Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν διασκεδάζει τον τελευταίο καιρό στο X.

Σε μια ανάρτηση, χαίρεται με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ- σε μια άλλη ανάρτηση, εμφανίζεται κάποιος που κουνάει τη σημαία της Χεζμπολάχ, της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής του στο Λίβανο. Εδώ ήταν η απόδειξη, είπε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι ακόμη και στον ίδιο τον Μεγάλο Σατανά (σ.σ. στις ΗΠΑ) ο κόσμος αφυπνίζεται για τα δεινά της Αμερικής και του Ισραήλ και στηρίζει το κίνημα “αντίστασης” κατά της καταπίεσης.

Η αυταρέσεκια του Χαμενεΐ είναι κατανοητή- έχει σίγουρα δίκιο για τη ζημιά που προκαλεί ο πόλεμος στη διεθνή φήμη των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Αλλά η υποκρισία του είναι συγκλονιστική. Μια από τις μεγάλες ειρωνείες του πολέμου στη Γάζα είναι ότι έδωσε το ελεύθερο για καταστολή σε ένα από τα πιο άσχημα καθεστώτα του κόσμου, αυτό του Χαμενεΐ.

Ο 85χρονος ηγέτης του Ιράν, βέβαια, ηγείται ψαλμωδιών θανάτου για την Αμερική και το Ισραήλ από πολύ πριν φτάσει στην κορυφή της εξουσίας, το 1989. Η κυβέρνησή του έγινε βασικός προμηθευτής μετρητών και όπλων στη Χαμάς στη Γάζα, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τον πρόεδρο Μπασίρ αλ Άσαντ στη Συρία, τους Χούθι στην Υεμένη και μια σειρά από πολιτοφυλακές στο Ιράκ. Όλοι τους υποστηρίζουν το Ιράν που θέλει να εκδιώξει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από τη Μέση Ανατολή.

Αυτές οι ομάδες είναι επίσης φονικές προς τους ίδιους τους πληθυσμούς τους. Στην πατρίδα του, στο Ιράν, το ισλαμιστικό καθεστώς του Χαμενεΐ γίνεται όλο και πιο αντιδημοφιλές, όπως μαρτυρούν οι πολυετείς διαδηλώσεις στους δρόμους και το ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, στις οποίες δεν επετράπη σε κανέναν αντίπαλο του καθεστώτος να θέσει υποψηφιότητα.  Η διακυβέρνηση μέσω του φόβου και της καταστολής έχει απλώς ενταθεί από τότε που η Χαμάς προσκάλεσε την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, επιτιθέμενη με αγριότητα στα Κιμπούτς, τον περασμένο Οκτώβριο.

Το καθεστώς πραγματοποίησε 834 εκτελέσεις το 2023, αυξημένες κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο ρυθμός αυξήθηκε από δύο εκτελέσεις την ημέρα πριν από τις 7 Οκτωβρίου – όταν η Χαμάς προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα – σε τρεις έως τέσσερις την ημέρα μετά, σύμφωνα με το Iran Human Rights, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τη χρήση της θανατικής ποινής στο Ιράν. Η καταμέτρηση της Διεθνούς Αμνηστίας ήταν ελαφρώς υψηλότερη. Πιο πρόσφατα, η θρησκευτική αστυνομία, η οποία για λίγο τρόμαξε το 2022 από την κλίμακα του κινήματος “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία”, επέστρεψε στους δρόμους και καταπιέζει τις γυναίκες που αφήνουν τα μαλλιά τους ακάλυπτα ή είναι “ανάρμοστα” ντυμένες.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Χαμενεΐ για την καταστολή αυτών των διαδηλώσεων περιλάμβαναν τη δολοφονία εκατοντάδων και τη σύλληψη χιλιάδων ατόμων. Για ένα διάστημα ο κόσμος είχε καταληφθεί από οργή στη θέα των γυναικών και των κοριτσιών που συλλαμβάνονταν, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ξυλοκοπούνταν ή ακόμη και σκοτώνονταν, επειδή αρνούνταν να ντυθούν με τον τρόπο που ένα καθεστώς γερασμένων ανδρών και θρησκευτικών φονταμενταλιστών θεωρούσε κατάλληλο.

Αλλά αυτό ήταν πριν η Γάζα αρχίσει να “απορροφά” κάθε διαθέσιμη αγανάκτηση, είτε για τη βάναυση μεταχείριση των γυναικών στο Ιράν, είτε για τη δολοφονία ή την εσκεμμένη πείνα 600.000 ανθρώπων στην επαρχία Τίγκρεϊ της Αιθιοπίας, είτε για τα 8 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τον πόλεμο και τώρα απειλούμενους με λιμό στο Σουδάν.

Τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν όσοι δραστηριοποιούνται στο κίνημα “Γυναίκα, Ζωή Ελευθερία” εξαφανίστηκαν ξαφνικά τις ημέρες μετά το χτύπημα της Χαμάς και την έναρξη των αντιποίνων του Ισραήλ. Έκτοτε επανήλθαν, αλλά η προσοχή -ειδικά από τη Δύση- δεν επέστρεψε ποτέ πραγματικά.

