Η καταιγίδα «Μπαμπέτ» προκάλεσε σημαντικές πλημμύρες στη Σκωτία, που κόστισαν τη ζωή σε μια γυναίκα, η οποία παρασύρθηκε από ποταμό και οδήγησαν σε πολλές απομακρύνσεις κατοίκων.

Σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν μια τεράστια ζώνη από τη Βόρεια Ιρλανδία μέχρι τη βόρεια Σκωτία από την Τετάρτη και η Σκωτία βρίσκεται σε ‘κόκκινο’ συναγερμό μέχρι σήμερα το μεσημέρι (14:00 ώρα Κύπρου).

«Πορτοκαλί» προειδοποίηση για την καταιγίδα Μπαμπέτ

Η καταιγίδα «Μπαμπέτ» αναμένεται να πλήξει επίσης και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε ‘πορτοκαλί’ προειδοποίηση για πολλές περιοχές στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, και για τη βόρεια Ουαλία από σήμερα το μεσημέρι και μέχρι αύριο, Σάββατο, το πρωί. Η βορειοανατολική Σκωτία πλήττεται ιδιαίτερα και το πτώμα μιας 57χρονης γυναίκας βρέθηκε στην περιοχή Άνγκους, όπως ανέφερε χθες βράδυ η αστυνομία.

Στην περιοχή αυτή, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την Πέμπτη, εξαιτίας των πλημμυρών όπως στην κοινότητα Μπρέτσιν, όπου οι λιμενικοί πήγαν πόρτα πόρτα χθες βράδυ για να ζητήσουν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, όπως διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Σκωτία

«Το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό»

«Τα αντιστηρίγματα του Μπρέτσιν υποχώρησαν γύρω στις 04:00 το πρωί (06:00 ώρα Κύπρου) και η στάθμη του νερού στον ποταμό είναι 4,4 μέτρα πάνω από το κανονικό. Δεν έχει προηγούμενο»», ανέφερε το τοπικό συμβούλιο του Άνγκους στην πλατφόρμα X.

«Είναι φρικτό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA η τοπική δημοτική σύμβουλος Τζιλ Σκοτ, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που έχουν «εγκλωβιστεί» σε ορισμένες συνοικίες της πόλης. «Τα σκάφη (των διασωστών) προσπαθούν να τους προσεγγίσουν αλλά δεν μπορούν επειδή το ρεύμα είναι πολύ ισχυρό.»

Κλειστά τα σχολεία στην περιοχή

Πολλά σχολεία ήταν κλειστά σήμερα στην περιοχή, δρόμοι είχαν αποκλειστεί και περισσότερες από 20.000 κατοικίες είχαν διακοπές ρεύματος, το οποίο έχει στο μεταξύ αποκατασταθεί για τη μεγάλη πλειονότητα από αυτά.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι ορισμένες κοινότητες μπορεί να αποκοπούν για πολλές ημέρες εξαιτίας των έντονων πλημμυρών που προκάλεσε η καταιγίδα «Μπαμπέτ», ενώ η Βρετανική Γεωλογική Επισκόπηση, μια κυβερνητική υπηρεσία, προειδοποίησε για κίνδυνο κατολισθήσεων στη Σκωτία. Ριπές ανέμου σχεδόν 100 χλμ/ώρα αναμένονται σήμερα με κίνδυνο πολύ υψηλά κύματα στις παράκτιες περιοχές.

Στην Ιρλανδία, εκατοντάδες κτίρια πλημμύρισαν στο Κορκ (νότια), όπου αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν πως οι πλημμύρες δεν έχουν προηγούμενο τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια. Όχι μακριά από εκεί, ο στρατός αναπτύχθηκε προκειμένου να εκκενώσει τους κατοίκους και ένα νοσοκομείο στην πόλη Μίντλετον.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες