Δεκατρείς ρήτρες συμβολαίου στεγαστικού δανείου της Societe Generale χαρακτηρίστηκαν καταχρηστικές και αδιαφανείς μέσα από σχετική απόφαση που εκδόθηκε από το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας. Η απόφαση εξετάζει έναν προς έναν 14 όρους της σύμβασης που θεωρήθηκαν καταχρηστικοί από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, κρίνοντας τους 13 εξ αυτών καταχρηστικούς και αδιαφανείς. Μόνο σε μια περίπτωση η απόφαση κρίνει ότι λανθασμένα ο όρος κρίθηκε ως καταχρηστικός από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτή και αυτή αφορά τον τρόπο ειδοποίησης που μπορεί να δοθεί στον οφειλέτη. Στην απόφαση γίνεται αναφορά σε όρους που, εκτός από ασάφεια, επιφέρουν διατάραξη της συμβατικής ισορροπίας σε βάρος του καταναλωτή, ενάντια στις απαιτήσεις της καλής πίστης και σε όρους που προκαλούν έμμεσα αύξηση του επιτοκίου κατά τρόπο που δεν επιτρέπει στον καταναλωτή να πληροφορηθεί το πραγματικό ετήσιο επιτόκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταδικαστική απόφαση για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

«Λαμβάνοντας υπόψη μου τις θέσεις του διευθυντή στην προκαταρκτική του απόφαση, τις απαντήσεις των συνηγόρων της καθ’ ης η αίτηση, όπως και την τελική απόφαση του Διευθυντή και έχοντας λάβει υπόψη μου τις αγορεύσεις και των δύο πλευρών αναφορικά με τις εν λόγω ρήτρες είναι η θέση μου, ότι όντως οι επίδικες ρήτρες των συμβάσεων ως έχω καταλήξει στην απόφαση μου ανωτέρω, είναι καταχρηστικές και αδιαφανείς», σημειώνει στη απόφαση του ο δικαστής. Οι επίμαχοι συμβατικοί όροι αφορούν ειδικότερα, θέματα σταδιακής εκταμίευσης δανείου, υπολογισμούς επιτοκίου, το δικαίωμα της Τράπεζας να ζητήσει πλήρη αποπληρωμή του δανείου ανά πάσα στιγμή και χωρίς να προβάλει λόγο και να δώσει προθεσμία στον καταναλωτή, το δικαίωμα της Τράπεζας να μεταβάλλει το βασικό επιτόκιο, το επιτόκιο euribor ή labor και την περίοδο διάρκειας του, προσαυξήσεις, τόκους υπερημερίας, τις προμήθειες ή και τα τραπεζικά δικαιώματα της Τράπεζας και το δικαίωμα της Τράπεζας να μεταβάλλει μονομερώς το ύψος των επιτοκίων, των χρεώσεων και των προμηθειών.

Όπως αναφέρεται, «το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί τώρα, είναι κατά πόσον, σε περίπτωση που συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες ρήτρες κριθούν καταχρηστικές, μπορεί η σύμβαση να υπάρξει, χωρίς την καταχρηστική ή τις καταχρηστικές ρήτρες». Στην παρούσα περίπτωση, ο δικαστής εκφράζει την άποψη ότι ενόψει της πληθώρας των όρων της σύμβασης που έχουν κριθεί ως καταχρηστικές και/ή αδιαφανείς, η συγκεκριμένη σύμβαση, δεν μπορεί να εξακολουθεί να ισχύει και να εφαρμόζεται.