Από την αρχή αναμένεται να αρχίσει η έρευνα και η εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια εναντίον έξι εργοληπτικών εταιρειών που κατηγορούνται για μίζες σε έργα που αφορούν το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Πάφου (ΣΑΠΑ). Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζει το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών και Τεχνικών Έργων, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολές Οδυσσέα σε πέραν των 150 ΠΕΠ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του αιτήματος της κυβέρνησης για αποδέσμευση κονδυλίου €60 χιλ. για αντιμισθίες του συμβουλίου, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η πρόεδρος του Συμβουλίου Εργοληπτών, Ελένη Κασκίρη, ανέφερε πως για μια από τις εταιρείες που δεν τελεσιδίκησε πειθαρχική υπόθεση θα γίνει εκ νέου έλεγχος και θα κινηθεί νέα διαδικασία, προσθέτοντας πως στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες πέντε εταιρείες. Σημείωσε επίσης πως το νέο συμβούλιο διορίστηκε τον Ιανουάριο του 2019. Είπε, επίσης πως αποχώρησε ένα από τα μέλη του Συμβουλίου γιατί δεν πληρούσε τα κριτήρια, καθώς και μια δικηγόρος, και στη συνέχεια διορίστηκαν νέα πρόσωπα, ενώ μεσολάβησε και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η λειτουργία του Συμβουλίου. Όπως είπε, για να αρχίσει η νέα πειθαρχική διαδικασία θα χρειαστούν κονδύλια, για αυτό σύντομα θα σταλεί νέο αίτημα στην Επιτροπή Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το συμβούλιο έχει δαπανήσει ποσό €97 χιλ. για τις πειθαρχικές υποθέσεις των έξι εργοληπτικών εταιρειών.

Οι βουλευτές είναι έξω φρενών με το Συμβούλιο Εργοληπτών, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην προώθηση των πειθαρχικών διαδικασιών κατά των έξι εταιρείων. Επίσης, έβαλαν στο σκαμνί το συμβούλιο γιατί δεν τελεσιδίκησε καμία πειθαρχική υπόθεση για τις μίζες του ΣΑΠΑ, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αποδέσμευση του σχετικού κονδυλίου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ξανά ότι σε ένα καραμπινάτο σκάνδαλο, που αφορά μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες, η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου. Ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης ανέφερε πως  εδώ και δύο χρόνια θα έπρεπε το συγκεκριμένο συμβούλιο να πάρει αποφάσεις σε πειθαρχικές διαδικασίες. Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι θα πρέπει να υποστούν πειθαρχικές ποινές οι εταιρείες που ομολόγησαν ενώπιον δικαστηρίου ότι δωροδόκησαν δημόσιους αξιωματούχους, στην περίπτωση του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποδεσμευτεί το κονδύλι για να προχωρήσει η εξέταση των υποθέσεων.