Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα τα γυρίσματα δύο ακόμη ξένων ταινιών που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας, ενώ επίκειται η έναρξη γυρισμάτων και για άλλες δύο ταινίες.

Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα για τη δεύτερη ταινία στην Κύπρο της ηθοποιού και παραγωγού Marianna Rosset, υπό τον τίτλο «The Ghosts of Monday», με πρωταγωνιστή τον παγκοσμίου φήμης ηθοποιό Τζούλιαν Σαντς και την σκηνοθετημένη από τη Γαλλο-Ισραηλινή Michale Boganim ταινία υπό τον τίτλο «Tel Aviv – Beirut». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «The Ghosts of Monday» βρίσκεται στο στάδιο της μετά-παραγωγής και αναμένεται να προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ στο στάδιο της μετά-παραγωγής βρίσκεται και η ταινία «Tel Aviv – Beirut». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών των παραγωγών διεθνώς, συνεπεία της πανδημίας, η Κύπρος κερδίζει και πάλι έδαφος, φιλοδοξώντας να φιλοξενήσει ξένες παραγωγές, αξιοποιώντας τα σημαντικά πλεονεκτήματά της. Το ελκυστικό μεσογειακό κλίμα που διαθέτει η χώρα μας και οι μικρές αποστάσεις, σε συνδυασμό με τα μαγευτικά φυσικά τοπία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία του τόπου, συνθέτουν ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο, τοποθετώντας το νησί ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων παραγωγών.

Ενδιαφέρον για νέες παραγωγές

Πέρα από τις τέσσερις ταινίες που γυρίστηκαν ήδη στην Κύπρο, αναμένεται η πραγματοποίηση γυρισμάτων και άλλων ταινιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ένας από τους ξένους παραγωγούς του «Tel Aviv – Beirut», ο Γάλλος Emmanuel Giraud, βρίσκεται αυτή την περίοδο στο νησί μας, καθώς, μετά τις θετικές εμπειρίες που αποκόμισε από την παραμονή του στην Κύπρο, αποφάσισε να γυρίσει στην Κύπρο και μία δεύτερη ταινία του. 

Ο Μάριος Πιπερίδης, εκ των παραγωγών της ταινίας «Tel Aviv – Beirut», ανέφερε πως το ενδιαφέρον που παρατηρείται διεθνώς και κυρίως από γειτονικές χώρες για την Κύπρο είναι αρκετά μεγάλο, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχουν οι μικρές παραγωγές, οι οποίες με τη συνεχή ροή που παρουσιάζουν, στηρίζουν με σταθερούς ρυθμούς την κυπριακή κινηματογραφική αγορά.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το Σχέδιο Προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας ανανεώνεται και βελτιώνεται συνεχώς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Κύπρο βρίσκονται αυτό το διάστημα και εκπρόσωποι ρωσικής εταιρείας παραγωγής, για την πραγματοποίηση γυρισμάτων σε διάφορα σημεία της χώρας. Την ίδια ώρα, Αμερικανοί παραγωγοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή για το γύρισμα δύο ταινιών στην Κύπρο, μία εκ των οποίων είναι πολύ γνωστή κωμική σειρά.

Εντείνονται οι προωθητικές προσπάθειες

Έχοντας επιφορτιστεί με την ευθύνη της προώθησης στις διεθνείς αγορές του Σχεδίου Κινήτρων του Υπουργείου Οικονομικών, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων πραγματοποίησε την τελευταία διετία μία σειρά από προωθητικές δράσεις σε διεθνές επίπεδο. Σε δηλώσεις του στον «Φ», εκ μέρους του Οργανισμού, ο Λευτέρης Ελευθερίου εξέφρασε την άποψη ότι ο αριθμός των κινηματογραφικών παραγωγών που έγιναν στην Κύπρο μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλος, αλλά είναι ενθαρρυντικός και επιβεβαιώνει τις προοπτικές για τη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη και την πανδημία που λειτούργησε ανασταλτικά.

Αλλαγές από το Υπ. Οικονομικών 

Στο μεταξύ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ελκυστικότητα της κυπριακής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται αλλαγές στο Σχέδιο Προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Η φιλοσοφία των αλλαγών που προωθούνται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εστιάζει τόσο στην αξιοποίηση των εμπειριών από τη μέχρι τώρα λειτουργία του Σχεδίου, όσο και στην ενίσχυση του Κύπριου επαγγελματία με συγκεκριμένες πρόνοιες στο Σχέδιο.