Στον ACTIVE 107,4 και 102,5 και στην εκπομπή «Ατζέντα» με τη δημοσιογράφο Άντρη Δανιήλ, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, με αφορμή και την κυκλοφορία του βιβλίου του «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution», στο οποίο περιγράφει τις πρώτες στιγμές του διορισμού του στη θέση του Διοικητή, μέχρι και την παραίτησή του, αλλά και το πώς έζησε τα γεγονότα του Μάρτη του 2013.

Ο κ. Δημητριάδης έκανε λόγο για μία ωρολογιακή βόμβα που υπήρχε κάτω από τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, από τη στιγμή που ανέλαβε σε αυτή τη θέση. «Η κρίση είχε ξεκινήσει προτού έρθω Κύπρο και απλά δεν το έλεγαν. Μου παρέδωσαν μία κατάσταση όπου υπήρχε μία ωρολογιακή βόμβα κάτω από τη θέση του διοικητή».

Τόνισε ακόμη ότι το Eurogroup είχε πει πως δεν θα κάνει συμφωνία με την απερχόμενη Κυβέρνηση και πως θα πράξει μία νέα συμφωνία με τη νέα Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως εκείνη την περίοδο «κρατούσαμε όλη την οικονομία στον αναπνευστήρα. Αν βγάζαμε τη Λαϊκή από τον αναπνευστήρα δεν θα υπήρχε τραπεζικό σύστημα, δεν θα υπήρχε Κύπρος, θα βγαίναμε από το ευρώ».

Όσον αφορά κατηγορίες που δέχθηκε για «οδηγίες από Χριστόφια» είπε πως αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς, και ότι για «πολιτικές σκοπιμότητες διαστρεβλώνεται η αλήθεια».

Είπε ακόμη πως όταν στη Βουλή είχε πει να μην αγγίξουν τις εγγυημένες καταθέσεις, τον αγνόησαν.

Όσον αφορά αναφορές περί νομοσχεδίου που υπήρχε πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2013, το οποίο έδινε την εξουσία στην Κεντρική Τράπεζα για μία Αρχή Εξυγίανσης που θα είχε τις εξουσίες να λάβει τα οποιαδήποτε μέτρα συμφωνούνταν, τόνισε πως «όλα τα μέτρα εξυγίανσης συμφωνήθηκαν στο Eurogroup και τα εφαρμόσαμε», ενώ πρόσθεσε πως τα διατάγματα αυτά υπέγραψε και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Το βιβλίο «A Diary of the Euro Crisis in Cyprus: Lessons for Bank Recovery and Resolution»

Όσον αφορά την κυκλοφορία του βιβλίου του, είπε πως η περίοδος την οποία το κυκλοφόρησε δεν επιλέχθηκε σκόπιμα. «Το γράφω από το 2014 και κάνω μία κατάθεση στην ιστορία».

Σε ερώτηση εάν καταγράφονται και δικές του ευθύνες μέσα στο βιβλίο, είπε, «οι δικές μου ευθύνες ήταν ότι ουσιαστικά όσον αφορά την επικοινωνία, πιστεύω θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά, εάν είχαμε και περισσότερο προσωπικό. Ευθύνη μας ότι δεν εξηγήσαμε καλά ότι έγινε, αλλά δεν είμαστε ούτε πολιτικό κόμμα, ούτε σταθμός, είτε μέσο να εξηγούμε».

Όσον αφορά το εάν μετάνιωσε για κάτι, είπε πως έχει τη συνείδησή του πεντακάθαρη. «Έκανα το παν για να κρατήσω το τραπεζικό σύστημα και την Κύπρο στην Ευρώπη και την ευρωζώνη».

Είπε ακόμη πως οι Γερμανοί «είχαν αγανακτήσει μαζί μας. Ανησυχούσαν ότι γινόμασταν ο δούρειος ίππος της Ρωσίας», ενώ πρόσθεσε «συνεργαστήκαμε πλήρως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κάναμε το παν για να κρατήσουμε την Κύπρο μέσα στην Ευρώπη».

Τεράστιες ευθύνες στο πολιτικό σύστημα

Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι που ήθελαν να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες, δημιούργησαν αφηγήματα και παραμύθια. «Αφηγήματα περί αναπνευστήρων που απέχουν από την πραγματικότητα».

«Μου αποδίδουν ευθύνες που ήρθα εν μέσω της κρίσης. Το πολιτικό σύστημα έχει τεράστιες ευθύνες για ότι συνέβη. Δεν έκαναν τίποτα για την πρόληψη», είπε ενώ πρόσθεσε πως από το 2005 μέχρι το 2011, «οι κίνδυνοι πολλαπλασιάστηκαν, τα δάνεια σε developers και επιχειρηματίες δίνονταν πολύ πιο εύκολα και το πολιτικό σύστημα δεν έκανε τίποτα».

Πρόσθεσε ακόμη πως δεν έχει καμία ευθύνη για τα πολιτικά, ενώ είπε πως ο λογαριασμός ήταν μία οδυνηρή λύση, τον οποίο κάποιοι κατηγορούν πως τον φούσκωσε.

Είπε επίσης πως το μόνο που έκαναν ήταν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Eurogroup.

Όσον αφορά την κατάσταση αυτή τη στιγμή είπε «σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα, η οικονομία, υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά αν συγκρίνουμε με τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε καλύτερη κατάσταση».

Πρόσθεσε ακόμη πως αυτό που έγινε είναι το λιγότερο και ελπίζει στην Κύπρο να γίναμε σοφότεροι.

Τέλος, τόνισε  πως η κρίση της Κύπρου ήταν από τις μεγαλύτερες τραπεζικές κρίσεις στον κόσμο.

Πηγή: philenews