Πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης, ετοίμασε το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα της Κύπρου για την ευθυγράμμιση της εθνικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με την στρατηγική χρηματοδότησης στις διεθνείς αγορές χρέους.

Χθες δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΓΔΔΧ έκθεση 38 σελίδων και όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, η Κύπρος σκοπεύει να σηματοδοτήσει όχι μόνο τις δικές της ισχυρές δεσμεύσεις για την προώθηση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και κοινωνικών στόχων, αλλά και της αναγνώρισης ότι οι επενδυτές αναζητούν όλο και περισσότερες ευκαιρίες για υποστήριξη αξιόπιστων κρατών μέσω της έκδοσης πράσινων, κοινωνικών, βιώσιμων εκδόσεων ομολόγων και βιώσιμου δανεισμού. Επισημαίνεται ότι «η δημοσίευση αυτού του πλαισίου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα της Κύπρου για την ευθυγράμμιση της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη στρατηγική χρηματοδότησης των διεθνών κεφαλαιαγορών χρέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρηματοδότηση ΕΤΕπ ύψους €250 εκατ. το 2022 για πράσινα έργα 

Ως γνωστός, έμπειρος δανειολήπτης στην διεθνείς αγορές ομολόγων, η Κύπρος έχει αποδείξει τη δύναμη της αξιοπιστίας της ως δανειολήπτης που συγκεντρώνει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ στην αγορά ευρωομολόγων μεταξύ 2018 και 2022». Στο πλαίσιο αναφέρεται, ότι βασικός στόχος της συμφωνίας του Παρισιού είναι η διεθνή κοινότητα να αναλάβει συλλογική δράση προκειμένου να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Για την προώθηση αυτού του στόχου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει δεσμευτικούς στόχους για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030 που περιλαμβάνουν μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ και διευκόλυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Κύπρος σημειώνεται υποστηρίζει τον στόχο της επίτευξης μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Στο πλαίσιο επισημαίνεται ότι το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα της Κύπρου υποστηρίζεται από στρατηγικά σχέδια σε κάθε υπουργείο, τα οποία αντιστοιχίζονται στην τριετή περίοδο που καλύπτεται από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Δημοκρατίας και αναθεωρούνται ετησίως ως μέρος της διαδικασίας του προϋπολογισμού.