Ο αρχιτέκτονας της Πλατείας Ελευθερίας (γραφείο Zaha Hadid) κάνει τη σούμα ως προς το τελικό κόστος της Πλατείας Ελευθερίας η οποία θεωρητικά θα κόστιζε περίπου €22 εκατομμύρια (μαζί με τη λεωφόρο Ομήρου), αλλά τελικά εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα €40 εκατομμύρια. Η εκτίμηση δεν αποτελεί απλή υπόθεση αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπήρξαν τροποποιήσεις σχεδίων, καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου που επιφέρουν πρόστιμο (πέναλτι) στον εργολάβο, αλλά και αφαιρέσεις εργασιών όπως είναι οι χώροι εστίασης στην τάφρο.

Όπως έγραψε ήδη ο «Φ», λόγω των διαφορών που ανέκυψαν μεταξύ εργολάβου και αρχιτέκτονα, σε κάποιες εργασίες (για κάποιο χρονικό διάστημα) παρατηρήθηκε στασιμότητα. Μέχρι στιγμής ουδείς εκ των συντελεστών του έργου αναφέρεται στον τελικό λογαριασμό, αλλά ακόμη και όταν τον καταθέσει στο τραπέζι ο αρχιτέκτονας, εκτιμάται ότι δεν θα τελειώσει εκεί το θέμα, αλλά είναι πολύ πιθανόν οι συντελεστές, δηλαδή ο δήμος, ο αρχιτέκτονας και ο εργολάβος να κινηθούν νομικά ο ένας στον άλλο διεκδικώντας αποζημιώσεις. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοσμοσυρροή στην Πλατεία Ελευθερίας (εικόνες & βίντεο)

Πάντως, αυτό που δεν γνωρίζουν οι πολίτες που κάνουν τη βόλτα τους στην Πλατεία, είναι ότι αυτή δεν έχει παραληφθεί επίσημα αλλά έχει καταληφθεί από τον δήμο ο οποίος κάνει κουμάντο. Η κατάληψη αφορά όλους τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η διακίνηση ανθρώπων. Η κατάληψη του εργοταξίου έγινε από την 1η Ιανουαρίου 2021 στα μουλωχτά, όπως μας ελέχθη, κάτι το οποίο επέτρεψε να δοθεί στο κοινό προς χρήση. Όμως από τη στιγμή που το έργο κατελήφθη από τον ιδιοκτήτη, δηλαδή τον δήμο, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και τη συντήρηση. Η ενέργεια αυτή δυνατόν να οδηγήσει στην απαλλαγή του εργολάβου και από το πρόστιμο που του επεβλήθη.

Όπως είναι γνωστό, τον Μάρτιο του 2016, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν στην υλοποίηση του έργου, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) αποφάσισε όπως από τις 3 Ιανουαρίου 2018 αρχίσει η επιβολή πέναλτι (προστίμου) στον εργολάβο €6.000 την ημέρα. Στην πορεία η παράδοση μεταφέρθηκε για το τέλος Ιουλίου 2018.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως στο συμβόλαιο περιελήφθη πρόνοια με βάση την οποίαν το πέναλτι δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συμβολαίου, οπόταν το πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €2,6 εκατομμύρια. Όμως, αν το πρόστιμο ισχύει μέχρι την τελική παράδοση του έργου, τότε το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο αφού η καθυστέρηση υπερβαίνει τα δυόμισι χρόνια. Ό,τι και να ισχύει, η κατάληψη του έργου από τον δήμο θεωρείται ότι τερματίζει αυτομάτως την επιβολή του πέναλτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εικόνες από τους χώρους εστίασης της Πλατείας Ελευθερίας

Υπενθυμίζεται, πως το έργο της Πλατείας άρχισε το 2012 με εργολάβο τον Μιλτιάδη Νεοφύτου. Η γέφυρα του έργου, δηλαδή η Πλατεία, θα παραδιδόταν στις 6/2/2013 ενώ ο χώρος στάθμευσης της λεωφόρου Ομήρου (που αποτελούσε τμήμα του όλου έργου) θα παραδιδόταν στις 2/2/2014. Τον Φεβρουάριο του 2014 καταβλήθηκαν στον εργολάβο €522.000 και αποχώρησε, οπόταν προκηρύχθηκε νέα προσφορά και την ολοκλήρωση του έργου ανέλαβε η εταιρεία «Lois Builders». Στις 23.11.2014, το Συμβούλιο Προσφορών του δήμου ανάθεσε τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου στον χαμηλότερο προσφοροδότη, έναντι του ποσού των €13.505.247. Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφηκε στις 23.12.2014, με ημερομηνία έναρξης εργασιών την 14.1.2015 και ολοκλήρωσης την 6.4.2016. Το Μάρτιο του 2016 οι εμπλεκόμενοι (εργολάβος, αρχιτέκτονας και δήμος) κατέληξαν σε συμφωνία με βάση την οποία το έργο θα παραδιδόταν στις 3/1/2018, διαφορετικά θα ενεργοποιούνταν «ποινικές ρήτρες» που προέβλεπαν την επιβολή προστίμου €6.000 ημερησίως στον εργολάβο.