Αν και παραμονές εκλογών, μια εκκρεμότητα δεκαετίας στο δημόσιο έκλεισε χθες με την υπογραφή συμφωνίας – πλαισίου για εισαγωγή νέου επαγγελματικού συνταξιοδοτικού σχεδίου στον κρατικό τομέα. Το νέο σχέδιο θα αφορά όσους δημοσίους υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι νεοεισερχόμενοι, όσοι δηλαδή εργοδοτήθηκαν από τον Οκτώβρη του 2011 και μετά και εισφέρουν μόνο στο ΤΚΑ, οι αορίστου χρόνου στο δημόσιο, οι ειδικοί αστυφύλακες και οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.
Με βάση τη συμφωνία, θα δημιουργηθεί για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των πιο πάνω -που θα περιλαμβάνουν κρατική σύνταξη, αλλά και εφάπαξ ποσό- ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις εκατέρωθεν εισφορές των δύο μερών, ύψους 5%, σε αντίθεση με το υφιστάμενο επαγγελματικό σχέδιο, στο οποίο είναι ενταγμένοι όσοι κρατικοί υπάλληλοι διορίστηκαν πριν το Οκτώβρη του 2011, όπου τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα πληρώνονται με τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο καταλήγουν και οι εισφορές των εργαζομένων, ύψους και πάλι 5%.
Το ειδικό ταμείο σε βάθος χρόνου αναμένεται να δημιουργήσει και αποθεματικό και θα λειτουργεί ως ένα υβριδικό ταμείο προνοίας. Ενόψει τούτου, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης αλλά και ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου μίλησαν χθες για ιστορική μέρα, αλλά και για σημαντική μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα, η οποία ταυτόχρονα ρυθμίζει ένα ζήτημα που εκκρεμούσε εδώ και μία δεκαετία, αφού όσοι διορίζονται στο δημόσιο από το 2011 δεν είχαν συμπληρωματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.
«Γίνεται μια ουσιαστικής σημασίας μεταρρύθμιση, η οποία είναι προς όφελος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και παράλληλα είναι προς όφελος και του φορολογούμενου. Είναι μια μεταρρύθμιση διότι το νέο επαγγελματικό σχέδιο στον δημόσιο τομέα βασίζεται σε εισφορές και αποκοπές εκατέρωθεν, του εργαζομένου και του εργοδότη. Είναι ένα αυτοχρηματοδοτούμενο σχέδιο το οποίο χρηματοδοτείται από τους δικαιούχους, χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές, όπως συνέβαινε παλιά. Είναι ένα βιώσιμο σχέδιο, γι’ αυτό το λόγο είναι που θα δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για τη συσσώρευση των εισφορών και την καταβολή των παρεχόμενων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Ένα ταμείο το οποίο θα είναι νομικά διασφαλισμένο και δε θα μπορεί να διαβρωθεί από κανέναν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση συζητείται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη και με τις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους συγκεκριμένους εργαζομένους.
Αφορολόγητο εφάπαξ
Στο νέο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο θα ενταχθούν αναδρομικά όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και όσοι θα προσλαμβάνονται από την ημερομηνία έναρξης του σχεδίου, για το οποίο όπως γράψαμε ξανά θα χρειαστούν και νομοθετικές ρυθμίσεις. Το σχέδιο, όμως, δεν καλύπτει όσους έχουν ήδη αφυπηρετήσει αλλά στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις και γι’ αυτούς στο πλαίσιο ετοιμασίας των σχετικών νομοσχεδίων αλλά και των συζητήσεων που θα γίνουν στη Βουλή.
Βάσει της χθεσινής συμφωνίας τυχόν προηγούμενη υπηρεσία, που δύναται να λογιστεί ως συντάξιμη, θα προσμετρήσει για σκοπούς καταβολής συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, νοουμένου ότι θα επιστρέψουν τυχόν φιλοδώρημα που έχουν λάβει ως συμβασιούχοι. Για το σκοπό αυτό, το πλαίσιο που υπογράφηκε χθες αναφέρει πως προς αυτή την κατεύθυνση «πρόκειται να υιοθετηθούν ρυθμίσεις ως προς το ύψος και τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών οφειλών. Οι εν λόγω ρυθμίσεις θα παρέχουν εναλλακτικές επιλογές (π.χ. καταβολή αποκοπών σε βάθος χρόνου όπως ήθελε συμφωνηθεί)».
Για σκοπούς υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που θα καταβάλλονται στα μέλη του νέου σχεδίου -σύνταξη και εφάπαξ ποσό- θα τυγχάνει εφαρμογής η φόρμουλα που ισχύει για τα μέλη του υφιστάμενου Κυβερνητικού Σχεδίου Συντάξεων ως προς τα ωφελήματα που αντιστοιχούν σε υπηρεσία από την 1.1.2013 και μετά, δηλαδή αυτά θα υπολογίζονται στον συνολικό μισθό καριέρας και όχι βάσει του τελευταίου μισθού. Επιπρόσθετα, στη συμφωνία αναφέρεται πως το εφάπαξ ποσό που θα παραχωρείται δεν θα φορολογείται, όπως εξάλλου συμβαίνει και με το φιλοδώρημα που λαμβάνεται από τα ταμεία προνοίας. Περαιτέρω αναφέρεται πως θα γίνει ξανά αφορολόγητο και το εφάπαξ που θα λαμβάνουν -από φέτος και στο εξής- και οι «παλιοί» δημόσιοι υπάλληλοι.