Οι δράσεις του οργανισμού τόσο σε σχέση με την πανδημία, όσο και γενικότερα, αποδεικνύουν διαρκώς πως η Εταιρική Υπευθυνότητα βρίσκεται στην προμετωπίδα των ενεργειών και δράσεων του
Υγεία και Εκπαίδευση αποτελούν διαχρονικούς, στρατηγικούς πυλώνες
Το εύρος της κοινωνικής προσφοράς της Τράπεζας Κύπρου προς την κοινωνία του τόπου μας, είναι πλέον τόσο μεγάλο που καθίσταται πιο ξεκάθαρος από ποτέ ο συστημικός και πολυσχιδής ρόλος του οργανισμού στην κυπριακή κοινωνία.
Ειδικά κατά την πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, η Τράπεζα Κύπρου απέδειξε πως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία Τράπεζα. «Η κοινωνική Ευθύνη, έχει γίνει Υπευθυνότητα και πλέον δεν περιορίζεται σε δράσεις που βοηθούν πρόσκαιρα συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη αλλά διευρύνεται και καλύπτει όλο τον αντίκτυπο προς την Κοινωνία στην οποία λειτουργούμε και τα ενδιαφερόμενα μέρη μας. Συνδυάζει δηλαδή την προστασία και ενίσχυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, τη βελτίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και την υπόδειξη της κατεύθυνσης προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη», σχολιάζει η Έλλη Ιωαννίδου, Διευθύντρια Τμήματος Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Τράπεζα Κύπρου.
Η πανδημία προκάλεσε τεράστια προβλήματα και η δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου για Βιώσιμη Ανάπτυξη και αλληλεγγύη προς όσους το έχουν ανάγκη, είναι πιο έντονη από ποτέ. Έχοντας ως κύριο μέλημα την υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών της, έδρασε άμεσα για την ασφάλεια και προστασία του προσωπικού της, για την συνέχιση των εργασιών της προς όφελος των πελατών και συνεργατών της και την επίτευξη μίας ευρύτερης συμμαχίας μεταξύ δημόσιου τομέα, ιδιωτικού και μη κυβερνητικών οργανώσεων για αντιμετώπιση του πρωτόγνωρου εχθρού. Η συνεργασία, η αλληλοϋποστήριξη και τα αμφίδρομα οφέλη, δημιούργησαν Κοινωνικό Κεφάλαιο στην Κύπρο. Πιο απτή απόδειξη αυτής της δέσμευσης αποτέλεσε το Δίκτυο SupportCY μέσω του οποίου υλοποιήθηκε και εξακολουθεί να υλοποιείται το όραμα της Τράπεζας για δημιουργία μίας δομημένης, μακροπρόθεσμης σχέσης μεταξύ φορέων των οποίων κοινή επιδίωξη είναι η συνεργασία και ο πολλαπλασιασμός του Κοινού Καλού.
Οδηγός το SupportCY
Ο αντίκτυπος του Δικτύου SupportCY ήταν και είναι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα. Υπολογίζεται πως το εκτιμώμενο ποσό (μετρητά, προϊόντα και υπηρεσίες) που διοχετεύτηκε μέσω των μελών προς την κοινωνία από τον Μάρτιο του 2020 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, ξεπερνά τις 650χιλ. ευρώ. Ενδεικτικά, η Τράπεζα έχει συνεισφέρει ποσό πέραν των 450χιλ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό προσφέρθηκε σε χρήματα ή σε είδος από τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου. Σήμερα, το SupportCY αριθμεί 130 μέλη, εταιρείες και οργανισμούς, με απώτερο σκοπό την παροχή ποικιλόμορφης στήριξης σε τομείς όπως υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική πρόνοια. Η δυναμική που ανέπτυξε το SupportCY φαίνεται και από το γεγονός πως δεν περιορίστηκε απλώς σε ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού. Με τη συνεργασία του Οργανισμού Reaction και άλλων μελών του, βοήθησε μέσω διάφορων πρωτοβουλιών, όπως η υποστήριξη προς το Κέντρο Αίματος με τη συνδιοργάνωση αιμοδοσιών, η υποστήριξη της ετήσιας εκστρατείας του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, η ετοιμασία και υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης προς τα τρία σχολεία της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού που πλήγηκαν από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές και άλλες δράσεις. Οι ενέργειες δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, αλλά ανταποκρίνονται και σε έκτακτες περιπτώσεις κρίσεων στη γύρω περιοχή όπως η άμεση αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας προς τα θύματα της έκρηξης στη Βηρυτό τον Αύγουστο του 2020 και φυσικά η παροχή στοχευμένης βοήθειας προς τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα, πρόσφατα.
Παράδειγμα προς μίμηση το Ογκολογικό
Από το 1998, το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των καρκινοπαθών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, αφού διαχειρίζεται περίπου το 60% των ογκολογικών περιστατικών στην Κύπρο. Είναι ενδεικτικό πως οι συσσωρευμένες επενδύσεις της Τράπεζας στο Κέντρο ανέρχονται σε περίπου 70 εκατ. Ευρώ ενώ από το 1998, πέραν των 43.000 ασθενών έχουν υποβληθεί σε θεραπεία στο Κέντρο.