“Είναι στόχος της κυβέρνησης να το κάνει αυτό, να εξουδετερώσει εντελώς το κίνημα και να κάνει όλο τον κόσμο να επικεντρωθεί στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, συλλαμβάνουν κορίτσια που εξακολουθούν να βγαίνουν στο δρόμο χωρίς μαντήλα και εκτελούν ανθρώπους”, είπε η Κούσνα Ναβάμπι, μια καλλιτέχνιδα με καταγωγή από το Ιράν στο Λονδίνο, η οποία ηγήθηκε μιας εκστρατείας αφισοκόλλησης για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε όλη την Ευρώπη. “Ακόμη και εμείς οι ίδιοι σιωπήσαμε”.

Δεν είναι μόνο το Ιράν που επωφελείται από τη φρίκη της Γάζας για να θάψει τα δικά του φρικιαστικά αρχεία σφαγών και καταστολής. Το ίδιο κάνουν και οι σύμμαχοί του στον λεγόμενο άξονα της αντίστασης. Από το 2007 μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, η Χαμάς διοικούσε τη Γάζα μόνη της. Η κυριαρχία της σημαδεύτηκε από εκτελέσεις Παλαιστινίων αντιπάλων, καταστολή και ποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Όταν βλέπω αφίσες με το σύνθημα “Ελευθερώστε τη Γάζα” στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, δεν μπορώ παρά να ρωτήσω, από ποιον; Από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, σίγουρα, αλλά οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται απελευθέρωση και από τη Χαμάς. Ναι, κέρδισαν έναν γύρο βουλευτικών εκλογών με 45% έναντι 41% το 2006, αλλά η ομάδα κατέλαβε στη συνέχεια την εκτελεστική εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα και έκτοτε δεν υπήρξαν ξανά εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις που έχουμε δείχνουν ότι ο πόλεμος έχει ενισχύσει τη θέση της Χαμάς στη Γάζα, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά και ότι αν υπήρχε μια εναλλακτική λύση απέναντι στους ηγέτες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής, οι ψηφοφόροι της Γάζας θα την επέλεγαν.

Το Ιράν εκμεταλλεύεται τη Γάζα για να κρύψει την καταπίεση που ασκεί
Επιλογές των Παλαιστινίων

Τα εγκλήματα του Άσαντ φαίνεται να έχουν ξεχαστεί, αλλά περιλάμβαναν τη χρήση χημικών όπλων και βομβών κάννης που έπληξαν τον ίδιο του το λαό, καθώς και βασανιστήρια και εκτελέσεις. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τρομοκρατικές τακτικές όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, δολοφονίες και απαγωγές για να επιτύχει τους πολεμικούς της στόχους. Το οπλοστάσιό της με ρουκέτες και πυραύλους είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε χτυπήματα κατά του Ισραήλ, μια εμμονή που έχει φέρει το Λίβανο ως σύνολο κοντά στην καταστροφή.

Στην Υεμένη, οι Χούθι – μια ισλαμιστική πολιτοφυλακή που τώρα απολαμβάνει επαίνους σε όλη τη Μέση Ανατολή για τις επιθέσεις τους στη διεθνή ναυτιλία, δήθεν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες αθώων Παλαιστινίων από το Ισραήλ – πιέζουν χιλιάδες παιδιά να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Σύμφωνα με τον Συνασπισμό Γυναικών για την Ειρήνη στην Υεμένη, η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή ήταν επίσης υπεύθυνη για 1.893 περιστατικά απαγωγών, βασανιστηρίων και βιασμών γυναικών από το 2017 έως το 2022. Άλλες εκθέσεις έχουν καταγράψει εκατοντάδες εξαφανίσεις και δεκάδες θανάτους. Αυτό ξεχωριστά από τους 377.000 και πλέον ανθρώπους που τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι πέθαναν μέχρι το 2022, ως αποτέλεσμα του πολέμου των Χούθι κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αποσκοπεί στο να υποβαθμίσει τα δεινά στη Γάζα, ή να δικαιολογήσει τις ισραηλινές ενέργειες, ή ακόμη και τα παραδείγματα υποκρισίας των ΗΠΑ. Αντί για μια ανταλλαγή ευθυνών, είναι μια έκκληση να μην αντιμετωπίσουμε αυτή τη σύγκρουση ως μια απλή ιστορία καλών και κακών, αποικιοκρατικών καταπιεστών και καταπιεσμένων. Σίγουρα υπάρχουν αθώα θύματα, πάρα πολλά. Αλλά αυτοί είναι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί απλοί πολίτες που έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί, βιαστεί ή αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για τους υπόλοιπους, δεν υπάρχουν ήρωες εδώ. Πρόκειται για μια ομάδα απατεώνων από αδίστακτα κυνικούς ιδεολόγους που χρησιμοποιούν τη Γάζα για να καλύψουν το δικό τους ιστορικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.