“Έπεσαν” οι υπογραφές σε πανηγυρικό κλίμα στη συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕΧ και της International Development Finance Corporation (DFC) για τη χρηματοδότηση, με 125 εκατομμύρια δολάρια, του σχεδίου χρηματοδότησης  για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Για πρώτη φορά, ο αμερικάνικος αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ, DFC, προχωρά σε χρηματοδότηση ενός αντίστοιχου εγχειρήματος, επιβεβαιώνοντας την κομβική σημασία των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας, ως γεωστρατηγικού κόμβου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η έγκριση της χρηματοδότησης σηματοδοτεί και την επίσημη αναγέννηση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας της Ελλάδος μετά τις συστηματικές επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κλάδο.

Αρχικά η έγκριση του εγχειρήματος είχε δοθεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο, με αυξημένο το ποσό δανεισμού σε σχέση με τις αρχικές δανειακές προβλέψεις των 100 εκατ. δολαρίων με την έγκριση και στήριξη και του δημοκρατικού και του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ο όμιλος ΟΝΕΧ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στη Σύρο και 23 εκατομμυρίων στην Ελευσίνα, ενώ ολοκλήρωσε και την καταβολή των 8 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή χρόνιων χρωστούμενων στους εργαζομένους των ναυπηγείων.  

Ο συνολικός σχεδιασμός των επενδύσεων αγγίζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια και στα δύο ναυπηγεία, εκ των οποίων τα περισσότερα από τα μισά θα αφορούν τις υποδομές και την ανάπτυξη των ναυπηγείων – ειδικά γύρο από νέες τεχνολογίες και την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας- και περίπου 200 εκατομμύρια αφορούν τους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Παρουσία των Ελλήνων Υπουργών Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, εφοπλιστών, του Αμερικανικού Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Τσούνη, ο  διευθύνων σύμβουλος της DFC, Scott Nathan (με πολύ μεγάλη εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, υπηρετώντας σε καίριες θέσεις στον Λευκό Οίκο) υπέγραψε μαζί τον Πάνο Ξενοκώστα Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΝΕΧ τη συμφωνία χρηματοδότησης νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι. Με τη νέα χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που θα συντελεστούν στις υποδομές του, το ναυπηγείο μπορεί να πιάσει τον φιλόδοξο στόχο των 200 επισκευασμένων πλοίων το έτος. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Nathan “σήμερα επιβεβαιώνουμε μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που οδηγεί στη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ενεργειακή ασφάλεια και για τις δυο χώρες. Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας μετατρέπουν την Ελλάδα σε ενεργειακό χάρτη καθώς θα μπορεί να επισκευάζει LNG πλοία”.

Παράλληλα, τόνισε τον κομβικό ρόλο που θα διαδραματίζει το ανανεωμένο ναυπηγείο στην πράσινη μετάβαση και την αξιοποίηση των ΑΠΕ καθώς θα εστιάσει στην ηλιακή ενέργεια με την κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες στη θαλάσσια αιολική ενέργεια. Η χώρα έχει ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη, ενώ το συνεχώς διευρυνόμενο ενεργειακό δίκτυο και η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας,  μετατρέπει τη χώρα σε σημαντική αγορά για την παγκόσμια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με το νέο εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να έχει καταστήσει την πράσινη ενέργεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, θέτοντας μερικούς από τους πιο φιλόδοξους στόχους στην ΕΕ, όπως το να φτάσει στο 60% η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, οι επενδύσεις στο ναυπηγείο της Ελευσίνας αποτελούν σημαντικό κρίκο σε αυτή την “πράσινη” ενεργειακή αλυσίδα. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της OΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας σημείωσε τη στήριξη του ελληνικού εφοπλισμού στα ναυπηγεία τόσο της Σύρου όπως και της Ελευσίνας “Το 70% των πλοίων στη Σύρου είναι ελληνικών συμφερόντων, ενώ το ποσοστό για την Ελευσίνα είναι 83% από τότε που ανάλαβε η Onex. Θα κάνουμε τα καλύτερα ναυπηγεία ώστε να είναι επιλογή αριστείας”. 

Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της πιο σύγχρονης δεξαμενής στην Ελλάδα, της Δεξαμενής “Στρατής Γ. Ανδρέαδης”. Η ανακατασκευή και αναβάθμιση της δεξαμενής, κατηγορίας panamax, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ παραδίδοντας και πάλι σε λειτουργία ένα από τα σημαντικότερα assets της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις στις 19 Οκτωβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την οριστική απόφαση επικύρωσης του Σχεδίου Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, το οποίο έχει καταθέσει ο όμιλος ΟΝΕΧ, αφού πριν είχε εγκριθεί από την ελληνική βουλή.