Με ικανοποίηση και αισιοδοξία έχουν αντικρίσει οι εμπλεκόμενοι φορείς, όχι μόνο την εξαγγελία της Κυβέρνησης για την έναρξη του διαλόγου για μετάβαση από την Ειδική στην Ενιαία και Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, αλλά και το πλάνο όπως αυτό παρουσιάστηκε από την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στο philenews, εκπρόσωποι συνδέσμων γονέων παιδιών με αναπηρίες, προβλήματα υγείας και άλλες δυσκολίες, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για όσα λέχθηκαν σήμερα αλλά και για την πρόθεση των αρμοδίων να δουν το θέμα της Ενιαίας Εκπαίδευσης και του συμπεριληπτικού σχολείου σοβαρά, πάνω σε μια ολιστική βάση ούτως ώστε να βελτιωθούν οι διαχρονικές στρεβλώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορα επίπεδα.

Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές και Άλλες Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη, ανέφερε ότι «χαιρόμαστε που επιτέλους, μετά από χρόνια, εισακούονται τα αιτήματά μας». Διατυπώνοντας τη θετική προσέγγιση σε αυτά που παρουσιάστηκαν, η κ. Πιτσιάλη δήλωσε ότι το γεγονός πως τέθηκε η βάση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων, οι οποίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών για ενιαία και συμπεριληπτική εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα θετικό, τονίζοντας ότι οι οργανώσεις θα είναι κομμάτι του διαλόγου και θα στηρίξουν την προσπάθεια της Υπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠΥ Κύπρου, Μαρίνα Γεωργίου, εξέφρασε ικανοποίηση από την εξαγγελία του δομημένου διαλόγου για τη μετάβαση στην Ενιαία Εκπαίδευση αλλά και για τα θέματα, τα οποία τέθηκαν επί τάπητος, σημειώνοντας ότι «τώρα περιμένουμε τα έργα».

Η κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, οι πρώτες αλλαγές αναμένονται προς το τέλος του 2024, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θέματα τα οποία θα προκύπτουν μέχρι τότε, δεν θα πρέπει να επιλύονται. «Είμαστε όμως αισιόδοξοι για τη βελτίωση του συστήματος. Έχουμε δει θετικά δείγματα γραφής από την υπουργό Παιδείας», ανέφερε η κ. Γεωργίου.