Ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο χρόνια ή και χρηματική ποινή μέχρι €80.000 προνοεί νομοσχέδιο το οποίο εκσυγχρονίζει το κυπριακό δίκαιο όσον αφορά τη λειτουργία των λιμένων και η μη συμμόρφωση της Κύπρου μέχρι σήμερα, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τραβήξει το αυτί της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ετοιμάστηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο», προκειμένου να προληφθεί τυχόν τιμωρία της Κύπρου, καλύπτει και παράπονα επηρεαζομένων όσον αφορά και τις χρεώσεις των υπηρεσιών στα λιμάνια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να συμμορφωθεί με τον Κανονισμό (ΕΕ) αρ. 2017/352 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουάριου 2017, για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων και προς το σκοπό αυτό κατετέθη νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ο Περί Αρχής Λιμένων Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμπανάκι για κακοδιαχείριση περιοχών Natura

Σε επιστολή – κίτρινη κάρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Εξωτερικών, του εφιστάται η προσοχή σχετικά με την αναγκαιότητα συμμόρφωσης και περαιτέρω υποδεικνύεται πως σύμφωνα με το σχετικό κανονισμό, κάθε κράτος μέλος εξασφαλίζει την ύπαρξη αποτελεσματικής διαδικασίας για τη διεκπεραίωση καταγγελιών σχετικών με την εφαρμογή του κανονισμού για τους θαλάσσιους λιμένες του. Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 7, τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία διεκπεραίωσης των καταγγελιών και τις αρχές που είναι υπεύθυνες για τη διεκπεραίωση των καταγγελιών έως τις 24 Μαρτίου 2019, προστίθεται στην επιστολή. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται, πως τα κράτη μέλη καθορίζουν σύστημα κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης του κανονισμού και λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή τους. Οι δε προβλεπόμενες κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές. Τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν τα μέτρα στην Επιτροπή έως τις 24 Μαρτίου 2019.

Κατά συνέπεια, προστίθετο στην επιστολή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 7, του άρθρου 17 και του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/352. Η Κύπρος δεν ανταποκρίθηκε. Η ΕΕ είχε καλέσει την Κυβέρνηση να υποβάλει τις δικές της παρατηρήσεις προειδοποιώντας πως διατηρεί το δικαίωμα να διατυπώσει, αν συντρέχει λόγος, αιτιολογημένη γνώμη, όπως προβλέπεται στο ίδιο άρθρο. Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών, για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη συμμόρφωση, επικαλέστηκε τον μετασχηματισμό των λιμανιών, δηλαδή την ιδιωτικοποίησή τους.