To Top
01:01 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Τράπεζα Κύπρου: Τι μπορείς να κάνεις με ένα touch!
ΑΡΧΙΚΗINSIDERBRAND VOICE • Τράπεζα Κύπρου: Τι μπορείς να κάνεις με ένα touch!
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2020, 3:53 μμ
Το μέλλον δεν είναι μακρινό, ούτε απώτερο. Απέχει μόνο ένα άγγιγμα. Τόσο χρειάζεται για να ξεδιπλωθεί στις οθόνες του έξυπνου κινητού μας. Οι  αλματώδεις ρυθμοί, με τους οποίους καλπάζει η τεχνολογία, δημιουργούν ένα νέο κόσμο με απεριόριστες δυνατότητες. Η καινούργια πραγματικότητα μετασχηματίζεται ψηφιακά και οι ψηφίδες καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Η προσαρμογή στο digital περιβάλλον δεν είναι πλέον επιλογή, αλλά επιταγή. Η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των big data, διαμορφώνουν μια νέα διαδραστική τάξη πραγμάτων. Κύρια χαρακτηριστικά της η απλοποίηση, η ταχύτητα και η ευελιξία. Στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στις επιχειρηματικές σχέσεις, στις αγοραστικές συνήθειες, στις οικονομικές συναλλαγές. Από τη φύση του ο τραπεζικός τομέας είναι καλός αγωγός των ρευμάτων της αλλαγής και παρά το πρόσκαιρο πισωγύρισμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βρίσκεται ήδη στη φάση της ραγδαίας ψηφιακής του μετεξέλιξης.
 

Η Τράπεζα Κύπρου, ως ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός του τόπου, πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα, χαράζοντας την πορεία της στο μέλλον, με digital πλέον ταχύτητες. Πρωταρχικός στόχος μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό παραμένει η οικοδόμηση προοδευτικά ενός συναλλακτικού οικοσυστήματος, το οποίο θα απαρτίζεται από τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες, ρυθμιστές, fintech και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, δίνοντας ώθηση και αξία στην οικονομία της χώρας. Το πρώτο βήμα έγινε το 2001, με την εφαρμογή του Internet Banking. Από τότε η ψηφιακή της ατζέντα -συνεχώς εξελιγμένη και ενημερωμένη- κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πελατών της παρέχοντάς τους υψηλού επιπέδου καινοτόμες και ασφαλείς υπηρεσίες, αλλά και προϊόντα έξυπνα, ευέλικτα, προσιτά και κυρίως πιο οικονομικά.
 
Κινήσεις στη σκακιέρα της ψηφιακής μεταμόρφωσης
Στο κλίμα του καθολικού μετασχηματισμού, όπου οι διεθνείς τάσεις θέλουν τις ανέπαφες συναλλαγές, μέσω καρτών και κινητού τηλεφώνου, να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, οι πληρωμές «χάνονται» στο παρασκήνιο. Η πληρωμή γίνεται συνώνυμη της ταυτοποίησης του πελάτη, καθώς οι συναλλαγές γίνονται πλέον «αόρατες». Στις προκλήσεις του μέλλοντος η Τράπεζα Κύπρου απαντά επενδύοντας στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση των ψηφιακών της καναλιών - με γνώμονα πάντα την ασφάλεια- αλλά και την εισαγωγή χρηματοοικονομικών εργαλείων που διευρύνουν τις δυνατότητες των πελατών για καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους. Η αναβάθμιση της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά, mobile banking app, παρέχει πλέον την επιλογή πρόσβασης με βιομετρικά στοιχεία. Παράλληλα στο πλαίσιο του Open Banking, μέσα απ’ τo 1bank, ο πελάτης μ’ ένα απλό «touch» έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συναλλαγές και υπόλοιπα λογαριασμών, σε άλλες αγγλικές και κυπριακές τράπεζες. Οι εμπορικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου αυξάνονται συνεχώς, ειδικότερα και λόγω της Γενιάς Ζ (Generation Z) που ζει με το κινητό σαν προέκταση του χεριού της. Τα ποσοστά δείχνουν ότι το 33% των πελατών της Τράπεζας είναι ενεργοί χρήστες της τραπεζικής εφαρμογής για κινητά (mobile app), ενώ το 40% χρησιμοποιεί το Internet Banking ή το mobile app.
 
