη χριστουγεννιάτικη περίοδο για τα καταστήματα.

«Αναμένουν να δούμε αν αυτές οι παραγγελίες που δοθήκαν για την Black Friday θα έρθουν στην ολότητά τους και αναφέρομαι κυρίως στις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, και αν θα έρθουν έγκαιρα χωρίς καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα ανά το Παγκόσμιο. Οι μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες του εξωτερικού, κυρίως των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, λόγω της πανδημίας και της μειωμένης παραγωγής, δώσανε έμφαση σε προϊόντα υψηλής τιμής και άφησαν σε δεύτερη μοίρα τα προϊόντα μέσης τιμής».