Στην πανδημία οφείλονται οι διακυμάνσεις στην οικονομία, καθώς διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε στον ΑCTIVE ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και οικονομίας στην ΟΕΒ Αντώνης Φραγκουδής.

Παρόλο που παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση, εντούτοις η πορεία ανάκαμψης συνοδεύεται από σοβαρές αναταράξεις ανέφερε ο κύριος Φραγκουδής, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο, παρουσιάζει αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. «Υπάρχει αύξηση και στην κατανάλωση και στη ζήτηση υπηρεσιών και αγαθών.

Αρνητικά απότοκα της πανδημίας, εκτός από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, τις οποίες στην Κύπρο είμαστε αναγκασμένοι να τις υπομένουμε. Είμαστε νησί και το 95% των προϊόντων μας φθάνουν σε μας διά θαλάσσης και οι τρανταχτές αυξήσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, επίσης εκτοξεύουν το κόστος».

Ο καταναλωτής αναγκάζεται να πληρώσει το αυξημένο κόστος, διότι αυτή είναι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά. Το εισόδημα των πολιτών και η αγοραστική δύναμη, έχουν συρρικνωθεί αισθητά λόγω της πανδημίας, επισημαίνει ο κύριος Φραγκουδής, φέρνουν ένα κύκλο υφεσιακών πιέσεων στην οικονομία με συνέπειες που επιβαρύνουν όλους.

Κάποιες επιχειρήσεις τονίζει, έχουν απορροφήσει μεγάλους κραδασμούς, αλλά αυτό δεν θα έχει διάρκεια.