Όταν ο επιβλητικός ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Ανόρθωσης του 1950, Ξάνθος Σαρρής, κατακτούσε το Κύπελλο και Πρωτάθλημα Κύπρου, λίγοι φαντάζονταν τις επόμενες κατακτήσεις του.

Ωστόσο, μερικά χρόνια μετά, το 1959, ο οραματιστής και επιχειρηματίας πλέον Ξάνθος Σαρρής, υιοθετώντας την περίφημη φράση του Αρχιμήδη “Εὕρηκα, εὕρηκα!”, δημιούργησε την εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ και άρχισε να κατακτά τη μία επιχειρηματική κορυφή μετά την άλλη. Ας δούμε περισσότερα για αυτή τη μοναδική, πραγματικά, ιστορία επιτυχίας.

Ξάνθος Σαρρής

Ο πρώιμος βίος

Ο Ξάνθος Σαρρής γεννήθηκε το 1922 στην Αίγυπτο από Έλληνα πατέρα και Κύπρια μητέρα. Όταν ήταν 12 ετών, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αμμόχωστο. Ο Ξάνθος σπούδασε λογιστική και πήρε τον τίτλο του Εγκεκριμένου Λογιστή.

Το 1946, σε ηλικία μόλις 24 ετών, ιδρύει στην Αμμόχωστο το πρώτο οργανωμένο λογιστικό γραφείο. Παράλληλα, υπήρξε αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής της μεγάλης του αγάπης Ανόρθωσης, στην οποία αργότερα διετέλεσε και πρόεδρος.

Το 1943 παντρεύτηκε την Ανδριανή Μιχαηλίδου, με την οποία απόκτησε την Καλλιόπη. Μετά τον χωρισμό του, γνώρισε και παντρεύτηκε το 1952 στην Αμμόχωστο τη Ζαχαρούλα Νεοφύτου, με την οποία έζησε όλο το υπόλοιπο της ζωής του. Η Ζαχαρούλα, ως στιβαρή σύντροφός του και αγαπητή σε όλους, προσέφερε την οικογενειακή σταθερότητα που χρειαζόταν ο διορατικός Ξάνθος για να μεγαλουργήσει. Μαζί, απόκτησαν 3 παιδιά, τον Νίκο το 1954, την Έλενα το 1956 και τον Άλκη το 1962, την επόμενη γενιά της ΕΥΡΗΚΑ.

1959. Η στιγμή του “Εὕρηκα”

Για τον ασταμάτητο Ξάνθο Σαρρή, η μεγάλη στιγμή ήρθε το 1959, με την ίδρυση της βιομηχανίας ΕΥΡΗΚΑ. Με τη σημαντική συμβολή του κουνιάδου του, Χριστόδουλου Νεοφύτου, ο Ξάνθος δημιούργησε και αξιοποίησε τις μεγάλες δυνατότητες ενός λευκαντικού προϊόντος. Το “υπερλευκαντικό ΕΥΡΗΚΑ” αρχίζει την παραγωγή του σε μία μικρή εγκατάσταση ενός μόνο δωματίου!

1960 – 1970. Η ραγδαία ανάπτυξη

Πολύ γρήγορα, το ένα δωμάτιο έδωσε τη θέση του στο πρώτο χημικό εργοστάσιο της ΕΥΡΗΚΑ, που κτίστηκε το 1960 στην Αμμόχωστο.

Παράλληλα, ο Ξάνθος Σαρρής ιδρύει δεύτερη εταιρεία στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ. Εμβληματικές μάρκες, που έχουν γίνει μέρος της ζωής στο σπίτι κάθε Κύπριου και Έλληνα, λανσάρονται: υγρό πιάτων ΕΥΡΗΚΑ, εντομοκτόνο AROXOL, καθαριστικά τζαμιών FAMOZO, υγρό τουαλέτας TIK TAK και πολλά άλλα.

1967. Το “Πιστεύω” του Ξάνθου Σαρρή

Το 1967, δεκαετίες πριν εμφανιστούν όροι όπως “HR” και “συμπερίληψη”, o Ξάνθος Σαρρής δημιούργησε το “Πιστεύω της Διευθύνσεως”. Ένα μανιφέστο για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, που βασίστηκε στις αξίες της ειλικρινούς συνεργασίας με τους υπαλλήλους και πελάτες και του σεβασμού προς τον καταναλωτή, το οποίο αποτελεί, ακόμη και σήμερα οδηγό και πυξίδα του Ομίλου ΕΥΡΗΚΑ.