Δίπλα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη
Η Τράπεζα Κύπρου έχει αποδείξει έμπρακτα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην υποστήριξη της κοινωνίας μας στον τομέα Υγεία. Μερικά παραδείγματα είναι η συνεχής και επί 23 χρόνια «συμμαχία» με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, στην μάχη ενάντια στον καρκίνο, η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του Ιδρύματος Σοφία για τα Παιδιά για παροχή καθημερινού μεσημεριανού σε παιδιά δημοτικών σχολείων και η χρηματοδότηση, εν μέρει, του προγράμματος «Εν Έργω» της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, το οποίο αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων με αναπηρία. Κατά το 2020, το «Εν Έργω» εργοδότησε περισσότερους από 767 φροντιστές σε όλη την Κύπρο..
Επίσης, η Τράπεζα στηρίζει από τη πρώτη μέρα δημιουργίας του το Κέντρο «Φωλιά» και τη Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων που το διαχειρίζεται. Το Κέντρο παρέχει ενημέρωση, υποστήριξη και εκπαίδευση προς ασθενείς με σπάνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου στηρίζει το Κέντρο Αίματος και συνδιοργανώνει εκστρατείες αιμοδοσίας για τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο Κύπρου και για τους ασθενείς που χρειάζονται αίμα.
Η Τράπεζα Κύπρου έχει έντονη δραστηριότητα και στον τομέα της Εκπαίδευσης, αφού διατηρεί διαχρονικές συνεργασίες με Πανεπιστήμια, ακαδημαϊκά ινστιτούτα, αλλά και οργανώσεις εκπαιδευτικών (Μαθηματικών, Φυσικών, Πληροφορικής κλπ). Η Τράπεζα Κύπρου συνεργάζεται και στηρίζει την πρώτη κυπριακή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια www.polignosi.com και τη διαδικτυακή βιβλιοθήκη READ. Έχοντας ως κύριο μέλημα την επόμενη γενιά, συνεργάζεται επίσης και ενισχύει το σχέδιο υποτροφιών του Ιδρύματος Funraising, επιβραβεύει παιδιά που διακρίνονται σε διαγωνισμούς STEM, ενώ στηρίζει αθλητικές ακαδημίες που στόχο έχουν την άθληση και την υγιή ενασχόληση των παιδιών. Επιπλέον, κάθε χρόνο στηρίζει οικονομικά ή καλύπτοντας ανάγκες με προσφορά σε είδος, δεκάδες κοινωφελείς οργανισμούς που προνοούν για ασθενείς και ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας.
Πολιτισμός και Καινοτομία
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, έχοντας μια ιστορία 37 χρόνων, όπως ήταν αναμενόμενο αποτέλεσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας λίκνο παραγωγής Πολιτισμού. Επανακαθορίζοντας την στρατηγική του και σχεδιάζοντας εκ νέου την προσέγγισή του, εστίασε στη δημιουργία και την παράδοση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης κληρονομιάς. Τα ψηφιακά κανάλια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή επικοινωνίας του Ιδρύματος αφού μεγάλο μέρος του προγράμματος ψηφιοποιήθηκε σε συνδυασμό με στρατηγικές για αναβάθμιση και προώθηση του εκπαιδευτικού του ρόλου. Συγκεκριμένα, εισήγαγε μία νέα σειρά διαδικτυακών δραστηριοτήτων υπό τον τίτλο «Πολιτισμός σημαίνει Αλληλεγγύη». Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες απευθύνονταν τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και καταπιάστηκαν με διάφορους τομείς των μόνιμων μουσείων και συλλογών του Ιδρύματος, στέλνοντας το μήνυμα πως τα μουσεία αποτελούν σημεία εστίασης των κοινοτήτων. Ταυτόχρονα, προώθησε την αμοιβαία κατανόηση, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων ειδικά σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Μόνο το 2020, πέραν των 30.000 ατόμων συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του, είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία.
Από την IDEA στην πράξη
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA, έχοντας εδραιωθεί ως το μεγαλύτερο μη κερδοσκοπικό εκκολαπτήριο-επιταχυντήριο για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στην Κύπρο, αποτελεί πλέον σημείο αναφορά για ανερχόμενους Κύπριους επιχειρηματίες αφού παρέχει κατάρτιση και υποστήριξη σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες, οι οποίες χρειάζονται ορθή καθοδήγηση στα πρώτα τους βήματα. Το γεγονός ότι λειτουργούσε με ένα υβριδικό τρόπο πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, βοήθησε το Κέντρο να προσαρμοστεί εύκολα στα νέα δεδομένα και οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργαζόταν, συνέχισαν απρόσκοπτα να αποκομίζουν τα οφέλη των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οφέλη που περιλαμβάνουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες καθοδήγησης για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Ενδεικτικά, το 2020 παρά την πανδημία, 11 νεοφυείς επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο IDEA, 17 επιχειρηματίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Business Creation Training στο οποίο συμμετείχαν 70 μέντορες και 40 εκπαιδευτές, παραχωρήθηκαν δωρεάν υπηρεσίες συνολικής αξίας 528χιλ. ευρώ (48χιλ. ανά εταιρεία). Παράλληλα, ιδρύθηκαν 7 νέες εταιρείες στις οποίες προσφέρθηκε συνολική οικονομική βοήθεια 84χιλ. ευρώ.
Συνολικά, το IDEA στήριξε μέχρι σήμερα πέραν των 74 νεοφυών επιχειρήσεων και 160 επιχειρηματιών, δημιουργώντας 80 νέες θέσεις εργασίας και έχει βραβευθεί στα European Enterprise Promotion Awards από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το καλύτερο ανάμεσα σε 29 χώρες στην κατηγορία «Επενδύοντας σε Επιχειρηματικές Ικανότητες».