Αντίθετος με το σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα με την οδηγία για τα επαγγελματικά προσόντα και την οδηγία για την παροχή υπηρεσιών κρίθηκε από την Προεδρία ο νόμος με τον οποίο οι δικηγόροι θα αποκτούσαν μονοπώλιο στην ετοιμασία αγοραπωλητηρίων εγγράφων για ακίνητα.

Με τον νόμο, ο οποίος ήταν προϊόν πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ, καθίστατο υποχρεωτική η ανάθεση της σύνταξης όλων των αγοραπωλητηρίων και συμβολαίων μίσθωσης ακινήτων μόνο σε εγγεγραμμένους δικηγόρους. Η νομοθεσία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τραπεζών και άλλων επαγγελματικών φορέων του κλάδου των ακινήτων, όταν εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Προφανώς λόγω των αντιδράσεων, η Βουλή σιωπηρά αποδέχθηκε την αναπομπή του νόμου που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφήνοντας να περάσει ανεκμετάλλευτη η προθεσμία για συζήτηση της αναπομπής στην Ολομέλεια. Η εξέλιξη αυτή κατέστησε άκυρο τον νόμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χάνουν μονοπώλιο συμβολαίων για αγοραπωλησίες οι δικηγόροι

Μπλόκο στο i-justice λόγω δικηγοροσήμων

Όπως υποστηρίζει στην αναπομπή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την τροποποίηση του νόμου περί Δικηγόρων, από την πλειοψηφία της Βουλής, προκύπτουν διάφορα νομικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι, όπως έχει συνταχθεί η πρόταση, η τροποποίηση, σύνταξη, αναθεώρηση ή τροποποίηση εγγράφου συμφωνίας ή σύμβαση πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται στον ορισμό του «ασκείν τη δικηγορία». Αυτό, τονίζει, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιηθούν τα πιο πάνω από το ίδιο ενδιαφερόμενο πρόσωπο, καθώς δεν υπάρχει άλλη διάταξη στον νόμο που να το επιτρέπει.

Σύμφωνα με την αναπομπή, η άσκηση δικηγορίας επιτρέπεται σε εγγεγραμμένο δικηγόρο. «Το άρθρο 30 του περί Δικηγόρων Νόμου εισάγει εξαίρεση στον κανόνα και προβλέπει ρητά τη δυνατότητα διαδίκου σε πολιτική ή ποινική διαδικασία να εμφανίζεται αυτοπροσώπως και να διευθύνει την υπόθεσή του», προστίθεται. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως αποτελεί και ποινικό αδίκημα οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται κατά παράβαση του νόμου.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως η τροποποίηση του νόμου δεν συνάδει με την εισηγητική έκθεση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, στην οποία ο εισηγητής είχε υποστηρίξει πως η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος αποταθεί σε επαγγελματία για πράξεις αγοραπωλησίας και δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος για δικούς του σκοπούς προβαίνει στις συγκεκριμένες πράξεις χωρίς να απευθυνθεί σε επαγγελματία. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι, όπως ψηφίστηκε η πρόταση νόμου, πολίτης που επιλέγει να μην αποταθεί σε δικηγόρο αλλά συντάσσει μόνος του συμφωνία αγοραπωλησίας ακίνητης ιδιοκτησίας διαπράττει ποινικό αδίκημα!

Πέραν των νομικών ζητημάτων, σύμφωνα με την αναπομπή, τίθεται και θέμα συνταγματικότητας της νομοθετικής ρύθμισης, αφού εγείρονται ζητήματα αντίθεσης με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τροποποίηση του νόμου περί Δικηγόρων δεν είναι συμβατή με την Οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και της Ελευθερίας Εγκατάστασης Παρόχων Υπηρεσιών και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Υπηρεσιών. Επιπλέον, υπογραμμίζει πως τίθεται θέμα σύγκρουσης και με τις Οδηγίες της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και για τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων.

Κάντε κλικ εδώ για να λαμβάνετε το newsletter του philenews.