Να συνεργαστούν με τις εταιρείες τεχνολογίας που εξειδικεύονται στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (fintech) εισηγείται προς τις παραδοσιακές τράπεζες της Κύπρου η έκθεση «Τhe Future of Banking in Cyprus», της ΕΥ Κύπρου και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου (ΣΤΚ).

Εξετάζοντας την επόμενη ημέρα του τραπεζικού τομέα, η έκθεση μεταφέρει μηνύματα στις τράπεζες για αλλαγή και πρόοδο. Ένα από αυτά αφορά τη ραγδαία ανάπτυξη των εταιρειών fintech, οι οποίες δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, με την έκθεση να αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν διαφοροποίηση των εσόδων τους και ειδικότερα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα καθαρά έσοδα από τόκους, μέσω συνεργασιών με εταιρείες fintech. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες fintech θα μπορούν, με την τεχνογνωσία τους, να αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και οι τράπεζες, από τη πλευρά τους, θα παρέχουν τη χρηματοδότηση, τις υποδομές, το πελατολόγιο και τα κανάλια διανομής.

Απειλή

Οι εταιρείες fintech αποτελούν απειλή για τις παραδοσιακές τράπεζες καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτοί οι μη παραδοσιακοί παίκτες έχουν κατακτήσει ποσοστό από 4%-8% των συνολικών τραπεζικών εσόδων στην περιοχή της Ευρωζώνης, μειώνοντας με ταχείς ρυθμούς τόσο την κερδοφορία όσο και το μερίδιο αγοράς των παραδοσιακών τραπεζών. Για παράδειγμα, η Revolut δεν έχει δημιουργήσει κέρδη, ακόμη, ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι σε καλό δρόμο για να το πετύχει.

Οι υπηρεσίες fintech απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερα γενικά έξοδα και, ως εκ τούτου, έχουν την πολυτέλεια να χρεώνουν χαμηλότερα τέλη συναλλαγών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν ως κύρια πηγή εσόδων τους τις χρεώσεις και τα τέλη.

Η Revolut, η οποία διαθέτει πάνω από 160.000 πελάτες στην Κύπρο, επιτρέπει στους χρήστες της να μεταφέρουν χρήματα από οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να χρεώνονται τέλη. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να ανταλλάζουν νομίσματα χωρίς χρεώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελκυστικές και με καλούς μισθούς παραμένουν οι τράπεζες

Επιπρόσθετα, αυτές οι επιχειρήσεις προσφέρουν και μία σειρά από βοηθητικές υπηρεσίες (βελτιστοποίηση του προϋπολογισμού και παρακολούθηση των συναλλαγών, ρομποτικές υπηρεσίες για επενδύσεις που παρουσιάζουν τάσεις κ.ά.), οι οποίες μεγιστοποιούν την ικανοποίηση των πελατών.

Αντίδραση

Σύμφωνα με την έρευνα, για να διατηρήσουν τα κέρδη τους, οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να επανασχεδιάσουν ψηφιακά τα προϊόντα που προσφέρουν στους πελάτες τους και όχι, απλώς, να μεταφέρουν τις υφιστάμενες λειτουργίες τους στο διαδίκτυο. «Πρέπει να προσφέρουν ταχύτερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία, για να παρέχουν εξατομικευμένες λύσεις που μεγιστοποιούν την ικανοποίηση των πελατών», όπως αναφέρεται. Εν ολίγοις, πρέπει να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνολογίας για να γίνουν πιο πελατοκεντρικές και συγκεκριμένα:   

  • Να θέσουν σε λειτουργία τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να γίνει μέρος της κουλτούρας τους και όχι ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης.
  • Να επεκτείνουν τις δραστηριότητες ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε να επικεντρωθούν στις ενσωματωμένες τραπεζικές υπηρεσίες
  • Να βελτιστοποιήσουν τις υπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες για να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία του πελάτη. Με οικονομική αποδοτικότητα και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων θα καταστεί δυνατή η μείωση των τελών συναλλαγών, η αύξηση της ταχύτητας εξυπηρέτησης και η τακτική συνεργασία με τους πελάτες.
  • Να διαφοροποιήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες τους ώστε να συμπεριλάβουν το φάσμα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, της διαπραγμάτευσης συναλλάγματος και των επενδυτικών συμβουλών που προσφέρουν σήμερα οι fintech.
  • Όπου είναι εφικτό για την τοπική αγορά, να εξετάσουν εξαγορές ή συμπράξεις με fintech, για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των δύο πλευρών (οι fintech θα αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων προϊόντων και οι τράπεζες θα παρέχουν τη χρηματοδότηση, τις υποδομές, το πελατολόγιο και τα κανάλια διανομής). Ένα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η συνεργασία μεταξύ της Goldman Sachs και της Apple, για την έκδοση πιστωτικής κάρτας. Τέτοιου είδους εγχειρήματα πρέπει να σχεδιάζονται για εφαρμογή κυρίως στην τοπική αγορά, αντιμετωπίζοντας τα υπάρχοντα κενά της αγοράς όσον αφορά τις ανάγκες των πελατών και την ανεκμετάλλευτη αξία, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σημειώνεται ότι, η έκθεση αναπτύχθηκε σε συνεννόηση / συνεργασία με τοπικούς τραπεζικούς εμπειρογνώμονες και ανώτερα διευθυντικά στελέχη του κλάδου, καθώς και με βάση πρωτογενή έρευνα του ΣΤΚ για συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών.