Από τη δική του οπτική και με βάση τις δικές του εμπειρίες περιγράφει ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας Χάρης Γεωργιάδης όσα έζησε από το 2013 μέχρι το 2019 στο βιβλίο του «Η τέλεια καταιγίδα – η πορεία προς το 2013, πτώση και ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».

Οι τίτλοι των ενοτήτων προδιαθέτουν για τις αναφορές στις σελίδες του βιβλίου: Τράπεζες πυραμίδα, Το πλυντήριο της υφηλίου, Όταν σταμάτησε η μουσική, Η τελευταία νύχτα, Η «αντίσταση» της Βουλής, Λεφτά για ένα μήνα, Το ΑΚΕΛ επιμένει για έξοδο από το ευρώ, Η παραφωνία της Κεντρικής, Τροϊκανότερος των τροϊκανών, Η μεταστροφή του ΔΗΚΟ, κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από το βιβλίου του κ. Γεωργιάδη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ελλάδα, γιατί ως υπουργός Οικονομικών έζησε από κοντά στο Eurogroup τις δραματικές ώρες που πέρασε η χώρα. Στην ενότητα «Η Ελλάδα στα βράχια», περιγράφονται «το σχίσιμο του μνημονίου, η κατάρρευση του μύθου, η ελληνική επαναστοφή». Αναφέρει ότι πολύ γρήγορα διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στον ελληνικό λαό από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Το κλίμα στην Κύπρο άρχιζε να αλλάζει. Σταδιακά οι υποστηρικτικές φωνές προς τον Γιάννη Βαρουφάκη και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άρχιζαν να αραιώνουν».

Για την πρώτη αντίδραση της Βουλής για οριζόντιο κούρεμα αναφέρεται ότι «όπως αποκάλυψε εκ των υστέρων ο Μάριος Καρογιάν, υπήρξαν έντονες παραστάσεις της ρωσικής κυβέρνησης προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες στρέφονταν κατά της κυβερνητικής πρότασης. Ο κ. Γεωργιάδης στο βιβλίο του αναφέρει ότι πέρα από την ψευδή προσδοκία ότι η επίσκεψη του Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα θα έφερνε αποτελέσματα, υπήρχαν και άλλα φαιδρά: «Υπήρχε δήθεν ένας επενδυτής που θα μας έστελνε μερικά δισεκατομμύρια ως βοήθεια. Πολιτικός αρχηγός με προσέγγισε στο περιθώριο μιας σύσκεψης στο Προεδρικό και μου έθεσε το ερώτημα: “Φίλε μου, 15 δισεκατομμύρια κανούν σε; Αλλά εν δολάρια”. Την Τετάρτη το βράδυ ανώτατα στελέχη ξαγρύπνησαν στην Ελληνική Τράπεζα περιμένοντας να έρθει το swift. Άλλος βουλευτής επικοινώνησε  μαζί μου για να εισηγηθεί ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί επαφή με τον Αρτέμη Σώρρα».

Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει από τον έλεγχο και ο κίνδυνος εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη ήταν πλέον ορατός. Κατ’ ακρίβεια, αυτή ήταν η θέση που ανοικτά πρόβαλλε το ΑΚΕΛ. «Μελετούμε έξοδο της Κύπρου από το ευρώ ή δημοψήφισμα και άλλα ενδεχόμενα. Παρόμοιες προσεγγίσεις, όμως, υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη και της εισαγωγής νέου εθνικού νομίσματος φαίνεται ότι προωθούσε παρασκηνιακά εκείνες τις μέρες και ομάδα μεγάλων επιχειρηματιών, οι οποίοι διατηρούσαν χρήματα στο εξωτερικό και προσδοκούσαν σε αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης μέσα από τη βέβαιη υποτίμηση που θα ακολουθούσε. Φυσικά και στην Ευρώπη υπήρχαν κύκλοι που πιθανώς να μην έβλεπαν αρνητικά το ενδεχόμενο».