Από καπνικά προϊόντα, μέχρι ναρκωτικές ουσίες, αδήλωτα ρευστά τσάκωσε το Τμήμα Τελωνείων το 2020, στο πλαίσιο των ελέγχων για πρόληψη και καταπολέμηση της απάτης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Τμήματος Τελωνείων 2020 που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το Τμήμα χειρίστηκε συνολικά 1.702 υποθέσεις με τελωνειακό αδίκημα που αφορούσαν τη διάπραξη διαφόρων παραβάσεων της τελωνειακής ή άλλης νομοθεσίας κατά το στάδιο της εισαγωγής εμπορευμάτων ή/και διακίνησης ατόμων, που είχαν ως αποτέλεσμα κυρίως την αποφυγή καταβολής δασμών και φόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σύλληψη τριών προσώπων στην Ορμήδεια για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Στα πλαίσια εξώδικων συμβιβασμών, το Τμήμα εισέπραξε για το 2020 συνολικά €643.575 που αφορούσε συμβιβαστικά ποσά, χρηματικές επιβαρύνσεις και ποσά απόδοσης. Παράλληλα προχώρησε και στην είσπραξη των ανάλογων ποσών εισαγωγικών δασμών, φόρων κατανάλωσης και Φ.Π.Α.

Ποσότητες

Τα καπνικά προϊόντα συνέχισαν και για το 2020 να έχουν αυξημένη επικινδυνότητα για σκοπούς φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου και ως εκ τούτου το Τμήμα Τελωνείων είχε επαυξημένη επαγρύπνηση για διενέργεια σχετικών ελέγχων. Προέβη σε 718 κατασχέσεις καπνικών προϊόντων που συνολικά περιλάμβαναν τις πιο κάτω ποσότητες: Tσιγάρα 1.149.149 τεμάχια, καπνός για θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα 68.076 γραμμάρια, καπνός για στριφτά τσιγάρα 718.045 γραμμάρια, καπνός για ναργιλέ 778.743 γραμμάρια, καπνός πίπας 112 γραμμάρια, πούρα 3.029 τεμάχια, πουράκια 1.636 τεμάχια.

Ναρκωτικές ουσίες

Κατά το 2020 το Τμήμα Τελωνείων σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ έχει προβεί συνολικά σε 18 κατασχέσεις ναρκωτικών και άλλων ελεγχόμενων ουσιών και φαρμάκων όπως αναλυτικά αναφέρονται: Κάνναβη: 9 υποθέσεις με συνολική ποσότητα – 16,7 Kg, ελεγχόμενα φαρμακευτικά προϊόντα: 1 υπόθεση – 15 δόσεις χ 100mg μεθαδόνης, αναβολικά/στεροειδή: 6 υποθέσεις – 1.430 χάπια και 910 ml υγρού, άλλα προϊόντα κάνναβης: 3 υποθέσεις. Σημειώνεται περαιτέρω ότι, στα πλαίσια της στρατηγικής και των ελέγχων του Τμήματος Τελωνείων για εντοπισμό εμπορευμάτων που υπόκεινται σε υψηλή φορολογία, ναρκωτικών ουσιών, εκρηκτικών, ραδιενεργών υλικών, όπλων και καπνικών προϊόντων, καθώς και άλλων ειδών που εμπίπτουν σε απαγορευτικές διατάξεις και περιορισμούς, το Τμήμα διαθέτει τον δικό του ανιχνευτικό εξοπλισμό όπως κινητές και σταθερές ακτινοδιαγνωστικές μονάδες ελέγχου, φορητές συσκευές ανίχνευσης, αντιδραστήρια ναρκωτικών ουσιών και ανιχνευτικούς σκύλους. 

Πετρελαιοειδή

Τα έσοδα από τα πετρελαιοειδή αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του Τμήματος, καθότι τα συνολικά έσοδα από την ετήσια διακίνηση των ενεργειακών προϊόντων για σκοπούς κίνησης, θέρμανσης, γεωργικούς και άλλους σκοπούς (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο, φυσικό αέριο κλπ.) κυμαίνονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Για την εφαρμογή της σχετικής τελωνειακής νομοθεσίας που διέπει τα ενεργειακά προϊόντα, το έτος 2020 διενεργήθηκαν από τον Τομέα Ελέγχου Πετρελαιοειδών συνολικά 89 επιχειρήσεις για εντοπισμό παράνομης χρήσης και προμήθειας αφορολόγητου πετρελαίου και υγραερίου. Ελέγχθηκαν συνολικά 669 μηχανοκίνητα οχήματα εκ των οποίων τα 56 κατασχέθηκαν. Οι εν λόγω υποθέσεις διευθετήθηκαν εξώδικα και εισπράχθηκε το συνολικό ποσό των €89.704.

