Η κλιματική αλλαγή μάς έχει ξεπεράσει και οι τράπεζες, όπως όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, καλούνται να υιοθετήσουν προσεγγίσεις φιλικές προς το περιβάλλον.  

Πολλές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, ανταποκρινόμενες στα όσα επιτάσσει η εποχή. Παράλληλα, η ζήτηση για πράσινα τραπεζικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς οι νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες θα είναι οι μελλοντικοί πελάτες των τραπεζών, υποστηρίζουν έντονα τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και τα οικολογικά προϊόντα και διαδικασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν τη στροφή τους στην έξυπνη και οικολογική τραπεζική, μέσω της οποίας οι πελάτες τους θα μπορούν, παράλληλα, να προστατεύσουν το περιβάλλον και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Πληρωμές που μεταφράζονται σε νέα δέντρα

Η Starling Bank του Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί χωρίς υποκαταστήματα, χωρίς χαρτί, με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσφέρει ανακυκλώσιμες πλαστικές χρεωστικές κάρτες. Παρέχει, επίσης, στους πελάτες της την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Plant the Seed», μέσω της οποίας όταν ένας πελάτης συστήνει την τράπεζα σε έναν φίλο και ο δεύτερος ενταχθεί στην τράπεζα, το πρόγραμμα Trillion Trees φυτεύει ένα νέο δέντρο.

Η Treecard έχει δεσμευτεί να αναδασώσει τον πλανήτη μέσω των ψηφιακών τραπεζικών προσφορών της, καθώς το 80% των κερδών της τράπεζας θα αφιερωθεί για αναδάσωση. Παράλληλα, για κάθε 60 δολάρια που θα ξοδεύει ένας πελάτης στις καθημερινές του πληρωμές θα μεταφράζεται σε ένα νέο δέντρο.

Από τη πλευρά της και η ολλανδική bunq παρέχει πράσινα τραπεζικά προϊόντα στους πελάτες της. Μέσω του μηνιαίου προγράμματος «Easy Green», όταν οι πελάτες της ξοδέψουν €100 μέσω κάρτας, αυτόματα, φυτεύεται ένα δέντρο με τη βοήθεια της Eden Reforestation Projects.

Η ιταλική τράπεζα Flowe αφιερώνει ένα δέντρο στους πελάτης με την υποβολή κάθε αίτησης για νέα κάρτα. Η κάρτα Flowe είναι ξύλινη και όταν το ζητήσει ο πελάτης φυτεύεται ένα δέντρο στο όνομά του στη Γουατεμάλα. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους η τράπεζα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μετρώντας συνεργασίες με οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. 

Η Ελληνική Τράπεζα υιοθετεί την πράσινη νοοτροπία

Τις πρωτοβουλίες των διεθνών τραπεζών, οι οποίες εμπνέουν τους πελάτες σε δράση, ακολουθεί και η δική μας Ελληνική Τράπεζα η οποία υιοθετεί δυναμικά την πράσινη νοοτροπία, με τις νέες οικολογικές κάρτες Mastercard. Η Ελληνική Τράπεζα είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρου που εντάχθηκε στο Priceless Planet Coalition, μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της Mastercard, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της οποίας προχωρά με την έκδοση των οικολογικών καρτών.

Η νέα συλλογή καρτών της Ελληνικής Τράπεζάς, χαρακτηρίζεται από λιτό σχεδιασμό και απλές γραμμές που ακολουθούν τις αισθητικές απαιτήσεις της εποχής. Ο νέος σχεδιασμός, που δίνει έμφαση στην ασφάλεια και ιδιωτικότητα, προνοεί ότι ο 16ψήφιος αριθμός της κάρτας θα μετακινηθεί και θα εκτυπώνεται πλέον διακριτικά στο πίσω μέρος της κάρτας.

Όλες οι κάρτες Mastercard της Ελληνικής Τράπεζας θα είναι κατασκευασμένες από βιοδιασπώμενο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, για την παραγωγή του οποίου απαιτείται 82% λιγότερο PVC, ενώ από τον επόμενο χρόνο η ίδια πράσινη πρακτική θα εφαρμοστεί και για τις κάρτες Visa.

Η προστασία του περιβάλλοντος καθοδηγεί διαχρονικά την Ελληνική Τράπεζα, η οποία εφαρμόζει βιώσιμες πρακτικές, χρηματοδοτεί πράσινες επιχειρήσεις και συμμετέχει σε σειρά πράσινων πρωτοβουλιών και δράσεων.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι κάτοχοι καρτών συμμετέχουν στο Μπλε, το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Καρτών της Τράπεζας. Πραγματοποιώντας αγορές στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, οι κάτοχοι επωφελούνται επιστροφή χρημάτων. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν για να ξεκινήσουν να επωφελούνται, είναι να κατεβάσουν την εφαρμογή Mple Rewards στο κινητό τους και να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.hellenicbank.com