1970 – 1974. Η επέκταση

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, ο Ξάνθος Σαρρής ανοίγει τα φτερά του και σε άλλους τομείς. Μπαίνει στην αγορά των τροφίμων, εγκαινιάζοντας το εργοστάσιο SAFEWAY FOODS. Η CREMOLINA, το πρώτο του προϊόν και πρώτη μαλακή μαργαρίνη που παράγεται στην Κύπρο, κερδίζει το 30% της τοπικής αγοράς.

1975. Η καταστροφή και η αναγέννηση

Η περίοδος που ο Ξάνθος Σαρρής έδειξε πραγματικά το επιχειρηματικό του μέταλλο και τη σιδερένια αποφασιστικότητά του ήταν το 1974, όταν η τουρκική εισβολή ανάγκασε την οικογένεια της Εύρηκα στην άμεση και πλήρη εγκατάλειψη των εργοστασίων της στην Αμμόχωστο και στην εκδίωξη των εργαζομένων της εταιρείας από τις εστίες τους.

Ως διορατικός ηγέτης, με επίγνωση της τραγικής πραγματικότητας, αντέδρασε αστραπιαία. Καλώντας μέσω ραδιοφώνου τα στελέχη της ΕΥΡΗΚΑ σε συνάντηση στη Λάρνακα, τους ανακοίνωσε την επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας και ζήτησε τη δική τους συμπαράστα- ση. Όλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και μόλις ένα μήνα αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1974, ο Ξάνθος νοικιάζει εργοστάσιο στη Λεμεσό και αρχίζει ξανά παραγωγή των βασικών προϊόντων ΕΥΡΗΚΑ, με πρωτόγονα μέσα, που τα διατηρούν όμως στα ράφια των σουπερμάρκετ.

Με αυτή την άμεση αντίδραση, κατάφερε να διασφαλίσει δουλειά και στέγαση στους πλείστους πρόσφυγες εργαζομένους της ΕΥΡΗΚΑ και έδωσε συνέχεια στην επιχειρηματική δράση της εταιρείας. Ένα χρόνο μετά, το 1975, η αναγέννηση ολοκληρώνεται, με την ανέγερση του προσφυγικού, ιδιόκτητου εργοστασίου της ΕΥΡΗΚΑ στη Λεμεσό.

1976 – 1980. Η ανάπτυξη του Ομίλου

Το 1976, ο Ξάνθος Σαρρής μαζί με τη γυναίκα του Ζαχαρούλα μετακομίζουν στην Ελλάδα για να δώσουν ώθηση στην ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ. Το 1977 αρχίζει η λειτουργία του νέου εργοστασίου της ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής. Το 1978 ξεκινά η ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. Πρώτη στάση είναι οι αραβικές χώρες και στη συνέχεια οι εξαγωγές επεκτείνονται και συνεχίζονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

1981. Το τέλος ενός Κεφαλαίου

Ο μεγάλος οραματιστής Ξάνθος Σαρρής πεθαίνει σε ηλικία μόλις 59 ετών, με τον μεγαλύτερο γιο του, Νίκο, να αναλαμβάνει τα ηνία ως Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας. Αργότερα εντάσσονται στον Όμιλο και τα άλλα του δύο παιδιά, Έλενα και Άλκης.

Η επιρροή του ιδρυτή της ΕΥΡΗΚΑ είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λέξεις. Ο Ξάνθος Σαρρής ώθησε την εταιρεία προς τα εμπρός με τα πιστεύω του, ενώ από την αρχή το όραμά του ξεπέρασε τις απλές επιχειρηματικές φιλοδοξίες, περικλείοντας βαθιά δέσμευση για καινοτομία, ακεραιότητα και κοινωνική προσφορά.

Η λαμπρή συνέχεια

Ο Ξάνθος Σαρρής “εύρηκε” τον δρόμο προς την επιτυχία με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. 65 χρόνια μετά, ο όμιλος ΕΥΡΗΚΑ συνεχίζει τη δυναμική του παρουσία σε Κύπρο, Ελλάδα αλλά και Ρουμανία, με μια πληθώρα ηγετικών μαρκών, που προσφέρουν μια πιο απλή και καθαρή καθημερινότητα για τους καταναλωτές και τις οικογένειές τους.

Η φιλοσοφία του Ξάνθου Σαρρή αντηχεί μέχρι σήμερα στην εταιρική κουλτούρα του Ομίλου ΕΥΡΗΚΑ, έχοντας καλλιεργήσει ένα περιβάλλον όπου η δημιουργικότητα ευδοκιμεί, οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται με ανθεκτικότητα και η επιτυχία μετριέται όχι μόνο με οικονομικούς όρους αλλά και με τη διαφορά που κάνει η εταιρεία στην κοινωνία μας.