Στην κατασκευή 335 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και τη Λευκωσία θα προχωρήσει ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) τα επόμενα χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές θα διατεθούν σε πολίτες, στο πλαίσιο του σχεδίου προσιτού ενοικίου. Ο οργανισμός αναθεώρησε το αναπτυξιακό του πρόγραμμα για να  καλυφθούν οι ανάγκες οικογενειών χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που προωθήθηκαν στη Βουλή, τα επόμενα πέντε χρόνια ο ΚΟΑΓ θα προχωρήσει στην κατασκευή 150 οικιστικών μονάδων στην πόλη της Λεμεσού, οι οποίες θα διατεθούν στο πλαίσιο του σχεδίου προσιτού ενοικίου. Υπολογίζεται πως το σύνολο των οικιστικών μονάδων του ΚΟΑΓ θα ξεπεράσει τις 600.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν και 150 οικιστικές μονάδες στη Λευκωσία, σε οικόπεδα που θα αποκτηθούν στον αστικό ιστό της πόλης.   

Εξάλλου, άλλες 35 οικιστικές μονάδες θα κατασκευαστούν στη Λάρνακα. Για το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Με το σχέδιο προσιτού ενοικίου θα καλυφθούν τρέχουσες και  μελλοντικές ανάγκες σε στέγη για οικογένειες χαμηλά αμειβόμενων, μονογονεϊκές οικογένειες, μονήρη άτομα, φοιτητές και άτομα τρίτης ηλικίας. Οι μονάδες θα δίδονται βάση εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ τη διαχείριση και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων και των κοινόχρηστων χώρων θα αναλάβει ο ΚΟΑΓ, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Με την εφαρμογή του σχεδίου θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των χαμηλά αμειβόμενων νοικοκυριών, τα οποία δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από άλλα προγράμματα του οργανισμού. Επίσης, θα είναι μηδενικό το κόστος ενοικίασης για τις οικογένειες που είναι δικαιούχες επιδότησης ενοικίου από το κράτος.

Εκτιμάται πως σε βάθος χρόνου θα ρυθμιστούν οι τιμές των ενοικίων στην αγορά, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο θα αφαιρέσει, όταν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί, από την αγορά τα χαμηλά αμειβόμενα νοικοκυριά, κάτι που θα επηρεάσει το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο οργανισμός κατέληξε στο σχέδιο προσιτού ενοικίου μετά από μελέτη που διενήργησε πριν από μερικούς μήνες. Από τη μελέτη, ο οργανισμός διαπίστωσε πως το 45% των πολιτών στη Βιέννη ενοικιάζουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια από παρόμοιους οργανισμούς. Παρόμοια σχέδια εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των οποίων πολλοί πολίτες ενοικιάζουν κατοικίες σε πολύ προσιτά ενοίκια. Στο μεταξύ, πέραν του σχεδίου προσιτού ενοικίου, τρέχει και το πρόγραμμα προσφοράς κατοικίας σε μέτρια αμειβόμενες οικογένειες. Του χρόνου προγραμματίζεται η ανέγερση συγκροτήματος 16 οικιστικών μονάδων στο Καϊμακλί. Επίσης, θα προωθηθεί και η ανέγερση 30 οικιστικών μονάδων στην Κοκκινοτριμιθιά και 12 οικιστικών μονάδων στα Πολεμίδια.