Εδώ και μερικούς μήνες, ο Φιλελεύθερος έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια ακαδημαϊκής καταγραφής μέρους της οικονομικής ιστορίας του τόπου και του επιχειρείν, που παρουσιάζει η RCB BANK. Την καταγραφή της ιστορίας εταιρειών και οργανισμών που με την παρουσία τους στιγμάτισαν θετικά την κυπριακή οικονομία και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της χώρας μας.
Δείτε τις Χρυσές Εταιρείες εδώ
Στις 13 Ιουνίου, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος» άρχισε τη δημοσιοποίηση, σε όλα τα Μέσα του, των βασικών ιστορικών στοιχείων και σταθμών, εταιρειών και ομίλων με παρουσία στα οικονομικά δρώμενα ίση και μεγαλύτερη από αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει ήδη κλείσει 61 χρόνια ζωής. Οι παρουσιάσεις θα είναι διανθισμένες με μαρτυρίες κατατεθειμένες από σημερινά στελέχη των εταιρειών μέσα από συνεντεύξεις που δεν ακολουθούν τα στερεότυπα. Είναι τις περισσότερες φορές, συνεντεύξεις με κατάθεση ψυχής.
Από τα πολλά στοιχεία που ήδη έχουν συλλεχθεί, προκύπτουν ενδιαφέρουσες ιστορίες και πτυχές πολλών εταιρειών άγνωστες στο κοινό και ελάχιστα γνωστές ακόμα και εντός των ιδίων των εταιρειών και οργανισμών. Πτυχές συνδεδεμένες με τον ίδιο τον άνθρωπο, την κοινωνία, τις δύσκολες εποχές που πέρασε ο τόπος, την ιστορία του, τους σταθμούς αυτού του τόπου, τους ωραίους αλλά και τους δύσκολους καιρούς. Ιστορίες παράλληλες και συνδεδεμένες με τους αγώνες για κοινωνική ευημερία, για την απαλλαγή από την τοκογλυφία, για την ελευθερία του τόπου.
Κοινός παρονομαστής όλων η ύπαρξη ανθρώπων πρωτοπόρων για την εποχή τους, οραματιστών, διορατικών, θαρραλέων και αγωνιστών της ζωής και της καθημερινότητας.
Τα παραδείγματα πολλά. Όπως αυτό του Παναγή Σύκα από τη Λάνια (εξ ου και το επίθετο Λανίτης) που πριν από 150 χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης και θεμελιωτής του Ομίλου Λανίτη. Όπως επίσης, του Αναστάσιου Στεφανίδη ενός πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία που ήρθε στην Κύπρο και πριν από 100 χρόνια άνοιξε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Ερμού στη Λευκωσία.
Όπως ακόμα, του Παναγιώτη Μ. Τσεριώτης που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε ένα μικρό γραφείο στην παλιά Λευκωσία το 1916. Αυτό, του Λούη Λοΐζου που πριν από 86 χρόνια έβαλε το λίθο του Ομίλου Λούη και θεωρείται ο πατέρας του τουρισμού στην Κύπρο. Αξιοσημείωτο επίσης, το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου με μια ιστορία που ξεκινά από το 1899 – 1900 με το συνεργατικό ταμιευτήριο «Η Λευκωσία» το οποίο μερικά χρόνια αργότερα μετατρέπεται σε «ανώνυμον εταιρείαν υπό την επωνυμία Τράπεζα Κύπρου με διάρκεια 30 ετών και με κεφάλαιο 200.000 λιρών διηρημένων εις 50.000 μετοχές αξίας 4 λιρών η καθεμία». Καθώς και το παράδειγμα, της Geo Pavlides με ρίζες που φθάνουν στο 1929, της KPMG, της Καραμοντάνη και πολλών δεκάδων άλλων εταιρειών.
Πίσω από τις εταιρείες της Κύπρου είναι ένας πλούτος που θα πρέπει να καταγραφεί σε έκταση και βάθος διότι κινδυνεύει να χαθεί.
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος» με τη στήριξη της RCB BANK και με την βοήθεια των ιδίων των εταιρειών και ομίλων κάνει την αρχή. Ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο και ένα παράθυρο σε ένα πλούτο τεράστιο, άγραφο και πολύ σημαντικό για την ιστορία του τόπου μας.