Οι μειώσεις τιμών αποδίδουν – αλλά μόνο μέχρις ενός σημείου. Αυτό είναι το μόνο το οποίο μπορεί κανείς να εξαγάγει ως συμπέρασμα από τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία πωλήσεων της Tesla, τα οποία ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Η μάχη μεταξύ ανάπτυξης και περιθωρίων κέρδους, η οποία καθόρισε το πρώτο εξάμηνο του 2023, δεν έχει ακόμη οριστικό νικητή.

Έχοντας παραδώσει περίπου 466.000 οχήματα, η Tesla ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών κατά 4%.

Οι παραδόσεις μέχρι στιγμής φέτος είναι αυξημένες κατά 58% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022 και, με τον τρέχοντα ρυθμό, κινούνται σε καλό δρόμο για να ανταποκριθούν στο guidance της Tesla για περίπου 1,8 εκατομμύρια οχήματα φέτος (αν και θα χρειαζόταν περισσότερα για να επιτευχθεί το αισιόδοξο σενάριο των 2 εκατομμυρίων στο οποίο έχει αναφερθεί ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ).

Για το – ουδέποτε μικρό – φαν κλαμπ της Tesla, αυτό λογικά είναι αρκετό για να στηρίξει τη μετοχή.

“Ζυγαριά”

Εκείνο που δεν θα γνωρίζουμε μέχρι τις 19 Ιουλίου, ωστόσο, είναι εάν τα “καλούδια” τα οποία πρόσφερε η Tesla για να δελεάσει τους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών τιμών, προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στα κέρδη.

Όταν η Tesla ανακοίνωσε τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της τον Απρίλιο, τα μεικτά περιθώρια κέρδους από έναν ανοικτό και δημόσιο πόλεμο τιμών ενόχλησαν τους επενδυτές αρκετά ώστε να εξαφανίσουν 56 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το 10% από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας την επόμενη ημέρα.

Ενώ τα περιθώρια κέρδους της Tesla υποχώρησαν από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, η ιδέα ότι η Tesla θα μπορούσε να υποφέρει από τα παλαιότερα δεινά του Ντιτρόιτ – να χτυπήσει δηλαδή τα κέρδη της στο βωμό του να μετακινήσει προϊόν – ήταν δύσκολο να συμβιβαστεί με τα εξαιρετικά πρωτοποριακά και σύγχρονα αφηγήματα της εταιρείας.

Σε αυτό το μέτωπο, υπάρχει ένα ανησυχητικό στοιχείο στους αριθμούς που ανακοινώθηκαν την Κυριακή: η Tesla εξακολουθεί να παράγει περισσότερα οχήματα απ’ όσα πουλάει.

Ενώ το χάσμα μειώνεται, αυτό σηματοδοτεί το πέμπτο κατά σειρά τρίμηνο πλεονάζουσας παραγωγής, για ένα σωρευτικό σύνολο λίγο πάνω από 91.000 μη παραδοθέντων οχημάτων.

Με πλασματικό κόστος περίπου 38.000 δολ. για το καθένα – το τεκμαρτό μέσο κόστος παραγωγής το α’ τρίμηνο – αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια αποθέματος, με περίπου 520 εκατομμύρια δολάρια να έχουν προστεθεί το β’ τρίμηνο.

Το στοιχείο αυτό έχει σημασία επειδή η αύξηση των αποθεμάτων τροφοδότησε το μεγάλο άλμα στο κεφάλαιο κίνησης το οποίο “κατέστρεψε” τις ελεύθερες ταμειακές ροές της Tesla το α’ τρίμηνο.

Αν και είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική αύξηση αυτό το τρίμηνο, η συνεχιζόμενη συσσώρευση απούλητων οχημάτων θα θέσει συγκεκριμένο ταβάνι στα περιθώρια κέρδους και στις ταμειακές ροές.

Επίσης, έρχεται σε σύγκρουση με τη μακροχρόνια ιδέα ότι η Tesla είναι περιορισμένη ως προς την προσφορά, κάτι που είναι διπλά σημαντικό δεδομένου του πόση νέα παραγωγική ικανότητα μπαίνει σε κίνηση.

Αυτό μετριάζει σε κάποιο βαθμό το γεγονός ότι οι πωλήσεις οχημάτων Model S και X σε υψηλότερες τιμές ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη του 2019, μια μεγάλη ανάκαμψη από ένα θλιβερό α’ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, αυτά αποτέλεσαν το αντικείμενο ορισμένων από τα μεγαλύτερα κίνητρα της Tesla, με την προσφορά εκπτώσεων 7.500 δολ. συν δωρεάν φόρτισης για την εκκαθάριση του αποθέματος. Και πάλι, ο ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης αφήνει το ζήτημα των περιθωρίων εκκρεμές.

Απαιτήσεις

Ενώ όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες αλλάζουν τις τιμές για να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και κερδών, η κεφαλαιοποίηση της Tesla των 830 δισεκατομμυρίων δολαρίων απαιτεί υψηλούς αριθμούς και στις δύο πλευρές.

Από την τελευταία, σειρά οικονομικών αποτελεσμάτων, η οποία έτυχε ψυχρής έως αρνητικής υποδοχής, η κεφαλαιοποίηση της Tesla έχει αυξηθεί κατά 259 δισεκατομμύρια δολάρια ή, όπως μου αρέσει να το θέτω, λίγο περισσότερο από μία ολόκληρη Toyota.

Εκείνο το οποίο τροφοδότησε τέτοιο ενθουσιασμό είναι, όπως πάντα, λίγο μυστηριώδες.

Κάποιο κοκτέιλ από εντυπωσιακές συμφωνίες της Tesla με ανταγωνιστές κατασκευαστές για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, ένα ευρύτερο ράλι στην αγορά και ο αυξανόμενος ενθουσιασμός για οτιδήποτε σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη – που βέβαια πλήττει την Tesla λόγω της διαφήμισης εκ μέρους της για ακόμη μη λειτουργικά αυτόνομα οχήματα – πιθανώς να τον εξηγούν.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν, αργότερα αυτόν τον μήνα, τα πραγματικά αποτελέσματα β’ τριμήνου θα προσφέρουν κάποιου είδους υποστήριξη.