Τέλος στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα επίπεδα ελέγχου που θα εφαρμόζονται στο Ταμείο Υδρογονανθράκων επιχειρεί να βάλει ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης, ο οποίος ζητά να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του ελέγχου.
Ως γνωστό το Υπουργείο προτείνει πέρα από εσωτερικό έλεγχο που θα διεξάγει η Επιτροπή Ελέγχου, η οποία θα συσταθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, να υπάρχει και δεύτερη Επιτροπή Ελέγχου, την οποία θα διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέση με την οποία διαφωνεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία προτείνει όπως τα μέλη της Επιτροπής να είναι μέλη του Δ.Σ., γιατί όπως υποστηρίζει με την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, θα προκύψει διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Με επιστολή του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σημειώνει πως από τη στιγμή που τα ελάχιστα διεθνώς αποδεχτά επίπεδα ελέγχου διασφαλίζονται, η δημιουργία ενός ακόμη επιπέδου ελέγχου είναι καθαρά πολιτική απόφαση.
Αυτό, τονίζει, που έχει σημασία είναι να καθοριστούν όροι εντολής και λειτουργίας που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα αναπαράγεται εργασία που καλύπτεται από άλλους μηχανισμούς ελέγχου, δηλαδή τον εσωτερικό ή τον εξωτερικό έλεγχο ή από τον Γενικό Ελεγκτή. Παράλληλα, επισημαίνει πως η Επιτροπή θα προσφέρει κάτι επιπρόσθετο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ιδιωτικές εταιρείες όπου οι μέτοχοι έχουν άμεση εμπλοκή και ασκούν κάποιας μορφής έλεγχο κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό σε κρατικές επιχειρήσεις.
Όπως τονίζει ο έλεγχος θα μπορούσε να καλυφθεί με την Επιτροπή Ελέγχου ή με τη διεύρυνση των όρων εντολής του Γενικού Ελεγκτή. Υποδεικνύει ότι το όφελος θα είναι επιπρόσθετο από το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής και δεν θα προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας στον ίδιο οργανισμό ή στους άλλους μηχανισμούς ελέγχου.
Ο επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης, εισηγείται να αναφέρεται στον Εκτελεστικό Διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ή στην Επιτροπή Ελέγχου. Παράλληλα ο επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται απευθείας στον Γενικό Ελεγκτή και στον Γενικό Εισαγγελέα όταν εντοπίζει παραβιάσεις και ποινικά αδικήματα. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη διαφωνία του για τη χρήση των πόρων του Ταμείου Υδρογονανθράκων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Κάτι τέτοιο υποστηρίζει πως θα επέτρεπε τη δημιουργία μόνιμων ελλειμμάτων τα οποία θα συσσωρευόταν στο χρέος και θα αποπληρωνόταν από το Ταμείο.
Πρακτική, σημειώνει, η οποία θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις επόμενες γενεές. Μάλιστα προχωρεί ένα βήμα παρακάτω και επισημαίνει πως σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα έσοδα του ταμείου για το δημόσιο χρέος, αυτό θα εφαρμοστεί μόνο για μια φορά. Τονίζει, επίσης, πως ο δημοσιονομικός σχεδιασμός θα πρέπει να ετοιμάζεται ως εάν τα έσοδα δεν θα υπάρχουν, προσθέτοντας πως από τη στιγμή που χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τη μείωση των τόκων, θα μπορούν σε κάποιο βαθμό να επηρεάσουν τον δημοσιονομικό σχεδιασμό. Σε σχέση με αξιοποίηση των εσόδων για επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης τονίζει πως το γεγονός ότι συγκεκριμένος τομέας δημιουργεί κέρδη από μόνος του, δεν αποτελεί παράγοντα στο να διοχετεύονται κονδύλια χωρίς έλεγχο.