Θετικές είναι οι προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα με την αναμενόμενη εξαγορά της CNP Cyprus Insurance, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετική έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στην έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s γίνεται αναφορά πως στις 25 Απριλίου, η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την CNP Assurances για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της CNP Cyprus Insurance Holdings Limited. Η εξαγορά θα είναι πιστωτικά θετική για την Ελληνική Τράπεζα, διότι θα της επιτρέψει να διαφοροποιήσει το franchise και τις ροές εσόδων της, αυξάνοντας τα μη χρηματοδοτούμενα έσοδά της και μειώνοντας την εξάρτηση από τα επιτόκια. Θα καταστήσει επίσης την Ελληνική Τράπεζα ηγέτη στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά. Η συναλλαγή, η οποία τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων των ρυθμιστικών αρχών, της αρχής ανταγωνισμού και άλλων εγκρίσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η CNP Assurances έχει δικαίωμα προαίρεσης πώλησης, το οποίο ο οίκος αναμένει ότι θα ασκήσει μόλις ληφθούν όλες οι εγκρίσεις, και η Ελληνική Τράπεζα δεσμεύεται αμετάκλητα να αποκτήσει την CNP Cyprus εάν το δικαίωμα αυτό ασκηθεί. Το συνολικό κόστος εξαγοράς αναμένεται να ανέλθει στα €182 εκατομμύρια, το οποίο θα μειώσει τη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ακόμα σταθερό proforma 25,8%, μετά την ολοκλήρωση.

Ωστόσο, τονίζει ο οίκος στην έκθεση του ότι, «αναμένουμε ότι αυτό θα ανακτηθεί μέσω των κερδών, επειδή η κερδοφορία παραμένει ισχυρή και η τράπεζα δεν καταβάλλει επί του παρόντος μερίσματα. Η συμφωνία είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους 330 υπαλλήλους της CNP Cyprus.

Η CNP Cyprus είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος ασφαλίσεων ζωής στην Κύπρο με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 24% εγχώριων ακαθάριστων ασφαλίστρων, μετά τη θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (Baa3 θετικό, ba2) Eurolife Ltd, και ο μεγαλύτερος πάροχος ασφαλίσεων ζημιών, με μερίδιο αγοράς 15% το 2023. Η πιθανή εξαγορά θα ενισχύσει το συνολικό franchise της Ελληνικής Τράπεζας με το μερίδιο αγοράς να φτάνει το 30% στις ασφαλίσεις ζωής και το 23% στις ασφαλίσεις ζημιών, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων ασφαλιστικών σημάτων της Ελληνικής Τράπεζας, της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας Ζωής Λτδ και της PanCyprian Insurance Limited .

Η συναλλαγή αυτή θα ενισχύσει επίσης τη διαφοροποίηση και τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας. Η τράπεζα, η οποία παρουσίασε συνολικά κέρδη ύψους 365 εκατ. ευρώ το 2023, θα ενισχύσει τα έσοδά της που σχετίζονται με τις ασφάλειες, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εσόδων της, σε σύγκριση με την εγχώρια ομότιμη Τράπεζα Κύπρου, η οποία είχε χαμηλότερη εξάρτηση στο 72% το 2023.

Οι συνδυασμένες μεγαλύτερες ασφαλιστικές δραστηριότητες της τράπεζας θα επωφεληθούν από τη δημιουργία συνεργειών κόστους. Επιπλέον, η εξαγορά θα δημιουργήσει ευκαιρίες διασταυρούμενων πωλήσεων, επειδή θα αποκτήσει μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών πελατών ενώ θα μπορεί να προσφέρει στους υφιστάμενους τραπεζικούς πελάτες της και τα ασφαλιστικά και προϊόντα της CNP Κύπρου.