Η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα τον Δεκέμβριο δανειακές οφειλές σε χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο προγράμματος διάσωσης ύψους 5,3 δισ. ευρώ, ενώ ευλπιστεί να προβεί σε παρόμοιες κινήσεις και το 2024, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στο Reuters.

“Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε πρόωρα 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης”, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πληρωμή δανείων που λήγουν το 2024 και το 2025.

Όπως σημειώνει στο αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters, η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της χώρας που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, ζητώντας ως αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ολοκληρώθηκε το 2018, προσθέτει το πρακτορείο, που επισημαίνει ότι η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα πιστωτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια με τους τίτλους της στην κατηγορία “σκουπιδιών” (“junk”).

 Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, εξόφλησε πέρυσι – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα – το ΔΝΤ, το οποίο της δανείσει 28 δισ. ευρώ την περίοδο μεταξύ 2010 και 2014. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της στην ευρωζώνη στα πλαίσια των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.

“Μπορεί να αποπληρώσουμε πρόωρα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος“, δήλωσε στο Reuters έτερος Έλληνας αξιωματούχος, χωρίς να αναφρεθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων υπό το λεγόμενο Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με χρόνους ωρίμανσης έως το 2041. Με την επικείμενη αποπληρωμή που προγραμματίζει φέτος, η Ελλάδα θα έχει “ξεχρεώσει” συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Από όταν εξήλθε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η χώρα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, σημειώνει το Reuters και προσθέτει ότι η χώρα σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ από τις αγορες τον επόμενο χρόνο.

Επιπλέον, διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας (liquidity buffer – “μαξιλάρι”) άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων των αναμενόμενων φορολογικών εσόδων, ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Καταλήγοντας, το Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στο 2,9% το 2024 μετά την ανάπτυξη 2,4% φέτος, επίπεδο υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η χώρα προσδοκά επίσης να επιτύχει το πρωτογενές της δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος με τις αυξημένες επενδύσεις και τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.