Τα ψηφιακά πορτοφόλια εκτοπίζουν τα παραδοσιακά
 
Οι εφαρμογές Apple Pay και BOC Wallet
Το μέλλον στις συναλλαγές και τις αγορές περνά μέσα από την οθόνη του κινητού. Οι καταναλωτές εκτίθενται συνεχώς σε νέες αναβαθμισμένες εμπειρίες σε πολλές πτυχές της ζωής τους, άρα οι προσδοκίες τους μεγαλώνουν, συνεπώς περιμένουν ανάλογη αναβάθμιση και στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών. Η Τράπεζα Κύπρου, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες των πελατών της, πρώτη εφήρμοσε το Apple Pay που επιτρέπει στους κατόχους καρτών VISA και Mastercard -πια- να πραγματοποιούν ασφαλείς και γρήγορες πληρωμές μέσω κινητών συσκευών iOS. Αντίστοιχα οι πληρωμές μέσω κινητών Android, γίνονται μέσα από την εφαρμογή BOC Wallet App. Τις εφαρμογές τις χρησιμοποιούν ήδη πάνω από 40.000 πελάτες της Τράπεζας, με ανοδική τάση.  Εξαιρετικά θετικές είναι οι εντυπώσεις των πελατών, από την εμπειρία των συγκεκριμένων υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι τους προσφέρουν μεγάλη ευκολία και ταχύτητα στη χρήση. Και δεν χρειάζεται πια να μεταφέρουν μαζί τους το πορτοφόλι τους!
 
QuickPay
Η πιο αγαπημένη και πιο δημοφιλής υπηρεσία στους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, η οποία τους επιτρέπει να πραγματοποιούν γρήγορες και εύκολες μεταφορές χρημάτων προς άλλους πελάτες της, χωρίς χρέωση και χωρίς περιορισμό στο ποσό μεταφοράς. Απλά με την καταχώρηση του αριθμού κινητού του παραλήπτη. Το QuickPay το οποίο θεωρείται πολύ βολικό χρησιμοποιείται ήδη από 40.000 χιλιάδες πελάτες της Τράπεζας.
 
Εταιρικές εφαρμογές
 
Business to Business APIs
Μια εφαρμογή που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να έχουν απευθείας πρόσβαση στις λειτουργίες της 1bank όπως υπόλοιπα λογαριασμών, δημιουργία συναλλαγών και μισθοδοσίας καθώς και μαζικών πληρωμών μέσω των δικών τους συστημάτων.    
 
IBU Gateway
Η συγκεκριμένη υπηρεσία προσφέρει -24ώρες, 7μέρες της εβδομάδας- πρόσβαση στους επαγγελματικούς συνεργάτες της τράπεζας και στους πελάτες των διεθνών τραπεζικών υπηρεσιών, διαχείρισης κεφαλαίων και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αιτηθούν ψηφιακά για απόκτηση προϊόντων και υπηρεσιών.
 
Επόμενες κινήσεις
e-branches
Με την είσοδο του 2020 μπαίνουν σε λειτουργία τα πρώτα e-branches τα οποία αναμένεται να προσφέρουν μια νέα τραπεζική εμπειρία, μέσα από «έξυπνες» υπηρεσίες και τεχνολογικές καινοτομίες. Στο e-branch, oι πελάτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν τη self-service εξυπηρέτηση, πραγματοποιώντας τις τραπεζικές τους συναλλαγές γρήγορα, εύκολα οικονομικά και χωρίς χρεώσεις. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν ειδικές ATMs στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος για πραγματοποίηση οποιασδήποτε συναλλαγής, με την ίδια ευκολία και απλότητα ενός κανονικού ταμείου. Δύο τέτοιες μηχανές έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμαστικά σε υποκαταστήματα και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, μέσα από την εμπειρία μιας νέας προοπτικής στις οικονομικές συναλλαγές. Επίσης στο e-branch, ένας υπεύθυνος εξυπηρέτησης θα καθοδηγεί και θα εκπαιδεύει τους πελάτες σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους.
 
Εκπαιδεύοντας το κοινό
Μεγάλο στοίχημα αλλά και πρόκληση για την Τράπεζα, καθ’ οδόν προς την ψηφιακή της μετεξέλιξη, παραμένει η εκπαίδευση του υφιστάμενου κοινού που δεν είναι εξοικειωμένο με την τεχνολογία, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το ευρύ φάσμα υπηρεσιών και τις ευκολίες που παρέχουν τα εναλλακτικά ψηφιακά κανάλια, όπως το 1Bank και το Μobile App. Ήδη όπως προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, Πανίκος Νικολάου, η Τράπεζα Κύπρου, προχωρεί στην εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 
Τα εν οίκω
Η Τράπεζα μέσα από τη γενικότερη ψηφιακή στρατηγική της στοχεύει και στην αναβάθμιση εσωτερικών διαδικασιών, καθώς και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται νέο ενοποιημένο σύστημα διαχείρισης πελατών, το οποίο θα βοηθήσει την Τράπεζα να αποκτήσει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη σχέση που διατηρεί με κάθε πελάτη, ώστε να τη «διαχειριστεί» καλύτερα προς αμοιβαίο όφελος. Λειτουργίες όπως το άνοιγμα ενός λογαριασμού και άλλα θα γίνονται πλέον ταχύτατα, με πολύ πιο απλές διαδικασίες.  Η εισαγωγή επίσης νέων τεχνολογιών και εργαλείων για το προσωπικό της Τράπεζας θα βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση των υπαλλήλων και την παραγωγικότητά τους, βελτιώνοντας κατ’ επέκταση και την εμπειρία των πελατών.
 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...