Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρώτο και μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο στην Κύπρο με περισσότερους από 6.500 φοιτητές, είναι ένας σύγχρονος, πολύμορφος και εξελισσόμενος οργανισμός. Στα τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του, η συνεχής προσπάθεια για αριστεία στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία, το έχει καταστήσει ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στην Ευρώπη, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις που το τοποθετούν στα κορυφαία 501-600 πανεπιστήμια παγκοσμίως (σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings) και στα πρώτα 84 των Νέων Πανεπιστημίων παγκοσμίως µε λιγότερα από 50 χρόνια ζωής. Φιλοδοξώντας να λειτουργήσει ως φάρος της επιστημονικής σκέψης, της διαφορετικότητας, της συμμετοχής, της ισότητας και της δημιουργικότητας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου οραματίζεται το μέλλον του ως ένα ίδρυμα με ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη ευρω-μεσογειακή περιοχή. Προσανατολισμένο στη διεθνοποίηση, τo Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ενεργά στη «Συμμαχία των Νέων Πανεπιστημίων για το Μέλλον της Ευρώπης – YUFE», η οποία εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός εκ των πρώτων «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων».
Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξής του, το 2013, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ίδρυσε την πρώτη δημόσια Ιατρική Σχολή στην Κύπρο. Η αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πολυσχιδής και περιλαμβάνει την προσφορά ποιοτικής προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, την εκπόνηση διεθνούς εμβέλειας ερευνητικού έργου και τη συμβολή στη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, προς όφελος των πολιτών. Για την επίτευξη της αποστολής της, η Ιατρική Σχολή έχει εγκαθιδρύσει στρατηγικές συνεργασίες µε σημαντικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας όπως τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό προσωπικό
Η Ιατρική Σχολή, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ραγδαίας ανάπτυξης, στελεχώνεται διαρκώς με εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκό ιατρικό προσωπικό (http://www.ucy.ac.cy/medical/el/staff/academic-staff), το οποίο προσφέρει υπηρεσίες υγείας στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ στη Λευκωσία και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Καθώς ο ασθενής και η ιατρική φροντίδα είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Σχολής, οι ακαδημαϊκοί ιατροί του Πανεπιστημίου Κύπρου υπηρετούν στις επάλξεις με τους νοσοκομειακούς ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων για την αντιμετώπιση της νόσου του κορωνοϊού, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας.
Εκπαίδευση φοιτητών με σύγχρονες μεθόδους
Η προτεραιότητα της Ιατρικής Σχολής είναι να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση με σύγχρονες μεθόδους, ενισχύοντας τις προσπάθειες των φοιτητών για ανάπτυξη επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικού ήθους. Στόχοι της είναι η ιατρική κατάρτιση, η κοινωνική ευαισθησία, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η απόλυτη δέσμευση στη δεοντολογία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.
Η διεξαγωγή διαλέξεων σε μικρά ακροατήρια και η κλινική άσκηση σε μικρές ομάδες, επιτρέπει, προς όφελος των φοιτητών, τη στενή συνεργασία µε τους διδάσκοντες. Παράλληλα, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να ενασχοληθούν, ξεκινώντας από το πρώτο έτος και καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους, µε καινοτόμα ερευνητικά έργα, αλλά και να δημιουργήσουν σημαντική δικτύωση με άλλες ιατρικές σχολές στο εξωτερικό.
Ποιοτικά Προγράμματα Σπουδών
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η πρώτη στην Κύπρο που έχει πιστοποιηθεί από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιατρικής Εκπαίδευσης (World Federation fοr Medical Education – WFME). Το υψηλού επιπέδου προσφερόμενο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών προσελκύει κάθε χρόνο τους άριστους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Κύπρο και Ελλάδα.
Σκοπός του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών είναι η εκπαίδευση νέων ιατρών, οι οποίοι, με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, να είναι σε θέση να ενταχθούν σε προγράμματα απόκτησης ειδικότητας και στη συνέχεια να εργαστούν στο Σύστημα Υγείας τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Το πρόγραμμα σπουδών είναι διαμορφωμένο ώστε να εξασφαλίζει τις γνώσεις που προϋποθέτει η σύγχρονη άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης και, συγχρόνως, περιλαμβάνει και την κοινωνική διάσταση του ιατρικού λειτουργήματος. Ενθαρρύνει την ενεργητική μάθηση και την κριτική σκέψη και ενσωματώνει από το τέταρτο έτος σπουδών την κλινική εμπειρία. Από τον Σεπτέμβριο, θα προσφέρεται και το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Precision Medicine in Clinical Practice», που στόχο έχει να προσφέρει, σε επαγγελματίες υγείας και επαγγελματίες στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών, κατάρτιση στις εφαρμογές ιατρικής ακριβείας στην κλινική πράξη (https://www.ucy.ac.cy/medical/en/academic-programmes/postgraduate-programme-in-english).
Έμφαση στην Έρευνα και Καινοτομία
Η Ιατρική Σχολή αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της συμπληρωματικής σχέσης μεταξύ έρευνας και διδασκαλίας, ιδιαίτερα, στην ενίσχυση των μαθησιακών εμπειριών των φοιτητών και φοιτητριών. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος σπουδών, λαμβάνουν μέρος στις πολυδιάστατες ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής, καθώς αρκετές πρακτικές διδασκαλίας βασίζονται στην έρευνα, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τις προσπάθειες της Σχολής στη δημιουργία νέας γνώσης.
Στενή συνεργασία με νοσοκομειακούς ιατρούς
Η Ιατρική Σχολή συνεργάζεται με 130 νοσοκομειακούς ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, οι οποίοι συμμετέχουν στην κλινική άσκηση και διδασκαλία των φοιτητών/ριών.
Κτηριακές Εγκαταστάσεις
Από το 2016, όλες οι λειτουργίες και δραστηριότητες της Ιατρικής Σχολής στεγάζονται στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ), σε ένα ελκυστικό, παραγωγικό και άρτια εξοπλισμένο περιβάλλον. Στο ΣΕΚΚΙ στεγάζεται, επίσης, και το Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα (CY–BIOBANK).
Εντός του έτους αναμένεται να εκκινήσει η ανέγερση των νέων υπερσύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη. Η αποπεράτωση του έργου προγραμματίζεται για το 2025. Το νέο κτήριο σχεδιάστηκε από τον Antonio Linan και Antonio Gordon (Σεβίλη, Ισπανία). Μέρος του κόστους κατασκευής του κτηρίου θα καλυφθεί από τη γενναιόδωρη δωρεά, ύψους 9 εκ. ευρώ, από το «Ίδρυμα Νίκου και Ελπίδας Σιακόλα».
Πληροφορίες:
Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής
Παλαιός Δρόμος Λευκωσίας Λεμεσού
+357 22 894352
med@ucy.ac.cy