Μαζεμένες ήρθαν χθες οι κατσάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κυπριακή κυβέρνηση, για άρνηση ή και καθυστέρηση συμμόρφωσης με υποχρεώσεις νομοθετικού χαρακτήρα έναντι της Ένωσης. Σε μία, μάλιστα, από τις τρεις περιπτώσεις για τις οποίες κινήθηκε διαδικασία επί παραβάσει, η Κύπρος κινδυνεύει να υποστεί χρηματικές κυρώσεις, αφού παραπέμφθηκε στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, διότι το κράτος μέλος παρέλειψε να (σ.σ. λάβει και) κοινοποιήσει τα μέτρα μεταφοράς στο κυπριακό δίκαιο των ενωσιακών κανόνων περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών. Η οδηγία εναρμονίζει τη νομική προστασία του εμπορικού απορρήτου σε ολόκληρη την ΕΕ και διασφαλίζει επαρκές και συνεκτικό επίπεδο αστικής έννομης προστασίας και αποζημίωσης στην ενιαία αγορά, σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού απορρήτου. Η προθεσμία που είχε καθοριστεί στην οδηγία έληξε στις 9 Ιουνίου 2018! Η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 2018 και απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούλιο του 2019. Καθώς οι κυπριακές αρχές δεν έχουν ακόμη κοινοποιήσει μέτρα μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή αποφάσισε πλέον να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΕ προειδοποιεί την Κύπρο για το ξέπλυμα χρήματος

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Κύπρο, επειδή δεν μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο την 5η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AMLD5). Η προθεσμία μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο παρήλθε στις 10 Ιανουαρίου 2020 και, μέχρι σήμερα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή κανένα μέτρο μεταφοράς. Εάν η Κύπρος δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός των επόμενων δύο μηνών, η Επιτροπή δύναται να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν σημειώνει ότι η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας έχει καθοριστική σημασία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι τόσο σημαντική σήμερα όσο και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Europolκαι τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, τα εγκλήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και η νομιμοποίηση εσόδων από αυτά αυξάνονται.

Η τρίτη περίπτωση αφορά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Η Κομισιόν τραβάει το αυτί της Κύπρου, της Γερμανίας, της Μάλτας και της Σλοβακίας και τις καλεί να συμμορφωθούν με τους ενωσιακούς κανόνες όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Η Επιτροπή απέστειλε συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή προς την Κύπρο, στην οποία επισημαίνει τη μη συμμόρφωση ορισμένων εθνικών διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία 2005/36/ΕΚ και με το άρθρο 49 όσον αφορά τα επαγγέλματα του κλάδου της μηχανικής, και ιδίως τους αρχιτέκτονες. Η Κύπρος, η Γερμανία και η Μάλτα έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει με αιτιολογημένη γνώμη για την Κύπρο και να αποφασίσει την παραπομπή της Γερμανίας και της Μάλτας στο Δικαστήριο της ΕΕ, καθώς βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.