Εκ των υστέρων έλεγχοι

Έχοντας μειώσει τους ελέγχους στο στάδιο της εισαγωγής/εξαγωγής εμπορευμάτων στα πλαίσια διευκόλυνσης του εμπορίου, με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων και τεχνικών διαχείρισης κινδύνου, το Τμήμα έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ελεγκτικές επαληθεύσεις που γίνονται μετά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων και καλύπτουν δυο είδη ελέγχων: α) τους εκ των υστέρων και β) τους λογιστικούς ελέγχους.

Οι ελεγκτικές επαληθεύσεις που γίνονται από τον Τομέα Μετελέγχου έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία καθ’ ότι αποτελούν την τελευταία ασφαλιστική δικλείδα των τελωνειακών ελέγχων που γίνονται στα πλαίσια επαλήθευσης της νομιμότητας και της ορθότητας των σχετικών δηλώσεων εισαγωγής εμπορευμάτων. Οι έλεγχοι αυτοί είναι στοχευμένοι στη βάση μίας προσεγμένης και εξειδικευμένης διαδικασίας διαχείρισης κινδύνου που ακολουθείται από έμπειρο προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια του 2020 ο Τομέας Μετελέγχου έχει πραγματοποιήσει συνολικά 189 λογιστικούς και άλλους εκ των υστέρων ελέγχους.Από την ολοκλήρωση των 143 ελέγχων, εκδόθηκαν 57 «εκ των υστέρων βεβαιώσεις τελωνειακής οφειλής και άλλης τελωνειακής οφειλής».

Λήψη δικαστικών μέτρων

Σημαντική για το 2020 ήταν επίσης και η δραστηριότητα του Τμήματος σε σχέση με την ανάγκη λήψης δικαστικών μέτρων. Το Τμήμα καταχώρησε 18 υποθέσεις ενώπιον ποινικών Δικαστηρίων. Διαβιβάστηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας 16 εκθέσεις γεγονότων προς το σκοπό καταχώρησης αγωγών για τη δικαστική διεκδίκηση οφειλόμενων ποσών και/ή τη δικαστική κήρυξη κατασχεθέντων εμπορευμάτων ως δημευθέντων. Εναντίον του Τμήματος καταχωρήθηκαν 23 προσφυγές. Περαιτέρω τονίζεται ότι, κατά το έτος 2020 λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις από τα Δικαστήρια με τις οποίες επιβεβαιώνεται ότι το Τμήμα Τελωνείων εφαρμόζει ορθά την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Το Τμήμα Τελωνείων για διευκόλυνση των οικονομικών φορέων και του κοινού, προχώρησε από τις 7 Μαΐου 2020 στο άνοιγμα πελατειακού λογαριασμού σε δύο εγκεκριμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία στο όνομα του Τμήματος Τελωνείων, ώστε να μπορούν να πληρώνονται οι οφειλές προς το Τμήμα με τραπεζικά εμβάσματα. Το ποσοστό των εσόδων που εισπράχθηκαν ηλεκτρονικά κατά το 2020 σε σχέση με τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα του Τμήματος ανέρχεται στο 47,69%.

Σχέδιο Επιστροφής ΦΠΑ

Το Τμήμα Τελωνείων στα πλαίσια εξυπηρέτησης του ταξιδιωτικού κοινού και ενίσχυσης της τουριστικής δραστηριότητας προσφέρει μεταξύ άλλων, υπηρεσίες στα πλαίσια του σχεδίου επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Στη βάση του σχεδίου αυτού, επισκέπτες που είναι εγκατεστημένοι σε τρίτες χώρες και αγοράζουν φορολογητέα αγαθά στη Δημοκρατία και πρόκειται να τα εξαγάγουν, έχουν δικαίωμα επιστροφής του φόρου. Το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου για το 2020 ανήλθε στα €1.128.375.